У Београд слетео још један авион из Тел Авива; Палестина: Израел сравнио са земљом Газу

Потврђена смрт Српског држављанина, унука Душана Михалека. Већ четири дана траје сукоб израелске војске и Хамаса. Број жртава сада је достигао више од 2.000, а повређених је више од 10.000

Израелска војска саопштила је да је погодила циљеве у појасу Газе са мора и ваздуха, укључујући складиште оружја за које је рекла да припада Исламском џихаду и циљевима Хамаса дуж обалне линије Газе.

У саопштењу се додаје да је израелска војска отворила артиљеријску и минобацачку ватру као одговор на гранатирања из Сирије, саопштила је прес служба Израелских одбрамбених снага.

Мор Коен, унук Душана Михалека, дугогодишњег уредника музичког програма Радија Нови Сад, пронађен је мртав. 

"Нема више нашег Мора (1999). Дошли су из армије и социјалне службе да нам кажу да је пронађено његово тело. Нема више наде", написао је Михалек на свом Фејсбук налогу. 

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху обећао је освету, оптужујући Хамас за погубљење везане деце и друге злочине. "Овај подли непријатељ је желео рат и рат ће добити", рекао је он.

Израел прелази на "потпуну офанзиву" на Појас Газе, пошто спорадични сукоби са палестинском милитантном групом Хамас на југу Израела трају већ четврти дан, поручио је данас израелски министар одбране Јоав Галан.

На београдски аеродром слетео је још један лет "Ер Србије", којим је евакуисано још стотинак српских држављана из Израела.

Председник САД Џозеф Бајден назвао је нападе Хамаса на Израел "терористичким чином", те је у том контексту истакао да израелска страна има "пуно право" да на те нападе и одговори.

Бајден је такође истакао да ће се САД побринути да Израел има довољно средстава за одбрану од напада Хамаса.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) отвориле су јаку ватру на Либан, користећи фосфорну муницију, након што су припадници милитантне палестинске групе Хезболах напали израелске положаје у окупираном округу Кфарчуба.

Портпарол Хамаса Абу Убаида запретио је да ће убијати израелске заробљенике за свако израелско бомбардовање цивилне куће без упозорења и преносити погубљење.

Израелска војска није одмах одговорила на ту претњу. Израелски министар спољних послова Ели Коен рекао је да је Хамас заробио више од 100 људи.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да ЕУ инсистира на тражењу мира и стабилности на Блиском истоку по принципу "две државе" и да ће наставити да пружа финансијску подршку Палестини.

10. окт 2023 • 21:42

Још један авион "Ер Србије" из Израела слетео у Србију

Још један авион са држављанима Србије који су боравили у Израелу слетео је на аеродром "Никола Тесла" у Сурчину.

Авион на лету ЈУ 813 кренуо је око 19 часова из Тел Авива.

Ово је четврти авион који је обавио лет између Тел Авива и Београда откако је палестинска милитантна група Хамас започела нападе на Израел и након што је Хамас гађао међународни аеродром "Бен Гурион" код Тел Авива.

ИДФ: Приоритет је елиминација високих званичника Хамаса

Главни приоритет Израелских одмбрамбених снага (ИДФ) је убијање руководећих припадника палестинске милитантне групе Хамас, изјавио је портпарол ИДФ Данијел Хагари.

"Нећемо се зауставити у настојању да се елиминишу високи званичници Хамаса, то нам је главни приоритет", рекао је Хагари, након што су синоћ у израелским ударима убијена два високорангирана припадника Хамаса, и додао да израелске трупе још траже терористе у јужном Израелу, преноси "Тајмс оф Израел".

Хагари је истакао да је данас у тим потрагама убијено девет терориста у разним израелским градовима на југу земље.

"Директива снагама је јасна - пронађите терористе и уништите их", рекао је он.

Истакао је да су поред тога пронађена тела 103 терориста само у кибуцу Бери, након што су убили више од 100 Израелаца у том кибуцу.

Лавров разговарао са иранским колегом о палестинско-израелском сукобу

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је телефоном разговарао са министром иностраних послова Ирана Хосеином Амиром Абдолахијаном о заоштравању палестинско-израелског сукоба, саопштило је данас руско Министарство спољних послова.

"Министри спољних послова разменили су мишљења о актуелној блискоисточној агенди са акцентом на следећем заоштравању палестинско-израелског сукоба. Они су указали на важност хитног окончања оружане конфронтације и решавања ситуације на основу међународног права", наводи се у саопштењу на сајту руског Министарства, преносе "РИА Новости".

Бајден: Напад Хамаса "терористички чин", Израел ће имати довољно средстава за одбрану

Председник САД Џозеф Бајден назвао је нападе Хамаса на Израел "терористичким чином", те је у том контексту истакао да израелска страна има "пуно право" да на те нападе и одговори.

Бајден је такође истакао да ће се САД побринути да Израел има довољно средстава за одбрану од напада Хамаса. Он је нагласио да намерава хитно да сарађује са Конгресом како би средства била издвојена за помоћ Израелу.

Председник САД је напоменуо и да су Сједињене Државе спремне да на Блиски исток пошаљу додатне војне снаге, ако буде потребе за тим.

Ердоган и Путин разговарали о палестинско-израелском сукобу

Председници Турске и Русије Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин разговарали су телефоном о палестинско-израелском сукобу. 

Лидери две земље су разговарали о мерама за спречавање пораста тензија између Израела и Палестине, саопштено је из кабинета турског председника, преноси Тасс.

Пронађено тело несталог младића из Србије у близини Појаса Газе

Мор Коен, унук Душана Михалека, дугогодишњег уредника музичког програма Радија Нови Сад, пронађен је мртав.

"Нема више нашег Мора (1999). Дошли су из армије и социјалне службе да нам кажу да је пронађено његово тело. Нема више наде", написао је Михалек на свом Фејсбук налогу.

Унук дугогодишњег уредника музичког програма Радија Нови Сад, а данас српског туристичког водича по Светој земљи, нестао је на музичком фестивалу у близини Појаса Газе.

Ле Пен: Мора се дозволити Израелу да искорени Хамас

Шефица посланичке групе француске десничарске странке Национално окупљање Марин Ле Пен изјавила је  да се мора дозволити Израелу да искорени Хамас и да се палестинском становништву дозволи да се евакуише из Појаса Газе.

"Израелу мора бити дозвољено да искорени Хамас. Мислим да за ово, можда, треба да осигурамо да део палестинског становништва буде заштићен", преноси БФМ ТВ.
Она је навела да би међународна заједница требало да затражи од Египта да отвори азил, како би палестинско становништво било евакуисано из Појаса Газе.

"Део палестинског становништва вероватно подржава Хамас. Али други део су за њих таоци", навела је француска политичарка.

Израелска војска испалила фосфорну муницију на Либан

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) отвориле су јаку ватру на Либан, користећи фосфорну муницију, након што су припадници милитантне палестинске групе Хезболах напали израелске положаје у окупираном округу Кфарчуба, јавила је либанска телевизија Ал Џадид.

То гранатирање изазвало је пожаре у двориштима локалног становништва и у боровим шумарцима на том подручју, пренела је телевизија.

Борци Хезболаха су раније напали из граничног подручја Либана и погодили израелски тенк Меркава противтенковском вођеном ракетом из непосредне близине.

Либан је лансирао 15 ракета на подручје северног Израела, али није била причињена никаква материјална штета, нити је било повређених.

