Свет

Шведска: Не знамо ко је одговоран за напад на Северни ток

Министар спољних послова Тобијас Билстром изјавио је да не искључују ниједан сценарио, али и да не могу да нагађају ко је крив
Шведска: Не знамо ко је одговоран за напад на Северни токGettyimages.ru © Sean Gallup / Staff

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром изјавио је данас да тренутно не знају ко је одговоран за експлозије у Северном току, преносе РИА Новости.

"Тренутно не знамо ко је одговоран за ове експлозије. Не искључујемо ниједан сценарио. Али не можемо да нагађамо ко је одговоран", рекао је министар на конференцији за новинаре после састанка са колегиницом Аналеном Бурбок у Берлину и додао да у овом тренутку тужилаштво и обавештајна служба полазе од тога да је реч о саботажи.

Подсетимо, напади на два руска извозна гасовода Северни ток 1 и 2 догодили су се 26. септембра. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да се ради о саботажи.

Оператер гасовода "Норд Стреам АГ" саопштио је да је инцидент на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити време поправке.

Генерално тужилаштво Руске Федерације покренуло је истражни поступак за акт међународног тероризма.

Председник Русије Владимир Путин раније је дозволио "Гаспрому", највећем произвођачу природног гаса у Русији и у свету, да испита место експлозије Северног тока. На местима експлозија стручњаци су пронашли два кратера дубока три и пет метара. Руски лидер је истакао да је ово "очигледно терористички напад".

Руски експерти из редова чланова специјалне комисије отпочели су истрагу на месту експлозије на Северном току, саопштио је потпредседник руске владе Александар Новак.

image