Израелци тенковима ушли у Газу; Становници почели евакуацију; Нетанијаху: Ово је само почетак

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) обавестиле су Уједињене нације да би целокупно палестинско становништво севера Газе, око 1,1 милиона људи, требало да се пресели у јужни део те области у року од 24 сата

Рат у Израелу однео је до сада више од 2.800 живота: број погинулих Палестинаца је 1.900, саопштило је Министарство здравља палестинске самоуправе, док је страдалих Израелаца више од 1.300.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) обавестиле су Уједињене нације да би целокупно палестинско становништво севера Газе, око 1,1 милиона људи, требало да се пресели у јужни део те области у року од 24 сата, саопштио је портпарол УН.

Упозорење ИДФ-а односи се и на особље Уједињених нација и оне који су смештени у објектима УН на северу Газе, преноси "Тајмс оф Израел".

13. окт 2023 • 22:22

Болница у гази има времена до шест ујутру да се евакуише

Израелске одбрамбене снаге упозориле су болницу Ал Авда у северном појасу Газе да се евакуише до 6 сати ујутро, наводи се у саопштењу групе за људска права Лекари без граница.

Упозорење даље указује да Израел планира велику кампању у северном појасу у наредним сатима, пише "Тајмс оф Израел."

"Недвосмислено осуђујемо ову акцију, континуирано неселективно крвопролиће и нападе на здравствену заштиту у Гази. Покушавамо да заштитимо наше особље и пацијенте", саопштили су Лекари без граница и додали да је "евакуација пацијената и даље компликована."

Број палестинских жртава порастао на 1.900, од тога 614 деце и 370 жена

Најмање 1.900 људи убијено је у израелским ударима у Гази након смртоносног напада Хамаса прошле суботе, саопштило је Министарство здравља палестинске самоуправе.

Број жртава укључује 614 деце и 370 жена, рекли су званичници. Додатних 7.696 људи је рањено, наводи министарство.

Бајден: Хамас је чисто зло, САД раде на хитном решавању хуманитарне кризе

Амерички председник Џозеф  Бајден назвао је Хамас "чистим злом", али је рекао да већина Палестинаца пати због "терора" милитантне групе.

Председник САД је рекао да ради "хитно на решавању хуманитарне кризе" у обалској палестинској енклави.

"Не можемо изгубити из вида чињеницу да огромна већина Палестинаца нема никакве везе са Хамасом", рекао је Бајден и додао да  "они пате због тога."

Он се такође осврнуо на свој разговор са породицама Американаца несталих након напада Хамаса, преноси Си-Ен-Ен.

"Они пролазе кроз агонију не знајући у каквом су статусу њихови синови, ћерке, мужеви, жене, деца. Знате, то је болно. Уверавао сам их у своју личну посвећеност да учиним све што је могуће" за њихов повратак.

Фон дер Лајен и Мецола спроведене у склониште у Тел Авиву

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председница Европског парламетна Роберта Мецола спроведене су вечерас у склониште, након што су се огласиле сирене за узбуну у Тел Авиву, преноси "Тајмс оф Израел".

Фон дер Лајен и Мецола стигле су данас у Израел, седмог дана од почетка напада палестинске милитантне групе Хамас и узвратних напада Израела на Појас Газе.

Њих две ће "изразити солидарност са жртвама терористичких напада Хамаса и састати се са израелским руководством", наводи се у саопштењу ЕК.

Раније је италијански министар спољних послова Антонио Тајани објавио да је стигао у Израел.

Израелске одбрамбене снаге објавиле снимак гранатирања Газе

Израелске одбрамбене снаге објавиле су на Иксу снимак онога што изгледа као гађање циљева у Гази. 

"ИАФ је наставио да гађа терористичке мете Хамаса и лансере противтенковских ракета у Гази одмах након што су коришћени за напад на Израел", наводи се у саопштењу.

Бела кућа обавестила Конгрес о "тежини ситуације" у Израелу и Украјини

Бела кућа је саопштила да су званичници администрације јутрос обавестили чланове Конгреса о "тежини ситуације у Израелу и Украјини", јавља "Тајмс оф Израел".