ИДФ је саопштила да је четири пројектила пресрео ПВО систем ''Гвоздена купола'', док су остали пали на отвореним површинама и нису узроковали никакву штету или повредили било кога.

Хезболах, група коју подржава Иран, раније је тврдила да је испалила десетине ракета и граната на три израелска положаја у спорном региону Брдо Дов, у знак солидарности са Хамасом.

Либанска група је у саопштењу навела да је напад, уз употребу "великог броја ракета и граната", био изведен у знак солидарности са "палестинским отпором", и да су израелски положаји директно погођени.

Шведска и Данска привремено зауставиле помоћ Палестини

Шведска је привремено зауставила развојну помоћ Палестини након изненадног напада милитаната Хамаса на Израел током викенда, рекао је данас шведски министар развоја Јохан Форсел.

Суседна Данска најавила је раније данас да ће направити паузу када је реч о слању своје помоћи Палестини, пренео је Ројтерс.

Аустрија и Немачка саопштиле су у понедељак да обустављају развојну помоћ Палестинцима.

Министри спољних послова Европске уније састали су се данас како би размотрили поделе између њених 27 чланица око тога да ли да наставе са исплатом помоћи Палестинцима.

Овај скуп одржан је дан након што је Европска комисија одустала од најаве о обустављању такве помоћи, иако је у понедељак европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи изјавио да је суспендована сва помоћ у укупној вредности од 691 милиона евра коју је Европска комисија издвојила за палестинске територије.

Израелски министар на састанку са НАТО колегама у Бриселу

Израелски министар одбране Јоав Галан требало би да учествује на састанку министара одбране НАТО у четвртак и то путем видео-конференцијске везе, рекао је данас неименовани западни званичник.

Састанак у Бриселу је раније био заказан због разматрања актуелних питања, укључујући рат у Украјини и мисији НАТО на КиМ и у Ираку, пренео је Ројтерс.

Међутим, седница са Галаном договорена након великог напада Хамаса на Израел у суботу и ексалације сукоба, навео је званичник.

Палестинци: Израел сравнио са земљом куће, школе и болнице у Појасу Газе

Палестинске власти саопштиле су да су у Појасу Газе сравњене са земљом куће, школе, здравствене установе и владине зграде у израелским ваздушним нападима.

Према њиховим информацијама, потпуно је уништено 168 објеката, укључујући 1.009 стамбених јединица, док је делимично уништено више од 12.600 стамбених јединица, преноси Си-Ен-Ен.

Бомбардовано је 10 здравствених установа, укључујући седам болница.

Уништено је 48 школа, 23 владине зграде, а бомбардовано је и 12 амбулантних возила, наводи се у саопштењу палестинских власти.

Из палестинског министарства информисања наводе да је убијено пет медицинских радника и седам новинара.

Борељ: ЕУ ће наставити да пружа финансијску подршку Палестини

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да ЕУ инсистира на тражењу мира и стабилности на Блиском истоку по принципу "две државе" и да ће наставити да пружа финансијску подршку Палестини, укључујући пружање хуманитарне подршке и спровођење развојних програма.

Он је на конференцији за новинаре након састанка министара спољних послова земаља ЕУ са Саветом за сарадњу земаља Персијског залива (ГЦЦ) у граду Мускат у Оману истакао да су догађаји од прошле суботе означили страшну кризу за Блиски исток и Персијски залив.

у Оману учесници састанка ЕУ и Савета за сарадњу земаља Персијског залива усагласили заједничку декларацију, која, посебно, садржи осуду насиља и позив на заштиту цивилног становништва и ослобађање талаца.

У декларацији се подсећа на обавезе страна да се придржавају универзалних принципа међународног хуманитарног права, укључујући обезбеђивање приступа храни, води и лековима.

Опширније прочитајте овде.

Процена израелске банке: Рат би могао да нас кошта око седам милијарди долара

Израел би рат против палестинске милитантне групе Хамас могао би да кошта 6,8 милијарди долара, прогнозе су једне од највећих израелских банака "Хапоалим".

Цена рата укључује позив за 300.000 резервиста који су морали да напусте своја радна места, што је најмасовнија мобилизација од Јомкипурског рата 1973. године, обнову инфраструктуре, стамбених објеката и делова војске, као и вошегодишње трошкове рехабилитације војних инвалида и збрињавање породица убијених бораца, преноси "Тајмс оф Израел".

У овом тренутку може да се претпостави да ће трошкови рата износити најмање 1,5 одсто израелског БДП-а, што значи повећање буџетског дефицита од најмање 1,5 одсто БДП-а у наредном периоду, навели су из Банке Хапоалим.

Ердоган: Шта амерички носач авиона ради у Израелу? Направиће масакр

Одлука САД да пошаље носач авиона ближе региону Блиског истока може довести до масакра, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"Шта амерички носач авиона ради у Израелу? Шта ће да уради? Срушиће Газу ударом на околна подручја и почети да прави озбиљне масакре", рекао је Ердоган на заједничкој конференцији са аустријским канцеларом Карлом Нехамером.

Он је поновио да је Турска спремна да посредује између Израела и Хамаса, и додао да ће наставити са својим настојањима да се оконча рат, преноси "Тајмс оф Израел".

Ердоган је такође истакао да ће о том питању разговарати и са руским колегом Владимиром Путином и генералним секретаром УН Антониом Гутерешом.

Министри ЕУ се састају због несугласица око помоћи Палестинцима

Министри спољних послова Европске уније састали су се како би покушали да разреше поделе око тога да ли да наставе са исплатом помоћи Палестинцима дан након што је Европска комисија одустала од саопштења о обустављању такве помоћи.

Преокрет је уследио након што су земље чланице, укључујући Шпанију и Француску, рекле да се противе суспензији коју је у понедељак најавио комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи након изненадног напада Хамаса на Израел, пренео је Ројтерс.

Портпарол Европске комисије рекао је да Вархељи није консултовао своје колеге комесаре, укључујући председницу ЕК Урсулу фон дер Лајен.

УН: Хитно ослободити све таоце израелско-палестинског рата

Подсекретар Уједињених нација за хуманитарна питања Мартин Грифитс позвао је данас на хитно ослобађање свих талаца у рату између Израела и Палестине.

"Моја порука свим странама је недвосмислена: Закони рата се морају поштовати", навео је Грифитс у саопштењу, преноси Ројтерс.

Грифитс је истакао да се према заробљеницима мора поступати хумано.

"Таоци морају бити ослобођени без одлагања", поручио је он.

Наређена потпуна офанзива на Појас Газе

Израел прелази на "потпуну офанзиву" на Појас Газе, пошто спорадични сукоби са палестинском милитантном групом Хамас на југу Израела трају већ четврти дан, поручио је данас израелски министар одбране Јоав Галан.

"Уклонио сам сва ограничења, повратили смо контролу над подручјем, и сада прелазимо на потпуни напад'", рекао Галан у свом обраћању израелским војницима на граници са Појасом Газе, преноси "Тајмс оф Израел".

Галан је војницима рекао да ће видети промену.

"Имаћете могућност да промените стварност овде. Видели сте да се цене плаћају и видећете промену. Хамас је желео промену у Гази, а промена ће бити 180 степени другачија од онога што је замислио", рекао је Галан.

Он је истакао да се Газа ''никад неће вратити на оно што је била''.

