Шта (ни)је Бајден видео? Бела кућа повлачи изјаве председника о "обезглављеној деци" у Израелу

Бела кућа је за "Вашингтон пост" саопштила да нема потврду извештаја о обезглављивању деце током великог напада Хамаса на Израел прошлог викенда, упркос Бајденовом коментарисању "потврђених" слика

Амерички званичници повукли су изјаве председника Џозефа Бајдена, који је тврдио да је видео "проверене фотографије" палестинских милитаната како "одсецају главе деци" у Израелу, објашњавајући да их Бајден заправо није видео и да је само преносио тврдње израелске владе и извештаје медија.

Председник САД је, у обраћању јеврејским лидерима, претходно изјавио да је био шокиран када је видео фотографије које наводно приказују бруталне поступке против израелских беба.

Портпарол Беле куће је касније рекао за "Вашингтон пост" да други званичници нису знали за наведене слике. Додали су да немају независну потврду извештаја о наводном обезглављивању деце током великог напада Хамаса на Израел прошлог викенда, упркос Бајденовом коментарисању "потврђених" слика.

"Председник је своје коментаре о наводним злочинима засновао на тврдњама портпарола израелског премијера Бењамина Нетанијахуа и медијским извештајима из Израела", објавио је амерички лист, позивајући се на изворе у Белој кући.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) су на питање "Интерсепта" о наводној обезглављеној деци рекле да то не могу "званично да потврде", али су нагласиле да "можете претпоставити да се то догодило и веровати извештају."

"Жене, деца, мала деца и старци су брутално искасапљени у складу са начином деловања ИСИС-а и свесни смо гнусних дела за која је Хамас способан", рекао је портпарол ИДФ.

Неколико сличних оптужби појавило се након изненадног напада палестинских оружаних група прошле суботе, укључујући тврдње да су борци силовали Израелке.

Бајден је такође поновио те оптужбе раније ове недеље, рекавши да су жене "силоване, нападане и парадиране као трофеји". И ова оптужба остаје непроверена, јер је "Лос Анђелес тајмс" приложио напомену уредника недавном тексту у којој се наводи да "такви извештаји нису потврђени."

Хамас је демантовао наводе медија о овим злочинима, наводећи да су у питању "лажи" и покушај да се скрене пажња са "геноцида" који ИДФ спроводи у Гази.