Свет

Председница Словачке противи се слању оружја Украјини

Изборни резултати се морају поштовати, каже председница Словачке Зузана Чапутова
Председница Словачке противи се слању оружја Украјини© Tanjug/Vaclav Salek/CTK via AP

Председница Словачке Зузана Чапутова изјавила је да се противи слању новог пакета војне помоћи Украјини због победе странке Роберта Фица на парламентарним изборима, који је изразио чврст став против даљег снабдева наоружањем Кијева.

Чапутова је рекла да се изборни резултати морају поштовати, а Фицо је бирачима обећао да Братислава неће послати "ни један метак више" у Кијев.

"Игнорисање ових ставова Смера (Фицове странке) и неких других партија створило би несрећни преседан за будућност", додала је председница Словачке, преноси "Денник Н".

Бивши премијер Словачке Роберт Фицо, који је са странком Смер ССД недавно однео победу на парламентарним изборима, саопштио је да неће променити став о Украјини и да би радије "платио цену" искључења из Партије европских социјалиста.

Партија Смер ССД недавно је поновила свој став о Украјини, рекавши да би Европска унија требало да тражи дипломатско решење и преговара о мировном споразуму уместо да шаље оружје Кијеву.

Фицо је рекао да ће његова влада пружити хуманитарну помоћ и испунити финансијске обавезе према Украјини, али да неће послати "ни један метак више".

image