У мањку сопственог САД шаљу заплењено иранско оружје и муницију у Украјину

Оружје није оно које тражи Украјина нити ће ублажити страховања да ће остати без војне помоћи Запада

Сједињене Државе ће ускоро објавити да ће послати заплењено иранско малокалибарско оружје и муницију у Украјину, рекао је Ројтерсу неименовани амерички званичник.

Америчке поморске снаге годинама су одузимале оружје за које се верује да је из Ирана и које је, наводно, рибарским бродовима пребацивано борцима које Иран подржава у Јемену.

Амерички званичник, који је желео да остане анониман, каже да би саопштење могло да буде објављено до краја ове недеље.

Очекује се да ће у овом "пакету помоћи" за Украјину бити малокалибарско оружје као пушке и мало је вероватно да ће направити велику разлику на бојном пољу у време када су оружје дугог домета и системи противваздушне одбране на врху листе жеља Украјине, објашњава агенција.

Мало је вероватно и да ће заплењено оружје ублажити забринутост у вези са сталним приливом западног оружја у Кијев.

Амерички Конгрес није укључио нови новац за Украјину у закон о потрошњи САД који је усвојио у суботу да би савезна влада остала отворена, наглашавајући све веће оклевање републиканаца да обезбеде средства за Кијев.

Прошле године, британска Краљевска морнарица саопштила је да је један од њених ратних бродова запленио иранско оружје, укључујући ракете земља-ваздух и моторе за крстареће ракете, од кријумчара у међународним водама јужно од Ирана.