"Ко год дође да обезглављује, убија жене, преживеле Холокауста, елиминисаћемо га свом снагом и без компромиса", рекао је Галан.

Израелски министар одбране је раније наредио "потпуну опсаду" Појаса Газе, и навео да се Израел бори против, како је навео, ''животиња у људском облику''.

ИДФ: Из Либана долетело 15 ракета, нема метеријалне штете

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је из правца Либана лансирано 15 ракета на северни Израел, али да није причињена материјална штета.

ИДФ је навео да је четири пројектила пресрео ПВО систем "Гвоздена купола", док су остали пали на отвореним површинама и нису узроковали никакву штету или повредили било кога, преноси "Тајмс оф Израел".

Раније је шеф либанске дипломатије Абдалах Бухабиб изјавио да је његова влада добила уверавања од милитантне организације Хезболах да се она неће придружити борбама између Израела и палестинског Хамаса, осим ако Израел не буде "малтретирао" Либан.

Хезболах, група коју подржава Иран, раније је тврдила да је испалила десетине ракета и граната на три израелска положаја у спорном региону Брдо Дов, у знак солидарности са Хамасом.

Либанска група је у саопштењу навела да је напад, уз употребу "великог броја ракета и граната", био изведен у знак солидарности са "палестинским отпором", и да су израелски положаји директно погођени.

Палестина оптужује Израел да користи миницију од белог фосфора

Министарство спољних послова Палестине оптужило је Израелску војску да користи муницију од белог фосфора која је забрањена мађународним конвенцијама.

Ердоган објавио колики су губици Хамаса

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је, према подацима које је добио, током палестинско-израелског сукоба погинуло око 750 припадника Хамаса а да је око 2.000 рањено, преноси "РИА Новости"

Спасиоци у Гази извлаче преживеле и тела погинулих из рушевина

Спасиоци у Појасу Газе извукли су данас тела погинулих Палестинаца, укључујући и тело четворогодишње девојчице, из рушевина општинске зграде у коју су се били склонили од израелског ваздушног напада.

Срушене су и околне стамбене зграде, а спасиоци су користили ручни алат у копању, како не би повредили евентуалне преживеле.

Спасилац Ал Наџар рекао је да је извучено пуно делова људских тела, али да и даље постоји нада да пронађу преживеле.

Један од оних који су преживели последње гранатирање, Ала Абу Таир, рекао је да ниједно место у Гази није безбедно.

Блинкен разговарао са шефом израелске дипломатије

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је телефоном са израелским министром спољних послова Елијем Коеном о подршци САД Израелу у одбрани од терористичких напада Хамаса, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Блинкен је током разговора поновио америчко саучешће народу Израела и свима који су погођени Хамасовим насиљем.

У саопштењу се наводи је државни секретар САД потврдио да ће Вашингтон учинити све да обезбеди моментално ослобађање свих талаца.

ОХЦХР: У израелским ваздушним ударима на Хамас погођени стамбени објекти и школе

У Израелскм ваздушним ударима против палестинске милитантне групе Хамас погођени су стамбени објекти и школе широм појаса Газе, изјавио је данас начелник Канцеларије за људска права (ОХЦХР) Вокер Турк, који је такође осудио израелску "опсаду" која угрожава животе цивила ускраћујући им храну и воду.

Израелскa опсадa појаса Газе која угрожава животе цивила ускраћујући им основна добра за опстанак, забрањена је међународним хуманитарним правом", саопштио је Турк

Израелска дипломатска мисија у Женеви критиковала је Туркову изјаву оптужујући га да "не може да натера себе да осуди оне који су одговорни за терористичке нападе (Хамас)".

Турк је, међутим, такође осудио "ужасавајућа масовна убиства која су извршили припадници палестинске оружане групе" и истакао да су отмице такође забрањене по међународном праву, преноси Ројтерс.

"У израелским ваздушним нападима, најразорнијим у последњих 75 година сукоба са Палестинцима, погођене су и просторије Агенције УН за помоћ и рад, УНРВА (Агенције УН за палестинске избеглице)", наводи се у саопштењу ОХЦХР и додаје да међу погинулима и повређенима има и цивила.

Четири руска држављанина погинула током сукобу у Израелу

Четири држављанина Русије погинула су током ескалације сукоба у а још шест Руса се сматра несталим, саопштено је из руске амбасаде у Тел Авиву за "РИА Новости".

"Са жаљењем вас обавештавамо да се, према ажурираним подацима са израелске стране, од 17.00 часова 10. октобра четири држављана Руске Федерације, који су имали и израелско држављанство, воде као мртви. Тренутно смо ангажовани на расветљавању свих околности", наводи се у саопштењу.

Из руске амбасаде су навели да се на израелској листи несталих налази шест руских држављана.

Француска и ЕУ прогласиле Хамас терористичком организацијом

️Француска и Европска унија прогласиле су палестински Хамас терористичком организацијом, саопштила је премијерка Француске Елизабет Борн.

Ракете летеле из Либана, Израел одговорио

Израелска војска објавила је на свом Телеграм каналу да одговара артиљеријском ватром на лансирање ракета са либанске територије.

"Као одговор на лансирања са либанске територије према израелској територији, наши војници сада одговарају артиљеријском ватром", наводи се у саопштењу војске.

Из правца Либана испаљено је неколико ракета ка Западној Галилеји, на граници с Израелом.

Број страдалих Палестинаца порастао на 839, рањено 4.250

Палестинско министарство здравља је саопштило се број страдалих у нападима на Појас Газе и на Западној обали достигао 830, преноси ТАСС.

У саопштењу се наводи 4.250 особа повређено, преноси палестинска ТВ Ал Акса. Већина су, како наводе, деца и жене, а очекује се да ће број погинулих и рањених расти.

Ракета погодила хотел у Ашкелону

Ракета која је испаљена из Појаса Газе пала је на хотел у Ашкелону, јављају тамошњи медији.

Ватрогасци покушавају да обуздају пожар који је изазван ракетирањем у јужном Израелу, преноси "РИА Новости"

Сиси: Ескалација сукоба између Израела и Палестинаца веома опасна

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси изјавио је данас да је ескалација ситуације између Израела и Палестинаца веома опасна и да би могла да утиче на безбедност и стабилност читавог региона Блиског истока.

"Египат се нада решењу које ће довести до мира и стварања палестинске државе", рекао је Сиси, преноси Ројтерс.

Он је додао да чини све како би се што пре успоставило примирје које ће поштедети цивиле на обе стране.

Сиси је истакао да му је национална безбедност Египта главни приоритет и да то питање неће занемарити ни под каквим околностима

Стотине ракета испаљено ка израелском граду Ашкелону

Стотине ракета испаљено је из појаса Газе ка израелском граду Ашкелону, јављају локални медији.

Портпарол Хамаса Абу Убаида рекао је данас становницима израелске луке Ашкелон да напусте ту област до 17 часова по локалном времену, не износећи никакве даље детаље.

Комисија УН: Постоје докази о ратним злочинима на обе сукобљене стране

Комисија Уједињених нација, која прати сукоб Израела и палестинског Хамаса, саопштила је да већ постоје "јасни докази" о ратним злочинима које су током окршаја у Појасу Газе и у Израелу починиле обе сукобљене стране, укључујући убијање цивила.

