Солидарност на делу: Естонија спремна на велику жртву ако Украјина уђе у ЕУ

Естонска премијерка Каја Калас поручила да су спремни да се одрекну европских фондова ако Украјини дозволе да постане чланица ЕУ

Естонија је спремна да се одрекне свог дела колача у буџету Европске уније ако Украјини буде одобрено приступање блоку, рекла је естонска премијерка Каја Калас.

Она је позвала друге земље ЕУ да почну рад на буџетским реформама које би омогућиле чланство Кијева.

ЕУ би могла да се прошири са девет нових чланица, али државе чланице тек треба да почну да се боре са задатком реформисања блока како би олакшале такву промену, укључујући испитивање могућег утицаја на правила о подели буџета, пише "Фајненшел тајмс".

Премијерка Естоније рекла је да је земља спремна да изгуби приступ кохезионим фондовима - средствима за помоћ сиромашнијим чланицама да развију своје економије - дугорочно "на дуге стазе". Међутим, она је за "Фајненшел тајмс" изјавила да очекује да ће проћи дужи временски период да се то промени.

Британски медији подсећа да је у интерној студији ЕУ процењено да би Украјина имала право на скоро 190 милијарди евра током седам година у оквиру тренутне буџетске структуре, што би многе чланице примаоце средстава ЕУ претворило само у  даваоце средстава.

Естонија је била једна од шест земаља које се помињу у документу Савета ЕУ да би изгубила приступ кохезионим фондовима ако се Украјина и друге потенцијалне чланице, као што су Молдавија и шест земаља Западног Балкана, придруже без претходних измена буџетских правила.

"Морамо да разговарамо о томе која су правила, како се тај новац дистрибуира и шта добијамо у замену. Нико не каже да не морамо ништа да реформишемо, питање је колико и шта тачно", рекла је Калас у интервјуу на маргинама скупа лидера ЕУ у Шпанији прошле недеље.

Калас је додала да "није била идеја" да земље чланице једноставно виде ЕУ као "касицу-прасицу".