Свет

Алијев упозорио Француску: Ако дође до новог сукоба с Јерменијом, ви ћете бити одговорни

Испорука оружја од стране Француске Јерменији је приступ који не служи миру, већ има за циљ да изазове нови сукоб, упозорио је председник Азербејџана
Алијев упозорио Француску: Ако дође до новог сукоба с Јерменијом, ви ћете бити одговорни© Tanjug/AP Photo/Vasily Krestyaninov

Председник Азербејџана Илхам Алијев осудио је Европску унију и упозорио да би одлука Француске да пошаље војну помоћ Јерменији могла да изазове нови сукоб на Јужном Кавказу након муњевите азербејџанске војне операције прошлог месеца.

Алијев се прошле недеље повукао са састанка са јерменским премијером Николом Пашињаном организованом уз посредовање ЕУ, а на ком је Брисел рекао да стоји уз Јерменију, преноси Ројтерс.

Председник Азербејџана је критиковао приступ ЕУ, а посебно позицију Француске, након телефонског разговора са предсендиком Европског савета Шарлом Мишелом, наводи се у саопштењу председничког кабинета.

Председник Илхам Алијев рекао је "да због добро познатог става Француске, Азербејџан није учествовао на састанку у Гранади", саопштила је канцеларија председника Азербејџана.

"Шеф државе је нагласио да је испорука оружја од стране Француске Јерменији био приступ који не служи миру, већ има за циљ да изазове нови сукоб, а ако дође до било каквог новог сукоба у региону, Француска ће бити одговорна за његово изазивање", наводи се у саопштењу.

Француска се договорила са Јерменијом да јој испоручи војну опрему како би јој помогла да осигура одбрану, изјавила је министарка иностраних послова Кетрин Колона током посете Јеревану почетком октобра.

Она је одбила да прецизира каква је војна помоћ предвиђена за Јерменију будућим уговорима о снабдевању. Француски председник Емануел Макрон је прекорио Азербејџан, рекавши да изгледа да Баку има проблем са међународним правом.

Алијев је прошлог месеца обновио контролу над отцепљеним регионом Нагорно-Карабах једнодневном војном операцијом која је изазвала егзодус већине од 120.000 етничких Јермена на тој територији.

Алијев је рекао да је поступио у складу са међународним правом, додајући да је осам села у Азербејџану "још увек под јерменском окупацијом, и нагласио важност ослобађања ових села од окупације".

image