Без Ердогана на самиту у Гранади: Турски председник се разболео

Ово је други пут ове године да је турски председник морао да се повуче са политичких догађаја због болести

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган отказао је пут у Шпанију, где је требало да присуствује састанку Европске политичке заједнице (ЕПЦ), пошто се прехладио.

Ердоган је у Гранади такође требало да разговара о билатералним односима са шпанским премијером Педром Санчезом. На унутрашњем плану, турски лидер је такође морао да откаже састанак своје владајуће Партије правде и развоја (АКП), пише "Политико".

Ово је други пут ове године да Ердоган мора да се повуче са политичких догађаја због болести. Раније ове године, током предизборне кампање у Турској, 69-годишњи Ердоган отказао је јавне наступе и политичке скупове на три дана након што је добио гастроентеритис током ТВ интервјуа уживо.

ЕПЦ у Гранади окупља 47 шефова држава и влада из земаља чланица ЕУ, плус других држава, укључујући Турску, Украјину и Велику Британију.

Циљ самита ЕПЦ - који претходи неформалном састанку шефова држава и влада у петак - је "подстицање политичког дијалога и сарадње" и "јачање безбедности, стабилности и просперитета европског континента".

Азербејџански председник Илхам Алијев одбио је да се придружи планираном споредном састанку са лидерима Јерменије, Француске, Немачке и Шарлом Мишелом из ЕУ на којем је требало да разговарају о недавној кризи у Нагорно-Карабаху, након што је Баку преузео контролу над спорним регионом после војне интервенције прошлог месеца.

Алијев је инсистирао на учешћу Анкаре на састанку, који су наводно блокирале Немачка и Француска. Баку је тада одбио разговоре и искључио могућност разговора о сукобу са Француском, преносе азербејџански државни медији.

Упркос отказивању Алијева, јерменски премијер Никол Пашињан присуствоваће састанку у Шпанији у четвртак без обзира на то, саопштила је јерменска влада, а пренео Ројтерс.