"Сви који су прекршили међународно хуманитарно право или гађали цивиле морају да одговарају", наводи се у саопштењу истражне комисије коју је 2021. године основао Савет УН за људска права, преноси портал "Ал Џазира".

"Извештаји да су наоружане групе из Газе убиле стотине ненаоружаних цивила су неприхватљиви и не могу се толерисати. Узимање цивилних талаца и коришћење цивила као живог штита су ратни злочини", наводи се у саопштењу те међународне истражне комисије УН.

Комисија је, такође, изразила озбиљну забринутост "због најновијег израелског напада на Газу и израелске најаве потпуне опсаде Газе" која укључује ускраћивање воде, хране, струје и горива, што ће несумњиво коштати живота бројне цивила и представља колективно кажњавање (одмазду).

Убијен високи члан политбороа Хамаса

Израелске одбрамбенe снагe су објавиле да је један од двојице убијених чланова политбироа Хамаса Абу Маамар, који је, како се  наводи, био одговоран за унутрашње односе организације и координацију терористичке активности.

Абу Маамар је био члан Врховног савета Хамаса и учествовао је у доношење одлука организације и планирање бројних терористичких акција против Државе Израел наводе израелске одбрамбенe снагe, преноси "РИА Новости".

У извештају се наводи да је познато да је Абу Маамар био близак сарадник актуелног лидера Хамаса у појасу Газе Јахје Синвара.

Хамас је потврдио смрт двојице чланова политбироа.

Бела кућа: Бајден планира војну помоћ за Израел, нова транша помоћи већ на путу

Председник САД Џозеф Бајден данас ће саопштити америчком народу да Вашингтон намерава да војно подржи Израел, рекао је координатор Беле куће за стратешка питања Џон Кирби за телевизију МСНБЦ.

Према његовим речима, "нова транша безбедносне помоћи је управо на путу за Израел".

Излагање Бајдена планирано је за 19 часова по средњоевропском времену.

Портпарол аеродрома: "Бен Гурион" није погођен, ради нормално

Портпарол аеродрома "Бен Гурион" у Тел Авиву саопштио је данас да тај аеродром није погођен у нападу палестинске милитантне групе Хамас.

Он је додао да аеродром ради нормално, преноси Ројтерс.

Претходно је Хамас саопштио да је поново гађао Тел Авив и аеродром "Бен Гурион".

Кина позива Израел и Хамас на хитан прекид ватре

Кина осуђује акте који шкоде цивилима у сукобу између палестинске милитантне групе Хамас и Израела и позива на хитан прекид ватре, рекао ја данас специјални кинески изасланик за Блиски исток Џај Џун.

"Кина је дубоко забринута због тренутне ескалације ситуације између палестинске и израелске стране и тужна је због великог броја цивилних жртава изазваних сукобом", рекао је Џај, преноси Ројтерс.

У сукобу који је у суботу почео нападом Хамаса на Израел, страдало је више од 1.000 особа, а повређено је више хиљада њих.

Борељ: Израел да поштује међународно право

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ позвао је данас Израел да поштује међународно право. 

"Израел има право на самоодбрану, наравно, али то мора бити урађено у складу са принципима међународног хуманитарног права", рекао је Борељ. 

Како је додао, потребно је што пре зауставити сукоб и наћи политичко решење. 

Претходно, он је, подсетимо, изјавио да ће ЕУ наставити да исплаћује Палестинцима новац који је исплаћиван и раније.

Такође, како преносе "РИА Новости", позвао је министра спољних послова Израела и Палестине да се данас прикључе састанку шефова дипломатије европских земаља на тему ситуације на Блиском истоку. 

Убијен министар економије и чланови политичког бироа Хамаса

Израелске одбрамбене снаге јављају да је министар економије Хамаса током ноћи ликвидиран у Појасу Газа.

Телевизија "Арабија" јавља и да су приликом напада на Газу погинула и два члана политичког бироа Хамаса. 

Израел: У нападу Хамаса убијено више од 1.000 људи

Амбасада Израела у САД саопштила је данас да је у нападу палестинске милитантне групе Хамас на Израел, који је почео у суботу, убијено више од 1.000 људи.
Поред тога, повређено је више од 3.400 особа, наводи се о објави амбасаде на друштвеној мрежи Икс.

Додаје се да је Хамас до сада испалио скоро 5.000 ракета на Израел.

Хамас упозорио израелске цивиле да напусте Ашкелон до 17 часова

Портпарол Хамаса Абу Убаида рекао је становницима израелске луке Ашкелон да напусте ту област до 17 часова по локалном времену (око 90 минута од сада), не износећи никакве даље детаље, пренео је "Гардијан".

Ашкелон је 14 километара северно од Газе.

Путин о ескалацији на Блиском истоку: Јасан пример неуспеха америчке политике

Изузетно жалимо због заоштравања у Израелу, али то је јасан пример неуспеха америчке политике на Блиском истоку, изјавио је руски председник Владимир Путин на састанку са ирачким премијером Мохамедом ал Суданијем.

Опширније прочитајте у засебној вести.

Захарова: Сукоб Израела и Палестине води у хуманитарну катастрофу

Пред нама је права хуманитарна катастрофа, у највећој мери пате цивили, док у исто време број жртава наставља да се повећава, истакла је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући последњу ескалацију израелско-палестинског конфликта.

Опширније прочитајте у засебној вести.

Макрон: Немам доказ да је Иран подржао Хамас

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је данас да нема доказ да је Иран подржао напад Хамаса на Израел, додавши да је вероватно да је палестинској милитантној групи понуђена помоћ за извођење напада.

Говорећи на конференцији за медије у Хамбургу, Макрон је рекао да је Француска против суспензије слања помоћи палестинском народу, преноси Си-Ен-Ен.

Он је нагласио да је Француска већ увела мере како би осигурала да помоћ палестинском становништву не заврши у рукама терористичких група.

"Не смемо бркати борбу против тероризма са најосновнијим људским правима", навео је Макрон и додао да би то могло да доведе до повећања подршке терористичким актима у региону.

Израел: Пронађено 30 несталих Израелаца и Тајланђана, сви су живи и здрави

Израелске снаге су пронашле 30 особа које су се водиле као нестале у кибуцу на југу земље, три дана након напада палестинске милитантне групе Хамас.

Локалне власти су дојаву добиле јуче око 21 час, након чега су спасилачки тимови послати на терен, преноси "Тајмс оф Израел".

У близини кибуца Ајн Хашлос пронађено је 16 Израелаца и 14 Тајланђана.
Они су живи и здрави, наводи се у заједничком саопштењу војске и полиције.

Израелски министар за националну безбедност најавио наоружавање цивила

Министар за националну безбедност Итамар Бен Гвир објавио је да његово министарство купује 10.000 пушака за наоружавање "цивилних безбедносних тимова" широм Израела и окупиране Западне обале, пише "Тајмс оф Израел".

У извештају се наводи да ће пушке, од којих је 4.000 већ купљено, бити послате у израелске градове близу граница, али и мешовите јеврејско-арапске градове унутар Израела и насеља на Западној обали.

Израелска владајућа коалиција подржала формирање владе националног јединства

Лидери странака владајуће коалиције у Израелу овластили су на данашњем састанку премијера Бењамина Нетанијахуа да формира владу националног јединства због ситуације у земљи.

Како наводи "Тајмс оф Израел", очекује се да ће договор о уласку опозиционе Странке националног јединства Бенија Ганца у ту владу ускоро бити постигнут.

