Свет

Израелци тенковима ушли у Газу; Становници почели евакуацију; Нетанијаху: Ово је само почетак

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) обавестиле су Уједињене нације да би целокупно палестинско становништво севера Газе, око 1,1 милиона људи, требало да се пресели у јужни део те области у року од 24 сата
Израелци тенковима ушли у Газу; Становници почели евакуацију; Нетанијаху: Ово је само почетак© Tanjug/AP/Majdi Mohammed

Рат у Израелу однео је до сада више од 2.800 живота: број погинулих Палестинаца је 1.900, саопштило је Министарство здравља палестинске самоуправе, док је страдалих Израелаца више од 1.300.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) обавестиле су Уједињене нације да би целокупно палестинско становништво севера Газе, око 1,1 милиона људи, требало да се пресели у јужни део те области у року од 24 сата, саопштио је портпарол УН.

Упозорење ИДФ-а односи се и на особље Уједињених нација и оне који су смештени у објектима УН на северу Газе, преноси "Тајмс оф Израел".

  • 13. окт 2023 • 22:22

    22:22

    Болница у гази има времена до шест ујутру да се евакуише

    Израелске одбрамбене снаге упозориле су болницу Ал Авда у северном појасу Газе да се евакуише до 6 сати ујутро, наводи се у саопштењу групе за људска права Лекари без граница.

    Упозорење даље указује да Израел планира велику кампању у северном појасу у наредним сатима, пише "Тајмс оф Израел."

    "Недвосмислено осуђујемо ову акцију, континуирано неселективно крвопролиће и нападе на здравствену заштиту у Гази. Покушавамо да заштитимо наше особље и пацијенте", саопштили су Лекари без граница и додали да је "евакуација пацијената и даље компликована."

  • 22:09

    Број палестинских жртава порастао на 1.900, од тога 614 деце и 370 жена

    Најмање 1.900 људи убијено је у израелским ударима у Гази након смртоносног напада Хамаса прошле суботе, саопштило је Министарство здравља палестинске самоуправе.

    Број жртава укључује 614 деце и 370 жена, рекли су званичници. Додатних 7.696 људи је рањено, наводи министарство.

  • 21:59

    Бајден: Хамас је чисто зло, САД раде на хитном решавању хуманитарне кризе

    Амерички председник Џозеф  Бајден назвао је Хамас "чистим злом", али је рекао да већина Палестинаца пати због "терора" милитантне групе.

    Председник САД је рекао да ради "хитно на решавању хуманитарне кризе" у обалској палестинској енклави.

    "Не можемо изгубити из вида чињеницу да огромна већина Палестинаца нема никакве везе са Хамасом", рекао је Бајден и додао да  "они пате због тога."

    Он се такође осврнуо на свој разговор са породицама Американаца несталих након напада Хамаса, преноси Си-Ен-Ен.

    "Они пролазе кроз агонију не знајући у каквом су статусу њихови синови, ћерке, мужеви, жене, деца. Знате, то је болно. Уверавао сам их у своју личну посвећеност да учиним све што је могуће" за њихов повратак.

  • 21:43

    Фон дер Лајен и Мецола спроведене у склониште у Тел Авиву

    Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председница Европског парламетна Роберта Мецола спроведене су вечерас у склониште, након што су се огласиле сирене за узбуну у Тел Авиву, преноси "Тајмс оф Израел".

    Фон дер Лајен и Мецола стигле су данас у Израел, седмог дана од почетка напада палестинске милитантне групе Хамас и узвратних напада Израела на Појас Газе.

    Њих две ће "изразити солидарност са жртвама терористичких напада Хамаса и састати се са израелским руководством", наводи се у саопштењу ЕК.

    Раније је италијански министар спољних послова Антонио Тајани објавио да је стигао у Израел.

  • 21:42

    Израелске одбрамбене снаге објавиле снимак гранатирања Газе

    Израелске одбрамбене снаге објавиле су на Иксу снимак онога што изгледа као гађање циљева у Гази. 

    "ИАФ је наставио да гађа терористичке мете Хамаса и лансере противтенковских ракета у Гази одмах након што су коришћени за напад на Израел", наводи се у саопштењу.

  • 21:40

    Бела кућа обавестила Конгрес о "тежини ситуације" у Израелу и Украјини

    Бела кућа је саопштила да су званичници администрације јутрос обавестили чланове Конгреса о "тежини ситуације у Израелу и Украјини", јавља "Тајмс оф Израел".

  • 21:37

    Медији: Званичницима САД забрањено да користе фразе попут "прекид ватре" и "повратак миру"

    Након што је Израел у петак у поноћ упозорио Палестинце да евакуишу северну Газу у року од 24 сата, Стејт департмент је послао интерне дописе својим званичницима у којима их упозорава да не користе фразе попут "деескалација", "прекид ватре", "крај насиља/крвопролића" и "повратак миру", сазнаје "Хафингтон пост", јавља "Тајмс оф Израел".

    У наводном допису се указује да САД не планирају да позивају Израел на уздржаност у одговору на напад Хамаса.

  • 21:30

    Си-Ен-Ен: Специјална јединица маринаца се спрема за случај наређења за приближавање Израелу

    Америчка 26. маринска експедициона јединица припрема се за случај да јој буде наређено да се приближи Израелу како би ојачала позицију тамошњих снага, рекло је више званичника САД за Си-Ен-Ен.

    Јединица се тренутно налази на броду "Батан", и састоји се од више од 2.000 маринаца и морнара, а наводи се да би била способна да подржи евакуацију великих размера.

    Јединици још није издато такво наређење, рекли су званичници.

    Ова јединица и брод "Батан" део су амфибијске групе која је размештена у региону у јулу као одговор на појачано иранско деловање у Оманском заливу и околним водама.

  • 21:27

    Сирене у Тел Авиву

    У Тел Авиву чују се сирене за ваздушни напад, јављају медији.

    Израелске одбрамбене снаге објавиле су на Иксу да "стотине хиљада Израелаца беже са својих шабатских вечера у склоништа".

  • 21:09

    Евакуација из Газе

    ''Становништво града Газе је почело значајно да се креће према југу како би се одбранило'', рекао је портпарол израелске војске (ИДФ) Данијел Хагари, а преноси "Тајмс оф Израел".

image