Свет

Америка упозорила Иран: Не мешајте се у израелски сукоб са Хамасом

Вашингтон послао "снажну поруку" Техерану и другим факторима на Блиском истоку
Америка упозорила Иран: Не мешајте се у израелски сукоб са ХамасомGetty © Handout / Handout

Генерал СиКју Браун, председавајући Заједничког генералштаба САД упозорио је Иран да се "не меша" у Хамасов напад на Израел, јер САД и други савезници настоје да спрече даље ширење смртоносног сукоба.

Браун је новинарима објаснио да је недавна одлука САД да премести групу носача авиона ближе Израелу посебно усмерена на одвраћање Ирана и обесхрабривање непријатеље Израела да искористе ескалацију сукоба на Блиском истоку.

"Наше премештање снага нису само подршка Израелу, већ и да одврате све друге ентитете који би могли да одлуче да подрже Хамас у овом конкретном сукобу са Израелом", рекао је Браун. "Желимо да пошаљемо прилично снажну поруку. Не желимо да се ово шири, а идеја је да Иран добије ту поруку гласно и јасно", додао је он.

Амерички званичници су рекли да немају директне информације које би подржале извештаје да је Иран био умешан у планирање напада Хамаса, али су истакли да је Техеран главни савезник групе и да јој је обезбедио оружје и обуку. Како наводи "Фајненшел тајмс", САД такође страхују да би либанска милитантна група Хезболах, коју подржава Иран, могла директније да се укључи у сукоб.

image