"Сви шефови странака владајуће коалиције, без изузетка, подржали су успостављање владе националног јединства и овластили премијера Бењамина Нетанијахуа да ради на њеном формирању", рекао је портпарол странке Ликуд израелског премијера.

Нетанијаху је синоћ, позивајући опозиционе странке да се прикључе влади националног јединства, навео њених пет главних циљева - поразити терористе који су још у Израелу, припремити масовну офанзиву на Газу, смирити остале фронтове, наставити тражење међународне подршке за операцију и ујединити земљу.

Представници Ликуда и лидери израелске опозиције састали су се у понедељак да размотре могућности за формирање ратне владе, због ескалације сукоба са палестинским Хамасом.

Бени Ганц, опозициони политичар и бивши начелник генералштаба израелских оружаних снага, жели да уђе у ратни кабинет, али не жели да крајња десница буде укључена.

Странци Национално јединство Бенија Ганца предлаже се улазак у владу националног јединства, која би формирала "мали ратни кабинет", ради вођења рата против Хамаса, а у чијем раду би, уз релевантне министре из владе премијера Нетанијахуа, учествовали и представници те странке.

Ганц је предложио да се већина овлашћења за вођење рата делегира овом ратном кабинету.

Нетанијаху је у суботу увече саопштио да је понудио Ганцу и странци Јеш Атид, опозиционог лидера Јаира Лапида.

Та странка је, међутим, саопштила да се неће придружити влади у којој су припадници крајње деснице из странака Верски ционизам и Отзма Јехудит, позивајући заправо Нетанијахуа да их избаци из свог кабинета да би се они придружили.

Хамас: Израел неће ускоро започети копнену операцију у Гази, памте 2014.

Заменик шефа политичког бироа покрета Хамас Муса Абу Марзук открио је данас за РТ да сматра да Израел у скорије време неће покренути копнену операцију у Појасу Газа.

Како каже, разговори на ту тему су за сада само покушај застрашивања од стране Тел Авива. 

"Израелци су из копнене операције из 2014. научили лекције које никада неће заборавити. Залажемо се за поштену борбу лицем у лице са непријатељем и отворени сукоб за време копнене операције", поручују из Хамаса. 

Марзук, такође, додаје да је Хамас једном већ срушио мит о ефикасности Израелских одбрамбених снага, њиховим безбедносним службама и оружју, које се рекламира по целом свету. 

Родитељима у Израелу саветовано да избришу друштвене мреже деци због бруталних снимака талаца

Појединим израелским родитељима је речено да уклоне друштвене мреже са телефона своје деце пре него што милитанти Хамаса почну са очекиваним емитовањем видеа талаца.

У поруци родитељима у једној телавивској школи, од њих се тражило да уклоне апликацију ТикТок са телефона деце, преноси Си-Ен-Ен. 

"Не можемо дозволити нашој деци да гледају ове ствари. Такође је тешко, штавише немогуће контролисати сав овај садржај на друштвеним мрежама. Хвала вам на разумевању и сарадњи".

Број погинулих у Гази достигао је 765, повређених 4.000

Број мртвих у Гази порастао је на 765, саопштило је палестинско Министарство здравља у Гази, додајући да је још 4.000 људи повређено.

Израелски војници у кибицу Кфар Аза

Дачић: На нама да не подржавамо насиље и губљење људских живота

Министар спољних послова Ивица Дачић поновио је да нема назнака да је неко од држављана Србије отет или рањен у Израелу, осим једног лакше рањеног човека, и да је већина наших туриста напустила Израел.

Дачић је гостујући на "ТВ Прва" рекао да ће Србија учинити све што је у њеној моћи за наше људе који су тамо и навео да је почела да функционише солидарност између држава када је реч о помоћи у евакуацији људи из Израела, па је Ер Србија пре пре два дана превезла поједине црногорске држављане а Црногорци су синоћ превезли 11 наших људи.

На питање како ће се даље одвијати ситуација у Израелу и Палестини, казао је да увек дође до неког политичког решења и да се увек тако све завршава.

"Овде је проблем што се не назире могућност неког политичког решења које би било прихватљиво за све. Видећемо ко ће уопште имати неку мировну иницијативу и како ће се уопште одвијати мировни разговори. Треба знати и да у оквиру палестинске организације и народа постоји више фракција", казао је Дачић.
Он је додао и да све зависи како ће се остале арапске земље опредељивати према овом проблему.

"Питање је како ће се даље одвијати политички процес и да ли ће уопште доћи до њега или ће се он одвијати на ратишту и да ће бити оно - ко победи на ратишту тај ће узети све", казао је Дачић.

Нагласио је да је на нама да не подржавамо насиље и губљење људских живота.

Нетанијаху: Наставите пуном снагом

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху позвао је израелске снаге да "наставе пуном снагом" на Иксу.

Израел негира да је становницима Газе поручио да пребегну у Египат

Одбрамбене снаге Израела су саопштиле да нема званичног налога Израела становницима појаса Газе да оду у Египат.

"ИДФ је последњих дана давао инструкције становништву унутар појаса Газе да се дистанцира од одређених подручја", наводи се.

На удару граната област код граничног прелаза Рафа између Газе и Египта

Израелска војска данас је гранатирала област недалеко од граничног прелаза Рафа, између Египта и Појаса Газе, саопштили су Ројтерсу египатски безбедносни извори и један сведок.

Удар на ову област долази у тренутку када израелска војска бомбардује Газу и након сличног инцидента у понедељак, који је делимично пореметио ситуацију на граници, иако је прелаз рано јутрос радио нормално, саопштили су египатски безбедносни извори.

Израелска војска изменила је током дана претходну препоруку да Палестинци, који беже од ваздушних удара у појасу Газе, крену ка Египту, и саопштила да је главни гранични прелаз са том земљом затворен.

Број погинулих новинара у Гази порастао на 7

Како преносе медији, у Гази је до сада погинуло 7 новинара, а неколицина се воде као нестали.

УНИЦЕФ: Страдале стотине ираелске и палестинске деце

Међународни Дечији фонд Уједињених нација (УНИЦЕФ) упозорио је данас да је у последња 72 сата стотине израелске и палестинске деце смртно страдало, а да их још више рањено или повређено због ратног сукоба у Појасу Газе и Израелу.

УНИЦЕФ је упозорио да ће најава увођења аларматних мера као што су обустава снабдевања водом и горивом додатно повећати патње деце у зонама ратних дејстава, преноси Ројтерс.

Израелски министар инфраструктуре Израел Кац наредио је у уторак да се одмах обустави доток воде у Појас Газе и потврдио да су обустављене испоруке струје и горива.

Највећи израелски ланац супермаркета Шуферсал, саопштио је данас да уводи ограничење на куповину основних добара, као што су вода, млеко, јаја, хлеб.

Ал Намур: Мир кад се Израел повуче са окупираних палестинских територија

Амбасадор Палестине у Србији Мухамед Ал Намур изјавио је данас за Танјуг да Палестинци неће одустати од права на суверенитет и да је једино решење за мир повлачење израелске војске са окупираних палестинских територија.

Он је рекао да постоји могућност да сукоб започет у суботу, када је палестинска милитантна групација Хамас покренула напад на Израел из Појаса Газе, запали цео Блиски исток, али да се нада до тога неће доћи јер, оценио је, то зависи од израелских акција.

