Словенија спремна за санкције Србији

Уколико би санкције довеле до разрешења ситуације на Косову и Метохији, Љубљана ће се придружити, изјавио је словеначки премијер Роберт Голоб

Сумњам да би санкције Србији довеле до разрешења кризе на Косову и Метохији, али уколико се донесе та одлука, Словенија ће се придружити, изјавио је словеначки премијер Роберт Голоб, преносе "РИА Новости".

Претходно је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи позвала Шпанију да усвоји мере против председника Србије Александра Вучића и Србије и поручила да нема разлога да разговара са председником Вучићем док се не усвоје санкције.

"Нисмо још разговарали о томе, мислим да треба да будемо доследни. Нисам сигуран да ће саме санкције допринети коначној одлуци, али уколико то буде неопходно, Словенија би се придружила. Нисам сигуран да ли је ово тренутно први и једини корак", казао је Голоб.

Словеначки премијер, заједно са лидерима Западног Балкана, учествује данас на самиту Европске политичке заједнице (ЕПЦ) у Гранади.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, по доласку на самит Европске политичке заједнице, да данас очекује тежак и напоран дан, али да се нада "неком напретку", као и да се радује билатералним сусретима са низом европских лидера.

Подсећамо, у трагичним догађајима у манастиру Бањска на северу Косова и Метохије 24. септембра ујутру су у сукобу са полицијом тзв. Косова живот изгубили троје Срба и један припадник приштинских снага.

Вучић је 28. септембра позвао Србе на Косову и Метохији да мирним путем траже своја права и истакао да "Срби који су страдали на северу региона нису терористи", већ да су их "приштинске власти сатерале у ћошак".