Свет

Није до паса, до власника је: Зашто су Бајденови вучјаци крволочни ?

Саговорници РТ Балкана зашто Баједнови пси кидишу на тајне агенте и особље Беле куће, да ли је посреди лоша генетика немачких овчара или поремећај личности власника
Није до паса, до власника је: Зашто су Бајденови вучјаци крволочни ?Getty © Tasos Katopodis/Getty Images

Када пас за непуна четири месеца чак десет пута нападне људе из свог окружења, онда је проблем у животињи, али када имате "богату историју" уједа два таква пса, може се закључити да нису проблематични они, већ власник.

Да ли оваква теза заиста стоји и у случају америчког председника Џозефа Бајдена и његових љубимаца, немачких овчара Мејџор и Командир.

Један од највећих одгајивача ове расе паса у Србији, Жељко Филиповић, за наш портал каже да је уверен да се ради о лошој генетици животиња.

"Уверен сам да је у овом случају реч о лошој генетици, односно да су Бајденови немачки овчари у родовнику имали ненормалног претка. Као неко ко се 42 године бави овим послом, знам да се о томе строго води рачуна. Ако се нпр. женка једном упари са лошим мужјаком, мени треба пет генерација да бих из легла искоренио проблем. То значи да се последице осећају десет година", објашњава он и додаје да је инцест код паса дозвољен од трећег колена, да не сме бити мање од тога. 

Лоша генетика подразумева да пас има једно светло око, неће да диже уши, има лошу анатомију, са слабијим и меким скочним зглобовима.

"Око 80 одсто немачких овчара има ту бољку. Буквално су као инвалиди, због покушаја да им се продужи бутна кост, имају слабије одгуривање са задњих ногу", наводи он.

Због тога је Немачка увела као обавезан "везен тест", открива саговорник РТ Балкана.

"Тест се ради до десетог месеца штенета како би се утврдило да ли има слаб карактер. На полигону за обуку паса упали се моторна тестера, усисивач, запуца се или имитира звук грома и муње. Ако се пас тргне на звук или бежи од рукава, показује знаке страха и слабог карактера, онда је врло извесно и да хоће да угризе", каже наш саговорник.

Филиповић наводи да пас хоће да уједе у случају да се плаши, како би се самоодбранио. 

"Током дресуре, пас не сме да се васпитава батинама. Мора да му се лепо приђе, као и детету. Васпитава се новинама, цимне на поводац, а ако се не ради тако, онда газда показује немоћ. Са штенетом мора да се ради од другог месеца, мора да зна зашто сте га ћушнули новином. У супротном, неће слушати, постаје размажен и склон да уједа", додаје.

А када пас почне учестало да напада и уједа, он ће морати да се успава, подвлачи одгајивач.

"Може да унакази и убије неко дете, нема ту лека", објашњава и додаје да се у Америци вучјаци продају по цени од 2.500 до 3.000 долара и да се пре куповине животиње обавезно воде код ветеринара на преглед.

Тајни агенти и особље Беле куће, према наводима НВО "Џудишал воча",  обелоданили су да се амерички председник неретко лоше опходи према својим псима, те да их је наводно у више наврата шутирао и ударао.

Психотерапеут Зоран Миливојевић за РТ Балкан каже да је такво понашање у раној младости најчешће рани показатељ психопатије.

"Када малолетна деца муче псе или мачке, то подразумева да нису развили емпатију, а касније прераста у антисоцијални поремећај личности. Таква особа касније прелази на малтретирање људи и тако стичу осећај моћи. Савет родитељима је да детету развијају емпатију", поручује Миливојевић.

У случају да се такво понашање настави и у старијем добу, додаје психотерапеут, значи да је у питању озбиљан поремећај личности, односно да "нешто са том особом дебело није у реду".

Да подсетимо, после низа инцидента у којима је учествовао први немачки овчар  Мејџор, Бајденови су га поклонили породичним пријатељима. Слично је прошао и други пас Командир, који је морао да напусти Белу кућу, након што је код председничког пара боравио од када су га добили на поклон у децембру 2021. године. 

image