АфД: Стигли смо!

Алтернатива за Немачку (АфД) остварила је најбољи изборни резултат на западу Немачке у десетогодишњој историји странке

Алис Вајдел, једна од лидера немачке крајње десничарске Алтернативе за Немачку (АфД), поручила је да резултати недавних локалних избора показују да је та странка постала главна политичка снага у земљи након што је освојила највећи удео гласова икада у западнонемачкој држави.

"АфД више није источњачки феномен, већ је постао главна свенемачка партија", рекла је Вајдел. "Дакле, стигли смо." Она је поручила да "презир" политичког естаблишмента у Немачкој према АфД "неће бити одржив на дуге стазе".

АфД, која је са својом антиимиграционом политиком имала јако упориште међу бирачима на посткомунистичком истоку, освојила је на изборима у недељу 18,4 одсто гласова у покрајини Хесен у западној Немачкој – области која укључује финансијску престоницу Франкфурт. Странка је завршила друга, иза Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), и на трећем месту у Баварској. Отприлике једна четвртина свих немачких бирача са правом гласа живи у Хесену.

Био је то најбољи резултат за АфД на изборима у западној држави у десетогодишњој историји странке.

"Огромно отуђење између владајућих партија у Берлину и многих нормалних радних људи" је примарни фактор који стоји иза успона немачке крајње деснице, рекао је "Гардијану" Манфред Гулнер из Института за испитивање јавног мњења "Форса".

Маркус Зедер, лидер ЦДУ - доминантне политичке снаге у Баварској деценијама - казао је да би резултати гласања требало да пошаљу "сигнал за узбуну" кроз берлинске коридоре моћи.

"Тема миграција је чисто федерално питање, а не питање регионалне политике", рекао је Зедер и додао да Берлин мора да "промени немачку миграциону политику", како би одговорио на успон АфД-а.

Број миграната у Немачку био је већи 2022. него икада раније, саопштила је немачка савезна статистичка агенција Дестатис у јуну. Око 2,67 милиона људи стигло је у земљу те године, док је 1,2 милиона отишло.

Примарни узрок пораста миграције био је сукоб у Украјини, који је довео до тога да је око 1,1 милион украјинских избеглица потражило сигурност у ЕУ чланици.