Свет

"Блумберг": Турска се противи одлуци Америке да распореди ратне бродове у близини Газе

Турски председник упозорава да би потез САД могао да доведе до "масакра"
"Блумберг": Турска се противи одлуци Америке да распореди ратне бродове у близини Газеwww.globallookpress.com © Ak Party

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган критиковао је САД због одлуке да пошаљу групу ратних бродова у источни Медитеран ради подршке Израелу након напада палестинске групе Хамас.

"Шта амерички носач авиона ради у Израелу?", питао је Ердоган на заједничкој конференцији за новинаре са аустријским канцеларом Карлом Нехамером у Анкари. Такође, Ердоган је упозорио да би америчко уплитање у сукоб у Појасу Газе могло да доведе до "масакра".

САД су у недељу саопштиле да шаљу ударну групу "УСС Џералд Форд", која укључује носач авиона, крстарице опремљене навођеним ракетама и разараче ракета. САД су понудиле Израелу опрему и муницију, али до сада није било наговештаја да ће амерички ратни бродови ући у борбу.

Ердоганове критике долазе у тренутку када Турска, која подржава палестински захтев за независном државом, ради на спречавању шире ескалације. Турски лидер је упозорио да би сукоб могао да захвати читав Блиски исток и критиковао одлуку Израела да искључи воду и струју у енклави.

Укупан број погинулих петог дана рата већ је премашио 2.000.

Израел је у прошлости оптуживао Турску да подржава Хамас, који влада појасом Газе. За разлику од Турске, САД сматрају Хамас терористичком организацијом. Подсетимо, САД и Турска су савезници у НАТО-у.

Ердоган је у телефонском разговору са руским председником Владимиром Путином разговарао и о начину да се спречи ширење сукоба, саопштило је турско председништво.

Његови коментари долазе након што су САД током ваздушних напада обориле наоружани турски дрон који је летео у близини америчких копнених снага у Сирији.

Ердоганови коментари прете даљим погоршањем односа Турске и Израела. Односи две земље су се нарочито погоршали 2010, због израелског напада на цивилне турске бродове који су превозили палестинске активисте у Газу.

image