САД и Катар ипак не одмрзавају шест милијарди иранског новца

Вашингтон је одличио да одустане од раније постигнутог споразума због напада Хамаса на Израел

Амерички званичници и катарска влада ипак неће дозволити Ирану да приступи рачуну са 6 милијарди долара за хуманитарну помоћ након светлу Хамасовог напада на Израел, рекао је заменик министра финансија Воли Адејемо демократама у Представничком дому у четвртак, преноси "Вашингтон пост" позивајући се на анонимне изворе.

САД и Иран су пре неколико недеља постигли споразум о размени затвореника, који је укључивао и пребацивање шест милијарди долара који је Иран зарадио од продаје нафте замрзнутих на рачунима у Јужној Кореји у Централну банку Катара, где ће Техеран моћи да га користи за куповину хуманитарних добара.

Амерички председник Бајден се, ипак, последњих дана нашао на удару представника обе америчке политичке партије, који су од њега захтевали да не одобри трансфер новца Техерану након напада Хамаса на Израел.

Амерички званичници тврде да је Хамас добио оружје и техничку помоћ од Ирана, али нема доказа да је Иран директно учествовао у нападу, пише "Вашингтон пост".

Адејемо је демократама у Представничком дому рекао да новац "у скорије време не иде никуда", рекло је троје њихових помоћника.

Сенатори из обе партије, укључујући председника Сенатског комитета за банкарство Шерода Брауна, демократу из Охаја, позвали су Бајденову администрацију да одустане од споразума.

Коментаришући наводе о америчком одустајању од споразума, иранска мисија при Уједињеним нацијама је одговорила у саопштењу:

"Дотични сенатори и америчка влада су акутно свесни да НЕ могу да одустану од споразума. Новац с правом припада народу Ирана, намењен је Влади Исламске Републике Иран да би олакшала куповину свих битних и несанкционисаних потрепштина".