Свет

Цури гасовод између Финске и Естоније: Сумњају на саботажу, НАТО нуди помоћ

Цурење које се догодило на гасоводу између Финске и Естоније вероватно је узроковано "спољним активностима", рекао је председник Финске Саули Нинисто
Цури гасовод између Финске и Естоније: Сумњају на саботажу, НАТО нуди помоћ© Tanjug/Mikko Stig/Lehtikuva via AP

Финске власти саопштиле су да су цурење у гасоводу између Финске и Естоније највероватније изазвали "спољни фактори", а како преноси "Блумберг" истрага се наставља под претпоставком да се радило о намерном чину уништења, односно саботажи.

Неименовани извори истичу да нема коначних закључака, а очекује се да ће званичници ускоро изнети више детаља о истрази.

Због необичног пада притиска у гасоводу "Балтикконектор" оператери су зауставили проток гаса кроз цевовод у недељу ујутру, а суседне земље су започеле инспекцију. Цурење се догодило у финским водама.

Према саопштењу које је данас објавила финска влада, власти су лоцирале оштећени део цеви и откриле недостатак у комуникационом каблу за Естонију.

Коментаришући прекид у раду гасовода, виши извршни директор финске државне енергетске компаније "Гасгрид" Јане Гронлунд рекао је да би он могао остати ван мреже до краја предстојеће зиме.

Председник Финске Саули Нинисто изјавио је да је оштећење финско-естонског гасовода вероватно резултат "спољних активности".

"Оштећење на подводној инфраструктури озбиљно је схваћено и од недеље се истражују његови узроци", навео је Нинисто у саопштењу, а преноси Танјуг извештај финског јавног сервиса ИЛЕ.

Истакао је да је оштећење гасовода и комуникационог кабла вероватно резултат спољне активности, додавши да узрок штете још увек није јасан.

Нинисто је додао да је разговарао са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и истакао да је НАТО спреман да помогне у истрази. 

image