Медији: Званичницима САД забрањено да користе фразе попут "прекид ватре" и "повратак миру"

Након што је Израел у петак у поноћ упозорио Палестинце да евакуишу северну Газу у року од 24 сата, Стејт департмент је послао интерне дописе својим званичницима у којима их упозорава да не користе фразе попут "деескалација", "прекид ватре", "крај насиља/крвопролића" и "повратак миру", сазнаје "Хафингтон пост", јавља "Тајмс оф Израел".

У наводном допису се указује да САД не планирају да позивају Израел на уздржаност у одговору на напад Хамаса.

Си-Ен-Ен: Специјална јединица маринаца се спрема за случај наређења за приближавање Израелу

Америчка 26. маринска експедициона јединица припрема се за случај да јој буде наређено да се приближи Израелу како би ојачала позицију тамошњих снага, рекло је више званичника САД за Си-Ен-Ен.

Јединица се тренутно налази на броду "Батан", и састоји се од више од 2.000 маринаца и морнара, а наводи се да би била способна да подржи евакуацију великих размера.

Јединици још није издато такво наређење, рекли су званичници.

Ова јединица и брод "Батан" део су амфибијске групе која је размештена у региону у јулу као одговор на појачано иранско деловање у Оманском заливу и околним водама.

Сирене у Тел Авиву

У Тел Авиву чују се сирене за ваздушни напад, јављају медији.

Израелске одбрамбене снаге објавиле су на Иксу да "стотине хиљада Израелаца беже са својих шабатских вечера у склоништа".

Евакуација из Газе

''Становништво града Газе је почело значајно да се креће према југу како би се одбранило'', рекао је портпарол израелске војске (ИДФ) Данијел Хагари, а преноси "Тајмс оф Израел".

Амнести интернешенел: Израел одмах да повуче наредбу о евакуацији више од милиона цивила из Газе

Група за заштиту људских права Амнести интернешенел саопштила је у петак да се израелско упозорење цивилима у Гази да се евакуишу према југу "не може сматрати ефикасним упозорењем" и позвала да се наредба "одмах повуче."

Наредба "може представљати присилно расељавање цивилног становништва, кршење међународног хуманитарног права", наводи се у саопштењу Амнести интернешенела.

Амнести интернешенел је то назвао "немогућим захтевом" и додао да "без обзира на временски оквир, Израел не може третирати северну Газу као зону отворене паљбе на основу тога што је издао ову наредбу", преноси Си-Ен-Ен.

"Њихове снаге имају обавезу да предузму све изводљиве мере предострожности како би минимизирале штету цивилима где год да се налазе у Гази", наводи се у саопштењу.

Званичник Хамаса: Поступци Израела варварски, одупрећемо се етничком чишћењу Газе

Високи званичник Хамаса рекао је у петак да тренутна ситуација у Гази представља "изузетно храбар и бруталан подухват да се насилно уклони палестински аутохтони народ са њихове земље", преноси Си-Ен-Ен.

Изат ел Ришек, члан политичког бироа Хамаса, истакао је у саопштењу да је Израел погодио Газу са 6.000 бомби током протекле недеље, што је такође број који је дало израелско ваздухопловство.

Хамас одбацује позив Израела "да будемо још једном протерани из наших домова" и "одупреће се покушају Израела да етнички очисти Газу", додао је ел Ришек.

Он је додао да поступци Израела у Гази су "нехумани" и "варварски" и додаје да крши "све законе и уговоре у које такозване слободне и демократске земље тврде да верују".

Нетанијаху: Газа је само почетак, искоренићемо Хамас

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху обећао је да ће "искоренити" Хамас и рекао да је израелска контраофанзива у Гази "само почетак".

Нетнијаху је у телевизијским изјавама у петак рекао да Израел удара на своје непријатеље "невиђеном снагом", преноси "Гардијан".

"Желим да нагласим: ово је само почетак. Наши непријатељи су тек почели да плаћају цену. Нећу сада да описујем шта тек долази, али желим да вам кажем да је ово само почетак", рекао је Нетанијаху.

