Спас од мобилизације Украјинци траже и преко даркнета: И смрт им је боља од фронта

За 10.000 долара група "Спаси свој живот" организује наводну смрт, сахрану, прикупља сву неопходну документацију и још извлачи новац од државе

Тамна страна интернета, добро познати даркнет за неке Украјинце постао је спас од сигурне смрти. Јер, боље и лажна него права; боље и да их лажно прогласе мртвим него да заиста морају да иду на фронт и боре се против Руса пошто се дугонајављивана контраофанзива није показала као успешна.

Стога управо даркнетом, како пишу данас "РИА Новости", круже огласи групе "Спаси свој живот" (Save Your Life). 

Наиме, група довитљивих ратних "профитера" посебне сорте, а неко ће рећи можда и спасиоца, за 10.000 долара нуди издавање "званичне потврде о смрти". За тај новац Украјинцима се гарантује да ће њихова потврда проћи кроз све системе, односно, све базе, да ће бити спроведена судска и медицинска експертиза, и да ће за нове "мртве душе" бити прикупљена и сва неопходна документација.

Али, то није све.

Групација "Спаси свој живот", побринуће се и за сахрану, али и за то да они који се одлуче на ову услугу у потпуности добију компензацију од државе за убијеног рођака!

"Тако можете да не идете у рат и да добијете новац", обећавају из групе "Спаси свој живот".

Оглас је постао посебно актуелан ако се узме у обзир да Украјина не само региструје велике губитке на фронту, већ и да је било саопштено да би сваки резервиста украјинске војске требало да се припрема јер може бити послат на фронт. 

Од фебруара 2022. у Украјини је на снази ванредно стање и свеопшта мобилизација. Мушкарцима од 18 до 60 година забрањено је да напуштају Украјину. За избегавање служења војног рока одређена је казна затвора до пет година.

Позив за одлазак на фронт може бити уручен било где - на улици, у радњи, на паркингу - а, како је показала пракса, то се најчешће дешава насилно, а мушкарци се одводе против своје воље. Такође, позив не мора да уручи само војно лице, већ то може да учини и председник компаније запослених или неко друго лице.