Свет

У Београд слетео још један авион из Тел Авива; Палестина: Израел сравнио са земљом Газу

Потврђена смрт Српског држављанина, унука Душана Михалека. Већ четири дана траје сукоб израелске војске и Хамаса. Број жртава сада је достигао више од 2.000, а повређених је више од 10.000
У Београд слетео још један авион из Тел Авива; Палестина: Израел сравнио са земљом Газу© РТ Балкан/Сања Илић

Израелска војска саопштила је да је погодила циљеве у појасу Газе са мора и ваздуха, укључујући складиште оружја за које је рекла да припада Исламском џихаду и циљевима Хамаса дуж обалне линије Газе.

У саопштењу се додаје да је израелска војска отворила артиљеријску и минобацачку ватру као одговор на гранатирања из Сирије, саопштила је прес служба Израелских одбрамбених снага.

Мор Коен, унук Душана Михалека, дугогодишњег уредника музичког програма Радија Нови Сад, пронађен је мртав. 

"Нема више нашег Мора (1999). Дошли су из армије и социјалне службе да нам кажу да је пронађено његово тело. Нема више наде", написао је Михалек на свом Фејсбук налогу. 

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху обећао је освету, оптужујући Хамас за погубљење везане деце и друге злочине. "Овај подли непријатељ је желео рат и рат ће добити", рекао је он.

Израел прелази на "потпуну офанзиву" на Појас Газе, пошто спорадични сукоби са палестинском милитантном групом Хамас на југу Израела трају већ четврти дан, поручио је данас израелски министар одбране Јоав Галан.

На београдски аеродром слетео је још један лет "Ер Србије", којим је евакуисано још стотинак српских држављана из Израела.

Председник САД Џозеф Бајден назвао је нападе Хамаса на Израел "терористичким чином", те је у том контексту истакао да израелска страна има "пуно право" да на те нападе и одговори.

Бајден је такође истакао да ће се САД побринути да Израел има довољно средстава за одбрану од напада Хамаса.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) отвориле су јаку ватру на Либан, користећи фосфорну муницију, након што су припадници милитантне палестинске групе Хезболах напали израелске положаје у окупираном округу Кфарчуба.

Портпарол Хамаса Абу Убаида запретио је да ће убијати израелске заробљенике за свако израелско бомбардовање цивилне куће без упозорења и преносити погубљење.

Израелска војска није одмах одговорила на ту претњу. Израелски министар спољних послова Ели Коен рекао је да је Хамас заробио више од 100 људи.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да ЕУ инсистира на тражењу мира и стабилности на Блиском истоку по принципу "две државе" и да ће наставити да пружа финансијску подршку Палестини.

  • 10. окт 2023 • 21:42

    21:42

    Још један авион "Ер Србије" из Израела слетео у Србију

    Још један авион са држављанима Србије који су боравили у Израелу слетео је на аеродром "Никола Тесла" у Сурчину.

    Авион на лету ЈУ 813 кренуо је око 19 часова из Тел Авива.

    Ово је четврти авион који је обавио лет између Тел Авива и Београда откако је палестинска милитантна група Хамас започела нападе на Израел и након што је Хамас гађао међународни аеродром "Бен Гурион" код Тел Авива.

  • 21:13

    ИДФ: Приоритет је елиминација високих званичника Хамаса

    Главни приоритет Израелских одмбрамбених снага (ИДФ) је убијање руководећих припадника палестинске милитантне групе Хамас, изјавио је портпарол ИДФ Данијел Хагари.

    "Нећемо се зауставити у настојању да се елиминишу високи званичници Хамаса, то нам је главни приоритет", рекао је Хагари, након што су синоћ у израелским ударима убијена два високорангирана припадника Хамаса, и додао да израелске трупе још траже терористе у јужном Израелу, преноси "Тајмс оф Израел".

    Хагари је истакао да је данас у тим потрагама убијено девет терориста у разним израелским градовима на југу земље.

    "Директива снагама је јасна - пронађите терористе и уништите их", рекао је он.

    Истакао је да су поред тога пронађена тела 103 терориста само у кибуцу Бери, након што су убили више од 100 Израелаца у том кибуцу.

  • 21:12

    Лавров разговарао са иранским колегом о палестинско-израелском сукобу

    Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је телефоном разговарао са министром иностраних послова Ирана Хосеином Амиром Абдолахијаном о заоштравању палестинско-израелског сукоба, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

    "Министри спољних послова разменили су мишљења о актуелној блискоисточној агенди са акцентом на следећем заоштравању палестинско-израелског сукоба. Они су указали на важност хитног окончања оружане конфронтације и решавања ситуације на основу међународног права", наводи се у саопштењу на сајту руског Министарства, преносе "РИА Новости".

  • 21:09

    Бајден: Напад Хамаса "терористички чин", Израел ће имати довољно средстава за одбрану

    Председник САД Џозеф Бајден назвао је нападе Хамаса на Израел "терористичким чином", те је у том контексту истакао да израелска страна има "пуно право" да на те нападе и одговори.