Рекао је да је разговарао са председником Џоом Бајденом и другим светским лидерима и да је прикупио "огромну" међународну подршку Израелу.

"Искоренићемо Хамас и донећемо победу. Биће потребно времена, али из овог рата ћемо изаћи јачи него икад", истакао је.

УАЕ шаљу авион пун медицинске помоћи у Египат на трансфер у Газу

Уједињени Арапски Емирати послали су у Египат авион пун медицинске помоћи како би он био пребачен у енклаву преко прелаза Рафа, преносе државни медији Емирата.

Нејасно је да ли је прелаз отворен након што га је Израел бомбардовао раније ове недеље.

Хезболах гађао израелске базе у јужном Либану као одговор на раније ударе ИДФ

Либанска милитантна група Хезболах саопштила је вечерас да је гађала израелске базе у јужном Либану, као одговор на нападе Израелских одбрамбених снага (ИДФ).

"Као одговор на данашње израелске операције у низу градова у јужном Либану, борци исламског отпора погодили су базе Ал-Абад, Мускафам, Рамла и Јал-ал-Алам одговарајућим пројектилима", саопштио је Хезболах, преноси иранска агенција ИСНА.

Израелска војска претходно је извела артиљеријске нападе на јужну пограничну област Либана, као одговор на експлозију на безбедносној огради у близини кибуца Ханита.

Митинзи подршке Палестини у Паризу

У више земаља одржавају се протести у знак подршке Палестинцима.

Грађани Ирана су данас изашли на улице широм земље како би пружили подршку палестинској милитантној групи Хамас у борби против Израела.
Велики број људи се окупио у Техерану на скупу ком су присуствовали команданти иранске војске, као и припадници Исламског покрета у Нигерији, преноси иранска агенција Мехр.

Лекари без граница: Израел дао болници у Гази свега два сата за евакуацију

Израел је дао болници Ал Авда само два сата да се евакуише, објавили су Лекари без граница, додавши да њихово особље "и даље лечи пацијенте."

"Недвосмислено осуђујемо ову акцију, континуирано неселективно крвопролиће и нападе на здравствену заштиту у Гази", наводи се у саопштењу.

Гутереш позива Израел да спречи "хуманитарну катастрофу"

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је израелске власти да "спрече хуманитарну катастрофу", рекао је његов портпарол Стефан Дижарик након што је израелска војска упозорила 1,1 милион људи који живе у северној Гази да евакуишу своје домове.

"Од синоћ генерални секретар и његов тим раде без престанка. Он је у сталном контакту са израелским властима позивајући их да спрече хуманитарну катастрофу", рекао је Дижарик на брифингу у седишту УН у Њујорку у петак, преноси Си-Ен-Ен.

"Имао је и телефонске контакте са сталним представницима овде у Њујорку и другим званичницима у региону", додао је Дужарик.

Јордан "екстремно забринут" због могуће ескалације сукоба

Јордан је "екстремно забринут" због ширења сукоба у Израелу, рекао је министар спољних послова те земље.

Ајман Сафади је рекао да Јордан ради даноноћно на деескалацији и спречавању преливања сукоба на Западну обалу и Либан, што је назвао главним приоритетом Јордана.

"Ако се ниво насиља и рата који тамо видимо прошири на те територије, онда ће цео регион бити захваћен. Реакција народа ће бити агресивнија", рекао је Сафади за Си-Ен-ЕН у петак.

Хамас: 70 особа, углавном жена и деце, убијено у нападима на конвоје

Званичници Хамаса изјавили су данас да је 70 особа, углавном жена и деце, убијено у израелским ваздушним нападима на конвоје који су напуштали град Газу.

Хамасова канцеларија за медије је навела да су погођени аутомобили на три локације док су се кретали јужно од града Газе, пренео је АП.

За сада се не зна ко је био мета ваздушних напада, нити да ли су милитанти били међу људима који су напуштали град Газу, навела је агенција.

ИДФ спроводи ваздушне нападе на бројне циљеве Хамаса у Гази

Израелске одбрамбене снаге кажу да спроводе "широко распрострањене" ваздушне нападе на бројне локације Хамаса широм Појаса Газе, преноси "Тајмс оф Израел".

