Свет

Израелски посланик: Упозоравали смо, спроводили су етничко чишћење Палестинаца

Посланик Кнесета тврди да је израелска влада фашистичка и да је спроводила погроме против Палестинаца
Израелски посланик: Упозоравали смо, спроводили су етничко чишћење Палестинацаwww.globallookpress.com © Matan Golan/Keystone Press Agency

Израелски посланик Офер Касиф, чија левичарска коалиција Хадаш у Кнесету има четири посланика, тврди да је његова партија упозорила власти да ће се инциденти попут напада Хамаса догодити уколико Израел настави са "нелегалном окупацијом палестинских земаља."

"Осуђујемо и противимо се сваком нападу на невине цивиле. Али за разлику од израелске владе, то значи да се противимо и било каквом нападу на палестинске цивиле. Морамо анализирати те страшне инциденте у правом контексту – а то је окупација која је у току", рекао је Касиф за "Ал Џазиру".

Они су, каже, упозоравали, "изнова и изнова" да ће "све букнути", а да ће цену платити сви, и то углавном, невини цивили.

"Израелска влада, која је фашистичка, подржава, охрабрује и води погроме против Палестинаца. У току је етничко чишћење", додао је Касиф.

Више од 20.000 Палестинаца, подсећа "Ал Џазира", напустило је погранични регион Газе и повукло се у унутрашњост те територије под контролом Хамаса како би потражили уточиште у школама УН-а, показују подаци агенције Уједињених нација за палестинске избеглице.

Бењамину Нетанијахуу, тврди Касиф, није стало до добробити Израела, а "камо ли Палестинаца на окупираним територијама".

"Он само жели да избегне затвор. То је једина мотивација и подстицај који га покреће", тврди овај израелски посланик о премијеру Израела који се суочава са оптужбама за превару, повреду поверења и корупцију.

Касиф страхује и да ће се Хезболах и други "елементи" укључити у рат.

"Надам се да неће. Заиста, за добро свих људи, свих цивила, Палестинаца и Израелаца, надам се да ће се ово завршити што је пре могуће. Једини начин да се заустави крвопролиће оба народа јесте да се окупација оконча", закључио је Касиф.

image