Свет

Странка премијера Луксембурга изгубила на изборима: Бетелу се смеши функција у Бриселу?

Након што су објављени резултати парламентарних избора Бетел је рекао да је спреман да остане у влади, чак и ако не буде премијер
Странка премијера Луксембурга изгубила на изборима: Бетелу се смеши функција у Бриселу?Getty © Dan Kitwood

На парламентарним изборима у Луксембургу окончана је власт тространачке коалиције коју је предводио премијер те земље Гзавије Бетел и његова Демократска странка, јавља Ројтерс.

Према резултатима избора одржаних у недељу, Странка Зелених остала је без четири места у парламенту, што значи да је коалиција Демократске странке, ЛСАП социјалиста и Зелених остала без већине и неће моћи да формира наредну владу.

Истовремено, десничарска странка Алтернативне демократске реформе (АДР) освојила је довољно гласова да претекне Зелене по броју посланика у парламенту, а демохришћански ЦСВ задржао је исти број посланика, али и даље остаје по страни, упркос томе што су странка са највише чланова у другој најмањој земљи ЕУ.

ЦСВ-у, коју предводи бивши министар финансија Лук Фриден, настојаће да пронађе коалиционе партнере, да би прикупила већину, то јест тридесет једног посланика од могућих шездесет у парламенту, и то највероватније, како наводи британска агенција, са Бетеловим демократама, или са ЛСАП социјалистима.

Предизборна истраживања су показала да ће резултати бити тесни и да би могли да резултују са неколико коалиционих опција.

Луксембург има 650.000 становника и најбогатија је земља ЕУ када се гледа висина БДП по глави становника.

Бетел је пак рекао да је спреман да остане у влади, чак и ако не буде премијер.

"Политико" пише да би бивши премијер ускоро могао да се придружи редовима бивших европских лидера са циљем да добије највиши посао у Бриселу.

"За мене није битна титула, важан је програм који желите да радите, а не посао", рекао је одлазећи премијер.

Он је био чест гост Београда и Приштине и делио савете у ком правцу би требало да се крећу преговори, зато не би чудило да у Бриселу добије Западни Балкан као нову функцију.

image