ИДФ каже да ће ускоро дати додатне детаље о нападима.

Пре неколико тренутака, Хамас је преузео одговорност за салву ракета испаљених према централном Израелу.

Насиље између палестинских демонстраната и ИДФ у источном Јерусалиму и Западној Обали

Насиље између палестинских демонстраната и Израелских одбрамбених снага избило је у неколико области окупираног источног Јерусалима и Западне обале, преноси "Гардијан".

Најмање 11 Палестинаца је убијено на Западној обали током дана, саопштило је палестинско министарство здравља.

Калед Машал, бивши лидер Хамаса, позвао је на "глобални дан беса" у знак подршке Палестинцима, захтевајући од влада и људи широм Блиског истока да протестују.

"Јорданска племена, Јорданови синови, браћо и сестре Јордана… Ово је тренутак истине и границе су вам близу, сви знате своју одговорност", рекао је он.

Турска новинска агенција Анадолу јавила је да су се хиљаде окупиле у јорданској престоници Аману, али се нису даље шириле након забране протеста у близини граничних подручја са Западном обалом.

Израелска војска гађа дроновима циљеве Хезболаха у Либану

Израелски дронови гађају циљеве Хезболаха у Либану, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

"Беспилотна летелица ИДФ-а тренутно гађа мете које припадају терористичкој организацији Хезболах у Либану", саопштиле су Израелске одбрамбене снаге на Телеграму.

Бела кућа: Израел није консултовао САД када је предложио евакуацију више од милиона цивила из Газе

Израел није консултовао САД пре него што је издао упозорење за евакуацију више од милиона људи из севера Газе, рекао је координатор Савета за националну безбедност за стратешке комуникације Џон Кирби.

САД су "забринуте" због смрти цивила јер "агресивно" раде на опцијама за безбедан пролаз, рекао је он.

"Желимо да будемо сигурни да они који желе да оду имају могућност да оду. И зато радимо веома агресивно са Израелцима и Египћанима да покушамо да пронађемо сигуран пролаз из јужне Газе. Такође желимо да сачувамо могућност добијања хуманитарне помоћи", рекао је Кирби.

Кирби је касније рекао да САД "рутински" разговарају са израелским колегама "о питањима која се тичу закона оружаног сукоба и поштовања људског живота."

Катар посвећен одмрзавању шест милијарди долара за Иран

Катар је посвећен испуњавању споразума са Ираном и САД о одмрзавању 6 милијарди долара иранских средстава, рекао је катарски премијер шеик Мохамед бин Абдулраман ел Тани на заједничкој конференцији за новинаре са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном.

До Ел Танијевог коментара долази након што су медији писали да је Бајденова администрација након напада Хамаса на Израел убедила Катар да задржи средства, упркос постојећем споразуму, преноси "Гардијан".

Ројтерсов новинар убијен у јужном Либану

У израелском гранатирању јужног Либана убијен је Ројтерсов сниматељ вести, а шест особа је рањено.

"Веома смо погожени вешћу да је наш видеограф Исам Абдалах убијен", наводи се у саопштењу Ројтерса

 "Хитно тражимо више информација, радимо са властима у региону и подржавамо Иссмову породицу и колеге", наводи агенција.

Граната је пала на скуп међународних новинара који су извештавали о сукобима на граници, пренео је АП. Неки су колима хитне помоћи превезени у болницу.

Изралески тенкови ушли на територију Појаса Газе

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су тенкови и пешадијске снаге ушле на територију Појаса Газе у оквиру ''локализованих рација'', како би очистили подручје од припадника Хамаса и лоцирали нестале Израелце.

Трупе су наводно убиле бројне милитанте у тој области, укључујући и оне из ћелије палестинске милитнатне групе Хамас одакле су испаљиване противтенковске ракете на Израел, преноси "Тајмс оф Израел", и додаје да трупе ''нису ушле дубоко у Газу''.

Портпарол ИДФ Данијел Хагари тврди да су оклопне и пешадијске снаге извршиле претресе и ''спречиле екипе које су управљале противтенковским ракетама, а које су намеравале да се инфилтрирају на територију Израела.

