Свет

Борељ: ЕУ ће наставити да пружа финансијску подршку Палестини

У Оману је усвојена декларација у којој се осуђује насиље и позива на заштиту цивилног становништва и ослобађање талаца
Борељ: ЕУ ће наставити да пружа финансијску подршку Палестини© EFE/ JAVIER ETXEZARRETA/bs

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да ЕУ инсистира на тражењу мира и стабилности на Блиском истоку по принципу "две државе" и да ће наставити да пружа финансијску подршку Палестини, укључујући пружање хуманитарне подршке и спровођење развојних програма.

Борељ је демантовао информацију да Немачка намерава да откаже подршку палестинским властима.

"Немачки министар је јасно рекао да то уопште није тачно, да ће Немачка наставити да пружа такву помоћ, наравно, пратећи даљи развој догађаја. Један део наше заједничке декларације указује на значај хуманитарне и развојне помоћи. Већ је појашњено да неће бити обуставе плаћања у финансирању Палестине од Европске комисије", рекао је Борељ на конференцији за новинаре након састанка министара спољних послова земаља ЕУ са Саветом за сарадњу земаља Персијског залива (ГЦЦ) у граду Мускат у Оману.

Он је нагласио да су догађаји од прошле суботе означили страшну кризу за Блиски исток и Персијски залив.

"Био је то трагичан тренутак у историји Блиског истока. Оно што се догодило у суботу ујутро је шокантно с обзиром на патње недужног цивилног становништва које је изазвао напад Хамаса. Овај сукоб негативно утиче на могућност да два народа живе један поред другог безбедно и у миру", рекао је високи представник ЕУ, преноси лист "Тајмс оф Оман".

Борељ је рекао да је од почетка сукоба разговарао са премијером Палестине и затражио од Палестинске управе да допринесе тренутном прекиду непријатељстава ради заштите интереса палестинског народа, којем је потребна сигурност и стабилност.

Високи представник ЕУ је такође разговарао са израелским министром спољних послова како би изразио солидарност Европске уније и снажно осудио насиље и терор, истовремено наглашавајући потребу да се поштује међународно хуманитарно право како би се спречио даљи губитак живота.

Према његовим речима, данас су у Оману учесници састанка ЕУ и Савета за сарадњу земаља Персијског залива усагласили заједничку декларацију, која, посебно, садржи осуду насиља и позив на заштиту цивилног становништва и ослобађање талаца.

У декларацији се подсећа на обавезе страна да се придржавају универзалних принципа међународног хуманитарног права, укључујући обезбеђивање приступа храни, води и лековима.

"Потврдили смо жељу за решењем по принципу "две државе", јер је то једино решење које је засновано на арапским иницијативама за постизање мира и релевантним резолуцијама УН. Такође смо нагласили важност одрживог финансирања за континуирану хуманитарну подршку и развој Палестинаца на окупираним територијама", рекао је Борељ.

Он је изразио наду да ће се током неформалног састанка, који ће се данас одржати у Оману у хибридном формату, министри спољних послова ЕУ сагласити са поменутом декларацијом ЕУ и Савета за сарадњу земаља Персијског залива.

"Позивамо на заштиту свих цивила и поштовање универзалних принципа међународног хуманитарног права. Израел, и очигледно је, има право да се брани, али то мора да се спроводи у складу са принципима међународног хуманитарног права", нагласио је високи представник ЕУ и истакао да ЕУ позива на политичко решење како би се избегло понављање циклуса насиља.

Борељ је посебно истакао да су на данашњем састанку разматрана и друга питања која угрожавају глобалну и регионалну стабилност и мир.

image