Свет

"Политико": Украјинци у страху да ће хаос на Блиском истоку одвући пажњу НАТО-а са њих

Алијанса је очекивала да ће се ове недеље концентрисати на Украјину, а онда је Хамас напао
"Политико": Украјинци у страху да ће хаос на Блиском истоку одвући пажњу НАТО-а са њих© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Министри одбране који су се окупили у Бриселу, где данас почиње састанак НАТО-а, очекивали су да ће разговарати о подршци Украјини. Уместо тога, њихови обавештајни брифинзи су пуни региона који је углавном заборављен у последње две године: Блиског истока.

Хаос у Гази представља "неугодност" за Украјинце, који не престају да траже даљу подршку земаља НАТО-а на првом састанку министара одбране након самита лидера НАТО-а у јулу, пише "Политико". Украјински лидер Владимир Зеленски изразио је страховање да ће пажња Запада бити скренута са потреба Кијева на рат у Израелу.

"Постоји ризик да ће међународна пажња бити скренута са Украјине. Ово ће имати последице. Рекли смо то раније и поновићу: Русији је потребан одмор од рата у Украјини да би се боље припремила за још једну инвазију великих размера, а затим напала суседе Украјине који су такође чланице НАТО-а", рекао је Зеленски.

Александр Мережко, председник одбора украјинског парламента за спољну политику, признао је да у Украјини постоји страх да Запад неће моћи да остане фокусиран на сукоб у Украјини и тренутну ситуацију на Блиском истоку.

"Био бих изненађен да се ситуација на Блиском истоку не помене на састанку", рекао је дипломата НАТО.

Док је став из Беле куће да Сједињене Државе могу да се носе са две регионалне кризе истовремено, скептици у погледу помоћи Украјини већ се гомилају. "Израел се суочава са егзистенцијалном претњом. Свако финансирање Украјине треба одмах да буде преусмерено на Израел", рекао је Џош Холи, републикански сенатор близак бившем председику Доналду Трампу.

Украјина и даље остаје кључни фокус овонедељног састанка НАТО-а који почиње данас Контакт групом за одбрану Украјине коју предводе САД, редовним окупљањем министара НАТО-а и Украјине да би разговарали о томе које оружје дати Украјини. Након тога ће уследити састанак Савета НАТО-Украјина, формат који је већ у четвртом издању откако је основан у јулу.

Кијев је већ "хитно" затражио од НАТО-а системе противваздушне одбране, ракете дугог домета и артиљерију.

image