Ал Намур сматра да сила не може да буде решење и додаје да, ако Израел жели да рат престане, неопходно је да се израелска војска повуче са територије Палестине, као и сви досељеници који су нелегитимно дошли у Палестину.

"У Гази је тешко. Израелци раде оно што добре раде, а то је рушење кућа, бомбардовање. Имамо много погинулих, међу њима су и деца и жене. Они фактички сада врше терор нас палестинским народом у Гази и у целој Палестини", рекао је амбасадор.

Одговарајући на питање да ли две стране могу да седну за преговарачки сто или је ово рат до истребљења, Ал Намур је рекао да је Палестина увек била за дијалог, "за разлику од Израела".

Настављају се израелски удари на објекте Хамаса

Израелске одбрамбене снаге тренутно спроводе велики напад на терористичке мете које припадају терористичкој организацији Хамас у Појасу Газе, саопштиле су израелске снаге.

Ајатолах негира умешаност Ирана у напад Хамаса на Израел

Ајатолах одбацио тврдње о умешаности Ирана у напад Хамаса на Израел
Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи одбацио је тврдње о умешаности Ирана у напад Хамаса на Израел и истовремено поновио иранску подршку Палестинцима.

У говору на војној академији, ајатолах је оценио да је Израел "претрпео непоправљив неуспех на војном и обавештајном пољу" након офанзиве палестинског покрета.

"Љубимо руке онима који су планирали напад на ционистички режим", рекао је Хамнеи у свом првом телевизијском говору од напада, пренео је Ројтерс.

Он је одбацио оптужбе о иранској умешаности у припрему напада Хамаса.

"Од присталица ционистичког режима и других круже гласине у последња два, три дана, између осталог да иза ове акције стоји исламски Иран. Оне су нетачне", рекао је ирански врховни вођа.

Како је додао, цео муслимански свет је "дужан да подржи Палестинце".

Песков: Русија није заинтересована за разбуктавање ситуације на Блиском истоку

Тачан датум посете палестинског лидера Махмуда Абаса Москви још није познат, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући последњу изјаву амбасадора Палестине у Русији, који је поручио да су току припреме за ту посету. 

Ипак, Песков је указао да је ова посета планирана још пре и тако индиректно потврдио да се разговори на ову тему нису појавили због последњих дешавања између Палестинаца и Израелаца. 

Такође, портпарол додаје да је Русија у контакту са палестинском страном, како би се установило да ли се међу заробљеницима заиста налазе и држављани Русије и како би се сазнало више о њиховој судбини. 

Опширније прочитајте у засебној вести.

Више од 187.000 људи расељено у Појасу Газе

Док се као одговор на напад Хамаса на Израел настављају израелски удари из ваздуха, више од 187.500 људи је расељено у Појасу Газе од почетка сукоба, саопштила је Канцеларија УН за координацију хуманитарних питања (ОЦХА).

УНРВА, Агенција УН за палестинске избеглице, је навела да се више 137.000 људи склонило у школе широм те палестинске територије.

УН: Потпуна опсада Појаса Газе је забрањена међународним правом

Потпуна опсада појаса Газе, коју је у понедељак најавио министар одбране Израела Јоав Галант, забрањена је међународним хуманитарним правом, упозориле су УН.

"Увођење опсада које доводе у опасност животе цивила лишавајући их добара неопходних за њихово преживљавање је забрањено међународним хуманитарним правом", навео је високи комесар за људска права Фолкер Тирк у саопштењу.

Убијена два новинара

Израелски ратни авиони бомбардовали су стамбену зграду у близини куле Ал-Гафри, и том приликом убијена су два новинара.

Израелски ратни авиони погађају стамбене зграде, остављајући пустош у Гази.

УН: Одлука Израела да искључи воду у Гази погађа 610.000 људи

Одлука Израела да искључи воду у Гази погађа 610.000 људи и довешће до озбиљне несташице воде за пиће, саопштили су представници Уједињених нација.

Хамас позива на општу мобилизацију у петак

Хамас је најавио општу мобилизацију у петак "олује Акса".

У саопштењу се позивају млади људе на окупираним територијама да устану, удруже се у велике групе и боре се против израелских окупационих снага "где год да су", преноси иранска агенција Тасним.

"За наше људе који живе у окупационим зонама из 1948. године, данас је ваш дан да се мобилишете, окупите и покажете солидарност у светој џамији Акса. Удружите снаге са својим комшијом на Западној обали и Гази", додаје се.

Стотине Руса затражило евакуацију из Израела

Стотине руских држављана поднело је молбе руској амбасади у Израелу са захтевом за евакуацију, саопштио је руски амбасадор у Израелу Анатолиј Викторов.

"Има много захтева, неколико стотина наших грађана се јавило тражећи да се омогући могућност њихове евакуације", казао је Викторов за "РИА Новости".

Викторов је подсетио да две руске авио-компаније обављају редовне летове из Тел Авива.

Израел позива лекаре да помогну око потврда за сахране

Министарство здравља Израела позвало је данас лекаре свих специјалности да се добровољно пријаве за издавање потврда о сахранама на терену.

Када особа умре ван здравствене установе, њена породица мора да добије потврду о сахрани од регионалне здравствене службе, наводи Тајмс оф Израел.

Министарство истиче да због "страшних и екстремних околности" тражи лекаре који ће се добровољно пријавити за издавање тих потврда.

У сукобима Израела и милитантне палестинске групе Хамас, који су избили након што је Хамас у суботу ујутру напао Израел, према најновијим подацима погинуло је око 900 Израелаца.

Хамас: Израелци припремају геноцид у Гази

Позив Израела да Палестинци напусте Појас Газа је припрема за геноцид, каже за "РИА Новости" портпарол Хамаса Хусам Бадран, додајући да би због тога свет "на тој основи" требало да се бори против израелских снага. 

Хамас поручио: Нећемо напустити Појас Газе и наставићемо да се боримо

Палестински покрет Хамас неће напустити Појас Газе и верује да ће локални становници учинити исто, рекао је портпарол покрета Хусам Бадран.

"То је јасан став свих наших људи. То је наша земља и ми ћемо је се држати и нећемо отићи", поручио је Бадран.

Израелски министар за регионални развој побегао од напада

Израелски министар за регионални развој Ицак Васерлауф примећен је како бежи од ракетног напада, пренела је иранска агенција Тасмин.

"Медији на хебрејском језику објавили су снимке тренутка у коме је Ицак Васерлауф, члан кабинета израелског премијера Бењамина Нетанијахуа драматично побегао од пројектила отпора у окупираном палестинском граду Бершева у јужном региону", преносе.

Два држављана Русије погинула у Израелу, четворо нестало

Амбасадор Русије у Израелу Анатолиј Викторов потврдио је данас да су два држављана Русије погинула у Израелу, преносе "РИА Новости". 

Како је даље рекао, четири особе су нестале и за сада о њиховој судбини нема никаквих информација. 

Амбасадор Израела у Србији: Једино решење за мир је елиминација Хамаса

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан изјавио је данас да је напад Хамаса на Израел у суботу променио правила игре, и да једино решење за мир и прекид рата на Блиском истоку јесте потпуна елиминација Хамасове инфраструктуре, и њихових лидерских и политичких способности.