    Бајден је такође истакао да ће се САД побринути да Израел има довољно средстава за одбрану од напада Хамаса. Он је нагласио да намерава хитно да сарађује са Конгресом како би средства била издвојена за помоћ Израелу.

    Председник САД је напоменуо и да су Сједињене Државе спремне да на Блиски исток пошаљу додатне војне снаге, ако буде потребе за тим.

  • 20:43

    Ердоган и Путин разговарали о палестинско-израелском сукобу

    Председници Турске и Русије Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин разговарали су телефоном о палестинско-израелском сукобу. 

    Лидери две земље су разговарали о мерама за спречавање пораста тензија између Израела и Палестине, саопштено је из кабинета турског председника, преноси Тасс.

  • 20:35

    Пронађено тело несталог младића из Србије у близини Појаса Газе

    Мор Коен, унук Душана Михалека, дугогодишњег уредника музичког програма Радија Нови Сад, пронађен је мртав.

    "Нема више нашег Мора (1999). Дошли су из армије и социјалне службе да нам кажу да је пронађено његово тело. Нема више наде", написао је Михалек на свом Фејсбук налогу.

    Унук дугогодишњег уредника музичког програма Радија Нови Сад, а данас српског туристичког водича по Светој земљи, нестао је на музичком фестивалу у близини Појаса Газе.

  • 20:30

    Ле Пен: Мора се дозволити Израелу да искорени Хамас

    Шефица посланичке групе француске десничарске странке Национално окупљање Марин Ле Пен изјавила је  да се мора дозволити Израелу да искорени Хамас и да се палестинском становништву дозволи да се евакуише из Појаса Газе.

    "Израелу мора бити дозвољено да искорени Хамас. Мислим да за ово, можда, треба да осигурамо да део палестинског становништва буде заштићен", преноси БФМ ТВ.
    Она је навела да би међународна заједница требало да затражи од Египта да отвори азил, како би палестинско становништво било евакуисано из Појаса Газе.

    "Део палестинског становништва вероватно подржава Хамас. Али други део су за њих таоци", навела је француска политичарка.

  • 20:16

    Израелска војска испалила фосфорну муницију на Либан

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) отвориле су јаку ватру на Либан, користећи фосфорну муницију, након што су припадници милитантне палестинске групе Хезболах напали израелске положаје у окупираном округу Кфарчуба, јавила је либанска телевизија Ал Џадид.

    То гранатирање изазвало је пожаре у двориштима локалног становништва и у боровим шумарцима на том подручју, пренела је телевизија.

    Борци Хезболаха су раније напали из граничног подручја Либана и погодили израелски тенк Меркава противтенковском вођеном ракетом из непосредне близине.

    Либан је лансирао 15 ракета на подручје северног Израела, али није била причињена никаква материјална штета, нити је било повређених.

    ИДФ је саопштила да је четири пројектила пресрео ПВО систем ''Гвоздена купола'', док су остали пали на отвореним површинама и нису узроковали никакву штету или повредили било кога.

    Хезболах, група коју подржава Иран, раније је тврдила да је испалила десетине ракета и граната на три израелска положаја у спорном региону Брдо Дов, у знак солидарности са Хамасом.

    Либанска група је у саопштењу навела да је напад, уз употребу "великог броја ракета и граната", био изведен у знак солидарности са "палестинским отпором", и да су израелски положаји директно погођени.

  • 19:50

    Шведска и Данска привремено зауставиле помоћ Палестини

    Шведска је привремено зауставила развојну помоћ Палестини након изненадног напада милитаната Хамаса на Израел током викенда, рекао је данас шведски министар развоја Јохан Форсел.

    Суседна Данска најавила је раније данас да ће направити паузу када је реч о слању своје помоћи Палестини, пренео је Ројтерс.

    Аустрија и Немачка саопштиле су у понедељак да обустављају развојну помоћ Палестинцима.

    Министри спољних послова Европске уније састали су се данас како би размотрили поделе између њених 27 чланица око тога да ли да наставе са исплатом помоћи Палестинцима.

    Овај скуп одржан је дан након што је Европска комисија одустала од најаве о обустављању такве помоћи, иако је у понедељак европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи изјавио да је суспендована сва помоћ у укупној вредности од 691 милиона евра коју је Европска комисија издвојила за палестинске територије.

  • 19:43

    Израелски министар на састанку са НАТО колегама у Бриселу

    Израелски министар одбране Јоав Галан требало би да учествује на састанку министара одбране НАТО у четвртак и то путем видео-конференцијске везе, рекао је данас неименовани западни званичник.

    Састанак у Бриселу је раније био заказан због разматрања актуелних питања, укључујући рат у Украјини и мисији НАТО на КиМ и у Ираку, пренео је Ројтерс.

    Међутим, седница са Галаном договорена након великог напада Хамаса на Израел у суботу и ексалације сукоба, навео је званичник.

image