Словачка обуставља војну помоћ Украјини

Техничка влада у Словачкој, саопштио је њен портпарол, више неће слати помоћ Кијеву

Техничка влада у Словачкој саопштила је да обуставља слање војне помоћи Украјини, јер политичке странке које се противе таквој подршци воде преговоре о формирању нове коалиције, након избора одржаних прошлог викенда, извештава Танјуг.

"Одлазећа техничка влада у Словачкој више неће слати никакав војни материјал Украјини", саопштио је портпарол владе, преноси "Политико".

Он је објаснио да одлука о овом питању треба да одражава исход недавних парламентарних избора и да прати исход преговора о формирању нове владе, који се управо воде.

Словачка је разматрала слање новог пакета помоћи Кијеву у тренутку када је  партија "Смер" Роберта Фица прошле суботе победила на парламентарним изборима, након што је дала изборно обећање да ће престати да шаље оружје Украјини и блокирати потенцијално чланство Кијева у НАТО-у, као и да ће се супротставити санкцијама Русији.

Словачка председница Зузана Чапутова дала је у понедељак мандат Фицу да формира коалициону владу. Рок за формирање нове владе истиче 16. октобра.

Фицо је 2018. године поднео оставку на место премијера, након масовних протеста због убиства новинара.