"Ови људи више не могу да управљају Газом, а да ми мислимо 'У реду, одложићемо то за још један круг насиља'. Ова једначина мора бити прекинута. Догађаји у суботу су променили правила игре и зато верујем да је то оно што ће моја влада наредити војсци да уради. Биће потребно времена, али сам сигуран да смо у стању да то урадимо", рекао је амбасадор Израела за Танјуг.

Казао је да још нису објављени тачни стратешки и тактички циљеви операције.

Напомиње да Израел нема намеру да запали цео Блиски исток, али да није све у њиховим рукама, и додаје да Израел води рат који им је у суботу био наметнут. близини Појаса Газе.

Одговарајући на питање да ли две стране могу да седну за преговарачки сто или је ово рат до истребљења, амбасадор је рекао да људи не могу озбиљно да размишљају о преговорима када је за мање од три дана 1.000 невиних Израелаца брутално масакрирано.

Израел повратио контролу над свим местима на граници са Појасом Газа

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су данас да су преузеле контролу над свим израелским насељима на граници са Појасом Газа, јављају медији. 

Поделе у ЕУ због Израела и Хамаса

Поделе међу државама чланицама ЕУ и разједињеност европских институција избиле су на површину због планова да се, као одговор на напад Хамаса на Израел, заустави помоћ Палестини.

Како оцењује "Еурактив", раскол у ЕУ у складу је са дугогодишњим раздором унутар блока поводом израелско-палестинског сукоба, иако су чланице биле уједињене у осуди суботњег напада.

Опширније прочитајте у засебној вести.

Израел замрзао Хамасове рачуне у крипто валутама

Сајбер одељење јединице Лахав 433 израелске полиције, замрзло је рачуне у крипто валутама који припадају палестинским милитантима из покрета Хамас, наводи се у данашњем саопштењу израелске полиције.

Хамас је од суботе користио ове рачуне за прикупљање новца на друштвеним мрежама, каже се у саопштењу полиције.

Како преноси "Тајмс оф Израел", берза криптовалута Бајненс је сарађивала са Израелом у лоцирању и затварању поменутих налога.

Лахав 433 је сарађивао са полицијом Велике Британије на замрзавању рачуна у лондонској банци Барклиз.

Министарство одбране Израела, Лахав 433, обавештајна служба Шин Бет и друге обавештајне службе, заједнички настоје да затворе канале за проток крипто валута које, према њиховим речима, користе терористичке групе.

Бин Салман разговарао са Абасом

Саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд разговарао је данас са палестинским председником Махмудом Абасом.

Разговарали су о војној ескалацији у Гази и околним подручјима, као и погоршању ситуације која угрожава животе цивила и безбедност и стабилност региона, саопштила је Саудијска новинска агенција.

Престолонаследник је истакао да Краљевина чини све да се ангажује са свим међународним и регионалним странама како би се зауставила текућа ескалација и спречило њено даље ширење у региону.

Такође је истакао важност поштовања међународног хуманитарног права и избегавања напада на цивиле.

Израел мобилише 360.000 резервиста

Израелска влада је одобрила мобилизацију до 360.000 резервиста Израелских одбрамбених снага, саопштио је "Јерузалем пост" на Иксу.

Рјабков: Русија и САД нису у контакту због ситуације на Блиском истоку

Москва и Вашингтон нису у контакту због погоршања ситуације на Блиском истоку, изјавио је данас заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

"Не, нисмо у контакту", казао је Рјабков за Интерфакс.

Француска и Шпанија против обуставе помоћи ЕУ Палестини

Вршилац дужности шпанског министра иностраних послова Хосе Мануел Албарес изјавио је у уторак да се његова влада противи предложеној обустави помоћи ЕУ Палестини.

"Ова сарадња се мора наставити, не можемо бркати Хамас, који је на листи терористичких група ЕУ, са палестинским становништвом, или Палестинским властима или организацијама УН на терену", рекао је Албарес у интервјуу за шпански радио, преноси СИ-Ен-Ен.

Он је додао да ће Палестини вероватно бити потребно више помоћи у блиској будућности.

Његове ставове је поновило и Министарство спољних послова Француске, које је јутрос у Паризу издало саопштење у којем се наводи:

"Ми нисмо за обустављање помоћи која директно користи палестинском народу, и то смо јуче јасно ставили до знања Европској комисији", поручили су.

Министри иностраних послова ЕУ састаће се данас како би размотрили то питање.

Израелска војска: Парламент Газе је легитимна мета

Израелска војска сматра Парламент Газе и њихова министарства легитимном метом, преносе РИА Новости позивајући се на локалне медије. 

Стотине израелских резервиста из иностранства помаже у операцији

Израелско ваздухопловство је потврдило да је у земљу долетело више стотина војника Израелских одбрамбених снага како би очестввовали у операцији "Гвоздени мач".

Министарство здравља Газе: Најмање 687 погинулих и 3.726 рањених у израелским ваздушним нападима

Министарство здравља Газе објавило је податке о палестинским жртвама наводећи да је најмање 687 погинулих и 3.726 рањених у израелским ваздушним нападима од суботе, преноси "Гардијан".

Медији преносе да су уништени државни стамбени блокови, џамија и болнице, као и поједини путеви и куће.

Ројтерс је пренео да је Израел бомбардовао и седиште приватне палестинске телекомуникационе компаније, што би могло да утиче на фиксне телефоне, интернет и услуге мобилне телефоније.

Израелска војска тврди да је погодила циљеве у појасу Газе са мора и из ваздуха, укључујући складиште оружја за које се наводи да припада Исламском џихаду, и мете Хамаса дуж обале Газе.

ИДФ упозорава Хамас: Убијање бака, беба и деце неће побољшати ствари

Убијање талаца "неће побољшати ствари", рекао је портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) у уторак, дан након што су милитанти Хамаса запретили да ће погубити цивилне заробљенике ако Израел гађа Газу без упозорења.

Израелске власти верују да су жене и деца међу до 150 талаца које држе исламистички милитанти у Гази. Хамас тврди да држи више од 100 заробљених, укључујући високе официре израелске војске и особе са двојним држављанством.

"Ако науде некој од ових бака или једној од ових беба или неком од ове деце, то неће побољшати ствари и они то знају", рекао је портпарол потпуковник Ричард Хехт.

Хамас: Иран и Хезболах нису имали никакву улогу у нападу, али да ће помоћи ако затреба

Високи званичник палестинског Хамаса Али Баракех изјавио је за АП да је само мали број највиших командира унутар Појаса Газе знао да се припрема велики напад на Израел, али и да ће се савезници, попут Ирана и либанског Хезболаха, придружити ако битке прерасту у "рат уништења".

"Само шачица командира Хамаса је знала за тренутак у ком ће операција почети", рекао је Баракех и додао да нико из централне команде или политичког бироа није био у главном граду Либана прошле недеље.

ИДФ: Око 1.500 тела војника Хамаса пронађена у Израелу након обезбеђивања границе

Израелска војска (ИДФ) је саопштила да је око 1.500 тела војника Хамаса пронађено на територији Израела, пошто је, како је саопштено, у великој мери повратила контролу на југу земље и "обновила пуну контролу" над границом.

Портпарол Ричард Хехт рекао је да ниједан борац Хамаса није прешао у Израел од синоћ, иако би инфилтрације и даље могле бити могуће, преноси АП.

Северна Кореја оптужује Израел за крвопролиће у Гази

Севернокорејски државни медији окривили су Израел за изазивање крвопролића у Гази, преноси Ројтерс.

