Обрачун европских комесара на Иксу: Ко (не)ће помоћи Палестинцима

Конфузија у ЕУ, званичници износе потпуно контрадикторне поруке

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи на друштвеној мрежи Икс написао је да "размере терора и бруталности према Израелу и народу те државе представљају прекретницу".

"Као највећи донатор Палестинаца, Европска комисија ставља у разматрање свој пуни развојни портфолио, вредан 691 милиона евра. Сва плаћања су одмах обустављена. Сви наредни пројекти поново ће бити размотрени. Сви нови предлози буџета, укључујући и онај за текућу годину, одложени су до даљег. Свеобухватна процена целог портфолија биће извршена", написао је Вархељи.

Он је навео да су подстицаји на мржњу, насиље и величање терора "затровали превише умова", и да је потребна акција "одмах и сада".

Са друге стране, европски комесар из Словеније Јанез Ленарчић, задужен за хуманитарну помоћ и управљање ванредним ситуацијама, заузео је потпуно другачији став.

Он је на Иксу поручио да су заштита цивила и поштовање међународног хуманитарног права императив, "иако најоштрије осуђује терористички напад Хамаса".

"Хуманитарна помоћ ЕУ Палестинцима којима је потребна наставиће се колико год буде потребно", каже Ленарчић.

За то време, жестоки сукоби у Израелу се настављају, а земља је од јуче и званично у рату са Палестином.

Од суботе ујутро, када су сукоби почели масивним ракетним нападом и упадом припадника Хамаса у неколико места у Израелу, погинуло је најмање 700 Израелаца и више од 400 Палестинаца, међу којима је и 91 дете.