Пентагон: Ф-16 у Украјини на пролеће

Више држава НАТО-а биће задужене за помоћ украјинској војсци у различитим областима, најавио је министар одбране САД

Амерички министар одбране Лојд Остин рекао је да ће Украјини бити испоручени ловци Ф-16 најкасније у пролеће 2024. године.

Сједињене Државе ће предводити коалицију држава које раде са Украјином на развоју њених ваздушних снага, са фокусом на развијању компатибилности са ловцима Ф-16, најавио је шеф Пентагона Лојд Остин.

Остин је подсетио да коалиција тренутно ради на обуци украјинских пилота.

"Поносан сам што могу да најавим да ће САД преузети вођство коалиције земаља које раде са Украјином како би помогле у развоју њених ваздухопловних снага", изјавио је он на конференцији за новинаре у Бриселу.

Остин је додао да ће САД блиско сарађивати "са Украјином и другим партнерима, а фокус ће бити на развоју способности украјинских борбених авиона".

"Драго ми је што ће Данска и Холандија заједно са нама предводити ову коалицију", додао је он.

"Данас смо такође разговарали о помоћи Украјини да се брани на дуге стазе и да одврати агресију у деценијама које долазе. Дакле, чланови ове контакт групе се организују у оно што ми зовемо коалиција способности", додао је Остин.

"То ће нашу безбедносну помоћ учинити флексибилнијом и помоћи ће да се обезбеди будућност Украјине", нагласио је он.

Естонија и Луксембург ће, на пример, имати задатак да помогну Украјини да ојача своју ИТ инфраструктуру, док ће Литванија бити задужена да помаже Кијеву у операцијама уклањања мина, рекао је шеф Пентагона.

Када је реч о ракетама дугог домета АТАЦМС, Остин је рекао да "до данас није било најава".