ИДФ: Становништво Газе започело евакуацију

Портпарол израелске војске (ИДФ) Данијел Хагари изјавио је данас да су становници града Газе почели да се евакуишу на југ Газе, након што је раније данас ИДФ то захтевала од њих, уз објашњење да ће почети да гранатира читав северни део Газе.

''Становништво града Газе је почело значајно да се креће према југу како би се одбранило'', рекао је Хагари, а преноси "Тајмс оф Израел".



Палестински оператер упозорава на потпуни прекид телекомуникација у Гази

Палестинска телекомуникациона група саопштила је данас да је њена мрежа претрпела огромну штету која је у великој мери утицала на њен рад у Гази, упозоравајући да ће поновни прекиди и оштећење мреже изазвати потпуни прекид телекомуникација и интернет услуга у том региону.

Група је навела да је агресија на појас Газе, која се наставља од суботе, изазвала неколико прекида на главним линијама оптичких каблова који повезују појас Газе са Западном обалом, а затим и са спољним светом.

У случају поновних оштећења мреже, упозорила је група, биће прекинута комуникација Газе са Западном обалом, што значи потпуни прекид комуникација и интернет услуга и потпуну изолацију грађана, преноси агенција ВАФА.

Палестински оператер наводи да је 35 одсто главних мрежних елемената прекинуто, као што су стубови, каблови и оптички водови који интерно повезују Газу, што је у погодило око 40 одсто претплатника, као и мобилних претплатника.

Мрежа је такође претрпела велика оштећења услед нестанка струје, кварова у земаљским и ваздушним мрежама или уништења неких мрежних уређаја.

Квалитет телекомуникационих и интернет услуга варира од прекида до потпуног прекида.

Група је потврдила да је зграда седишта Генералне управе фиксне телефонске мреже и кућног интернета, која се налази у насељу Ал-Римал, бомбардована, а да су многе зграде и објекти компаније делимично уништени на различитим местима у Појасу Газе.

На северу Појаса Газе убијено 17 Палестинаца

Палестинска новинска агенција Шехаб јавила је данас да је 17 Палестинаца убијено у израелском ваздушном нападу на Беит Лахију, на северу Појаса Газе.

Израелска одбрамбене снаге саопштиле су да су убиле око 1.500 "палестинских терориста" на територији Израела, преноси "Тајмс оф Израел".

Руско Министарство спољних послова: Наставићемо контакте са Хамасом, морамо да решимо проблем

Заменик руског министра спољних послова Михаил Богданов рекао је да ће Москва наставити контакте са Хамасом у контексту решавања ситуације на Блиском истоку.

"У контакту смо са свима. Имамо приступ и руководству Хамаса... Морамо да решимо проблем, како да решите проблем ако немате контакте, немате информације. Главно је да наши напори морају да доведу до жељених резултата", рекао је Богданов, одговарајући на питање да ли ће Москва наставити контакте са Хамасом.

Авион "Ер Србије" који је евакуисао наше грађане из Тел Авива слетео у Београд

Авион "Ер Србије" који је из Тел Авива евакуисао грађане Северне Македоније, Србије и Црне Горе, слетео је данас на Аеродром Никола Тесла у Београду у 17.08 часова.

Авион је из Тел Авива полетео у 16.20, објављено је на сајту београдског Аеродрома.

У авиону Ер Србије укупно је било 133 путника, у највећем броју грађана Северне Македоније, као и један број држављана Србије и Црне Горе. Авион је претходно слетео у Скопље, преноси Танјуг.

Душан Вујовић, отправник послова амбасаде Србије у Израелу, изјавио је пре поласка авиона из Тел Авива да су укрцани сви путници.

"Желим вам све најбоље и поздрављам вас испред амбасада Србије и Северне Македоније, конзулата Црне Горе и амбасаде Албаније, од драгих колега који су све организовали. Прво летите до Скопља, после до Београда. Чувајте се и надам се да се видимо у бољим временима. Свако добро", рекао је Вујовић, док су путници узвикивали "Живела Србија".

