"РИА Новости": Кијев не може да врати кредите Запада - платиће их земљом

Стручњаци поручују да Кијев није у стању да преживи ни један једини дан без западне помоћи, јер месечни издаци војске ”поједу” скоро цео годишњи буџет

Украјина више није у стању да постоји без западних кредита, оценио је данас за "РИА Новости" Андреј Суздаљцев, ванредни професор Факултета за светску економију и политику. Он је додао да Кијев, са друге стране, не може да исплати те кредите, због чега ће бити принуђен да то уради преко својих територија.

Изјава је уследила након јучерашњег саопштења Европске уније да је блок предложио издавање новог кредита Украјини у вредности од 18 милијарди евра, који би се исплаћивао током наредних 35 година уз одређене повластице.

"Украјина данас не може да преживи ни један дан без помоћи Запада. Уосталом, државна каса је празна, одавно је опљачкана… Прехрамбена индустрија и транспорт мање-више раде у земљи. Војска сваког месеца поједе скоро цео годишњи буџет", објаснио је експерт.

По његовим речима, плате и пензије у земљи сада се исплаћују управо помоћу западних кредита.

"Дужничка рупа у коју сада лете је заиста без дна. Све ће морати да плате украјинском земљом, својом територијом", истакао је Суздаљцев и додао не сматра да ће Запад опростити ове позајмице, иако се у Кијеву, како он каже, управо томе надају.

Европска комисија саопштила је јуче да унија ипак неће моћи да исплати Украјини пуну суму од девет милијарди долара до краја године у виду позајмица, иако је то било договорено у мају. Блок је нагласио да ће кредит у износу од 2,5 милијарде долара бити последњи у 2022. години. Очекује се да ће га Кијев примити крајем новембра.