Родонг Синмун, гласноговорник Радничке партије, објавио је чланак о сукобу, позивајући се на стране медије:

"Овај сукоб је последица сталних злочина Израела против палестинског народа, а излаз из ове ситуације је стварање независне палестинске државе", наводи се у чланку.

Државни медији у Северној Кореји осудили су "непријатељске снаге унутар и изван Сирије" за недавни напад дроном, називајући га терористичким покушајем да се збаци режим председника Башара ел Асада.

Израелска војска саветује Палестинцима из Појаса Газе да иду у Египат

Израелска војска саветовала је данас Палестинцима у Појасу Газе, који беже од њених ваздушних удара, да иду ка Египту.

"Свако ко може да изађе, саветовао бих му да изађе", нагласио је Хехт.

Његова канцеларија је касније издала ново саопштење.

"Појашњење: Прелаз Рафах је био отворен јуче, али је сада затворен", наводи се.

САД не могу лако да испуне потребе Израела за муницијом

Америка очекује да Израел затражи још муниције од Вашингтона одмах, али САД не могу лако да одговоре на ове захтеве, каже званичник Конгреса, а преноси "Волстрит џорнал".

Израел је лансирао напредне бомбе ГБУ-39 током викенда и очекује да ће добити још од Америке.

Американци такође очекују да Израел затражи малокалибарско оружје, муницију, наоружање од 122 милиметара и минобацаче.

Ипак, слање довољног броја пресретача Тамир за израелски одбрамбени систем "гвоздена купола" највише забрињава, каже званичник.

Убијено најмање 11 Американаца

Председник САД Џозеф Бајден саопштио је да је у нападу палестинске милитантне групе Хамас на Израел убијено најмање 11 Американаца.

"Нажалост, сада знамо да је међу убијенима најмање 11 америчких држављана, од којих су многи направили други дом у Израелу. Ове породице су раздвојене неопростивом мржњом и насиљем", навео је Бајден у саопштењу објављеном у понедељак на сајту Беле куће.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

Снимци гранатирања Појаса Газе

Објављени су снимци гранатирања које је израелска војска ноћас извела на Појас Газе. Наводно су гађали само војне циљеве, односно упоришта Хамаса.

Израелци су јуче најавили да ће брутално одговорити на напад Хамаса.

Газа тражи да се отвори безбедни коридор за транспорт медицинске помоћи

Министарство здравља у Појасу Газе позива на отварање безбедног коридора за транспорт хитне медицинске помоћи до болница усред велике несташице лекова у енклави.

"Позивамо надлежне власти да отворе безбедан коридор за испоруку хитне медицинске помоћи болницама у Појасу Газе", наводи се у саопштењу.

Координатор за односе са медијима за Лекаре без граница у Појасу Газе Ајман ал-Џаруша рекао је раније за РИА Новости да су хиљаде рањених у последицама израелског бомбардовања палестинског појаса Газе примљене у болнице у условима велике несташице лекова.

Хамас због заробљеника у контакту са Русијом

Хамас одржава контакте са Русијом по питању израелских затвореника чије је друго држављанство руско, рекао је члан службе з аодносе са јавношћу Хамаса Муса Абу Марзук у интервјуу за "Ал Џазиру".

"Постоји међу затвореницима у Појасу Газе десетине људи са двојним држављанством... У контакту смо са Русијом због оних који имају руско држављанство", рекао је Абу Марзук.

ИДФ: Војска повратила контролу над границом Израела и Појаса Газе

Портпарол Израелских одбрамбених снага, контраадмирал Данијел Хагари каже да је војска повратила контролу над границом Израела и Појаса Газе, пошто је Хамас дигао у ваздух делове граничне ограде током напада у суботу.

"У последњем дану ниједан терориста није ушао преко ограде", рекао је Хагари новинарима.

Инжењеријске јединице раде на минирању подручја у близини рупа у огради, каже Хагари.

Израел шаље снаге на границу са Либаном

У страху од укључивања Хезболаха у сукоб, Израел је послао своје снаге на границу са Либаном.

За то време израелска војска је гранатирала Газу.

Израелска војска: Погодили смо више од 200 циљева у Појасу газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су током ноћи погодиле више од 200 циљева у Појасу Газе.

ИДФ наводи да су међу погођеним циљевима складиште оружја у џамији, стан који су користиле Хамасове снаге и висока кула коју је користила терористичка група, преноси "Тајмс оф Израел".

Црна Гора успела да евакуише своје држављане

После три дана чекања на аеродрому, Црна Гора је успела да евакуише своје држављане из Израела.

Како се наводи у саопштењу, Влада Црне Горе је послала авион по више од 100 држављана који су јутрос безбедно слетели у Подгорицу.

Борељ: ЕУ ће наставити да исплаћује помоћ Палестинцима

Ревизија помоћи ЕУ Палестинцима не укључује обуставу текућих плаћања, јер би то штетило интересима ЕУ на Блиском истоку, изјавио је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

"Ревизија помоћи ЕУ Палестини коју је објавила Европска комисија неће обуставити доспеле исплате...Обустава плаћања кажњавањем целог палестинског народа наштетила би интересима ЕУ у региону, и само би додатно охрабрила терористе", написао је Борељ синоћ на платформи Икс.

Раније је комесар за проширење ЕУ и суседство Оливер Вархељи најавио да ће Европска унија обуставити све исплате Палестинцима и преиспитати сву помоћ због ескалације сукоба са Израелом.

Призор у Појасу Газе након тешке ноћи

Палестинци јутрос у рушевинама покушавају да нађу своје најмилије.

Палестински здравствени званичници кажу да је најмање 15 људи убијено у израелском нападу у густо насељеном избегличком кампу Џабалија на северу Појаса Газе.

Израел је гранатирао целе ноћи Појас Газе, наводећи да је 300.000 резервиста мобилисано у последњих 48 сати, те да је то највећа мобилизација у историји.

Запад издао саопштење подршке Израелу

Сједињене Америчке Државе, Француска, Немачка, Италија и Велика Британија, изразиле су чврсту подршку Израелу и недвосмислено осудиле палестинску милитантну групу Хамас због њених "ужасних терористичких аката".

"Јасно стављамо до знања да терористичке акције Хамаса немају оправдање, легитимитет и да се морају осудити. Никада нема оправдања за тероризам", наводи се у заједничком саопштењу ових земаља објављеном синоћ на сајту Беле куће.

"Наше земље ће подржати Израел у његовим напорима да одбрани себе и свој народ од таквих злочина. Наглашавамо да ово није тренутак за било коју страну непријатељску Израелу да искористи ове нападе за тражење предности", поручују савезнице Израела.

Хамас тражи размену Израелаца за своје заточенике у САД

Хамас планира да искористи заробљене Израелце у преговорима за ослобађање Палестинаца заточених у Сједињеним Државама и Арапа који се држе у израелским затворима.

"Постоје Палестинци притворени у Америци оптужени за финансирање Хамаса. Тражићемо њихово ослобађање", казао је портпарол Хамаса Али Бараке у интервјуу за Асошиејтед прес.

Он је додао да ће Хамас тражити ослобађање свих Арапа који су затворени у Израелу.

Како је навео, милитанти су спремни на "све сценарије" за развој сукоба, укључујући и "дуги рат". Према његовим речима, после ескалације у Гази 2014. године, Хамас сам обучава своје борце и производи сопствене ракете.