Авионом су евакуисани путници које су друге авио компаније оставиле, без могућности да се врате кући.

Трошкове лета сноси Влада Северне Македоније.

Вујовић је рекао да су на том лету 43 наша држављанина.

"Од почетка ратног стања у Израелу Ер Србија је имала четири редовна лета. Такође, са два репатријациона лета. Са првим репатријационим и овим сада више од 700 наших људи је пребачено у Београд. Ер Србија наставља да лети у овим условима", рекао је он.

Амбасада Србије је такође је од почетка чинила све што је у њеној моћи, додао је он и истакао да наше држављане информише и наставља да ради са свим држављанима који желе да напусте Израел или који желе да остану.

ИДФ гранатирао јужне делове Либана

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) гранатирале су данас јужне делове територије Либана, као одговор на експлозију на безбедносној огради у близини кибуца Ханита.

''ИДФ су одговориле артиљеријском ватром према либанској територији'', наводи се у саопштењу ИДФ.

Како преноси Си-Ен-Ен, израелске снаге раније су активирале упозорења о могућој наводној инфилтрацији терориста у кибуц Ханита, као и да сада ИДФ претражује то подручје.

Војни званичници су рекли да је експлозија на огради изазвала "мала оштећења".

Си-Ен-Ен наводи да постоје изгледи да ће палестинска милитантна група са седиштем у Либану Хезболах ући у сукоб као подршка Хамасу.

Ватикан понудио да посредује између Израела и палестинских милитаната у ослобађању талаца у Гази

Ватикан је данас понудио да посредује између Израела и палестинских милитаната за ослобађање талаца у Гази и за олакшавање постизања мира, али је саопштено и да "израелски одговор на нехумани напад Хамаса мора да поштује законе пропорционалности".

Државни секретар Ватикана кардинал Пјетро Паролин рекао је да је Света столица и даље чврсто уверена да је решење са две државе једини начин да се гарантује трајни мир у региону, пренео је Ројтерс.

Израелска војска позвала је све цивиле града Газе, више од милион људи, да се преселе на југ у року од 24 сата, јер је прикупила тенкове за очекивану инвазију као одговор на разорни напад милитантне групе Хамас у суботу, 7. октобра.

"Ослобађање израелских талаца и заштита невиних живота у Гази су срж проблема, који су створили Хамасов напад и одговор израелске војске", рекао је Паролин, највиши дипломата Ватикана и други човек након папе Фрање у хијерархији Свете столице.

Нагласио је да је Света столица, као и увек, спремна за свако неопходно посредовање и додао да је "потребно повратити разум, напустити слепу логику мржње и одбацити насиље као решење", преноси Танјуг.

Кардинал је позвао на директне разговоре између Израела и Хамаса како би се "избегло даље крвопролиће, што се дешава у Гази, где су напади израелске војске изазвали многе невине цивилне жртве".

Више од 1.500 Палестинаца је убијено у узвратним израелским ваздушним и артиљеријским ударима од изненадног напада Хамаса у којем је у Израелу убијено више од 1.300 људи, углавном цивила у оближњим градовима и кибуцима.

Око милион људи окупило се на тргу Тахрир у молитви за Палестину

Око милион људи окупило се на тргу Тахрир у Багдаду у молитви за Палестину.

Израелска војска убила 11 Палестинаца на Западној обали

Израелске снаге су у петак убиле 11 Палестинаца на Западној обали, саопштило је палестинско министарство здравља, преноси Ројтерс.

Палестински премијер назвао блокаду појаса Газе ратним злочином

Блокада појаса Газе је ратни злочин, а Палестина захтева отварање безбедних коридора за испоруку хуманитарне помоћи, изјавио је у петак палестински премијер Мохамед Штајех.

"Потпуна блокада нашег народа у Појасу Газе је ратни злочин... Захтевамо безбедносни коридор за испоруку помоћи у Газу преко прелаза Рафа", рекао је Штајех током говора, преноси "Спутњик".

