Русија шири утицај на Црном мору: Отвара нову сталну базу у оквиру Абхазије

Лидер Абхазије говорио је данас о војној сарадњи са Русијом и том приликом поручио да је ова територија регистровала више провокација од стране америчких оружаних снага него од Грузије

На обали Црног мора, на територији Абхазије у Очамчирском региону, појавиће се нова стална база руске морнарице, открио је данас за "Известија" председник Абхазије Аслан Бжанија. 

Како је навео, договор је већ постигнут, а сарадња у војном сектору између Абхазије и Русије ће допринети јачању одбрамбених капацитета обе земље. 

Бжанија је истакао да Русија, која је, подсетимо, признала независност Абхазије, наставља да помаже Абхазији, те да се данас њени стручњаци обучавају у војним институцијама Русије. 

Русија је признала суверенитет Абхазије 26. августа 2008. године. У част тог догађаја и 15 година од како је Москва признала њену независност, у Абхазији је ове године одржана прослава. Безбедност Абхазије данас заједно обезбеђују војска Абхазије и Русије. Такође, њене границе штити особље пограничне службе ФСБ-а Русије.

Ове године у септембру у Абхазији су у четири региона одржане и заједничке војне вежбе са Русијом. Говорећи о њима, Бжанија истиче да се ове вежбе одржавају у раније утврђеним интервалима и да је, када је реч о војној сарадњи са Москвом, до сада урађено већ доста тога, иако је у плану и даље проширење сарадње "на чему се непрестано ради". 

"У овом веома нестабилном свету тешко је опстати уколико сте сами, и ми смо, наравно, заинтересовани да ојачамо савезничке односе са Русијом у складу са нашим међудржавним споразумима", поручује лидер Абхазије.  

Упитан да прокоментарише да ли је било некаквих провокација од стране Грузије, будући да велики део света и даље Абхазију сматра за територију која припада Грузији, Бжанија каже да "није било већих проблема" јер је данашње руководство Грузије прагматично, иако, наравно, питање суверенитета Абхазије није скинуто са дневног реда. 

Ипак, додаје да с времена на време амерички обавештајни авиони нарушавају ваздушни простор Абахзије. То се, како каже, ради "у интересу Оружаних снага САД и у некој мери и Грузије".