Црвени крст: Захтев за евакуацију више од милион Палестинаца није у складу са међународним правом

Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК) саопштио је да хуманитарне организације неће моћи да помогну више од милион људи у Гази којима је Израел дао 24 сата да се евакуишу на југ енклаве.

"Уз војну опсаду, хуманитарне организације, укључујући МКЦК, неће моћи да помогну тако масовном расељавању људи у Гази", наводи се у саопштењу, преноси "Џерузалем пост".

Додаје се да су потребе "запањујућих" размера, а хуманитарне организације морају бити у стању да појачају помоћ.

МКЦК је такође саопштио да да позив Израела да се становништво севера Газе пресели на југ за 24 сата – уз блокаду која им ускраћује приступ храни, води и струји – "није у складу са међународним хуманитарним правом."

Кирби: Евакуација 1,1 милиона цивила у северној Гази тежак задатак

Упозорења израелске војске да би око 1,1 милион цивила у северној Гази требало да се евакуише на југ у наредна 24 сата, тежак је задатак, рекао је координатор Савета за националну безбедност за стратешке комуникације Џон Кирби

Он је том приликом избегао критике на рачун Израелских одбрамбених снага, пренео је Ројтерс.

"Разумемо шта они покушавају да ураде: желе да уклоне цивиле од опасности и дају им поштено упозорење", рекао је Кирби.

Нагласио је да је ипак сада то веома тешко, јер се ради о више од милион људи и веома урбаном, густо насељеном окружењу.

"То је већ борбена зона, па мислим да нико не треба да потцењује изазов спровођења те евакуације", рекао је он.

Кирби је истакао да САД не желе да виде повређене цивиле.

"Очигледно, што више времена имају људи, то је боље", навео је амерички званичник.

Додао је да САД настављају да се залажу за безбедан излазак из Газе и о томе континуирано разговарају са израелским и египатским званичницима.

УН су већ саопштиле да је наредба за масовну евакуацију немогућа без великих хуманитарних последица.

Блинкен са катарским емиром о размени таоца

Амерички државни секретар Ентони Блинкен састао се са катарским емиром, шеиком Тамимом ибн Хамадом Ал Танијем у Дохи како би разговарали о текућем сукобу у Гази и настојањима Катара да наговори Хамас да ослободи своје таоце, преноси "Тајмс оф Израел".

Медији: Сирене у Тел Авиву, Хамас наставља са ракетирањем

Сирене су се огласиле у Тел Авиву и оближњим градовима док је Хамас у наставио ракетирање централног Израела, преноси "Џерузалем пост".

ИДФ: Експлозија пробила пограничну ограду са Либаном

Експлозија је пробила ограду за раздвајање дуж северне границе Израела са Либаном, потврдила је у петак израелска војска, преноси "Џерузалем пост".

Израелске артиљеријске снаге гађају мете преко границе.

Поред тога, огласило се упозорење за сумњу на инфилтрацију терориста у Ханити, у западној Галилеји, јужно од либанске границе.

Блинкен осудио "одвратни терористички напад" Хамаса: САД посвећене спречавању ширења сукоба

САД недвосмислено осуђује "одвратни терористички напад" палестинске милитантне групе Хамас на Израел, изјавио је данас амерички државни секретар Ентони Блинкен и додао да САД у сарадњи са партнерима настоје да спрече ширење сукоба.

Он је изразио саучешће породицама палестинских цивилних жртава сукоба и поновио да се Хамас не залаже за легитимна права палестинског народа на "достојанство, слободу, правду и самоопредељење", преноси "Тајмс оф Израел".

Блинкен је тренутно у Аману, где се састао са председником Палестинске управе Махмудом Абасом, коме се захвалио на настојању да се смири ситуација у корист "Палестинаца, Израелаца и десетина хиљада Американаца који Западну обалу такође називају домом."

"Блинкен је поново потврдио посвећеност САД сарадњи са палестинским руководством и народом у настојањем да се осигура безбедност за све'', наводи се у саопштењу америчког Стејт департмента.

Абас је упозорио Блинкена "на хуманитарну катастрофу" у Гази због израелског бомбардовања и нагласио "потребу да се одмах заустави израелска агресија" и дозволи успостављање хуманитарних коридора у Гази.

Истакао је и да се противи томе да Палестинци буду приморани да напусте палестинску територију, на захтев Израела да се преко милион становника Газе из северног дела те енклаве евакуише на југ у суботу до поноћи.

УНИЦЕФ: Досад погинуло 447 палестинске деце у сукобу; пријављени тешки злочини

Од почетка ескалације између Израела и оружаних група у Појасу Газе 7. октобра, најмање 1.417 Палестинаца, укључујући 447 деце, и преко 1.300 Израелаца, укључујући децу, је убијено, наводи се у извештају УНИЦЕФ-а. 

Додаје се да је 6.268 Палестинаца, укључујући 1.531 деце и 3.297 Израелаца, укључујући и децу, повређено, укључујући децу.

У Израелу и Држави Палестини пријављена су тешки злочини против деце у великим размерама, укључујући убијање и сакаћење деце, отмице и нападе на цивилну инфраструктуру и основне јавне услуге као што су школе и здравствене установе, додаје се.

"Хуманитарна ситуација је достигла смртоносни минимум, а ипак сви извештаји указују на даље нападе. Саосећање – и међународно право – морају превладати", изјавио је портпарол Дечијег фонда Уједињених нација Џејмс Елдер.

"УНИЦЕФ позива на хитан прекид ватре јер је 1,1 милион људи – од чега скоро половину чине деца – упозорено да се склоне с пута", додајући да "цивили не могу нигде безбедно да оду."

Путин: Израел се суочава са нападом без преседана, али ИДФ одговара бруталним методама

Руски председник Владимир Путин рекао је да не подржавају сви у Појасу Газе Хамас, али да сви пате, укључујући жене и децу. Он је додао да се мора узети у обзир и цивилно становништво.

Палестински народ има право да очекује стварање независне државе, то му је обећано, нагласио је Путин.

Путин је нагласио да сумња да је било испорука оружја Хамасу, али не сумња у цурење залиха оружја из Украјине.

Фон дер Лајен и Мецола посетиле Кфар Азу; Мецола: Хамас су терористи

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председница Европског парламента Роберта Мецола посетиле су Кфар Азу.

"Ужас онога што се овде догодило је неизрецив", објавила је фон дер Лајен.

Мецола је написала да су "Хамас терористи", додавши да они "не представљају тежње палестинског народа, они га ометају."

Израелци на северу позвани да остану у кућама због могућег продора милитаната

Израелски јавни радио извештава да је од становника Ханите на северу Израела затражено да остану у затвореном простору због страха да су милитанти прешли на територију Израела, преноси "Гардијан".

Савет за избеглице: Захтев за пресељење 1,2 милиона људи из Газе је ратни злочин

Захтев Израела о пресљењу 1,2 милиона људи из Газе је ратни злочин, саопштено је данас из Норвешког савета за избеглице, који ради у Израелу и Палестини.

"Захтев израелске војске да се 1.2 милиона цивила у северној Гази пресели на југ у року од 24 сата, без икаквих гаранција за безбедност или повратак, представљао би ратни злочин присилног премештања. Колективно кажњавање безбројних цивила, међу којима су деца, жене и старци, у знак одмазде за ужасне терористичке нападе које су извршили наоружани мушкарци је противзаконито према међународном праву", саопштио је генерални секретар Савета Јан Егенланд.

Он је истакао да у северним деловима Газе има безброј људи који немају средстава да се безбедно преселе, јер су стално изложени нападима ватреним оружјем.

"Губитак живота цивила узрокован намерном или неселективном употребом силе је ратни злочин за који ће починиоци морати да одговарају. Бојимо се да би Израел могао тврдити да Палестинци који нису могли да побегну из северне Газе могу бити погрешно сматрани директно учесницима у непријатељским акцијама због тога били сматрани метама", рекао је Егенланд.

Иран: САД позивају на суздржаност све сем Израела

Сједињене Државе настављају да испоручују војну опрему Израелу а позивају све друге земље на уздржаност у израелско-палестинском сукобу, изјавио је у петак ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолајан.

"САД, шаљући различите поруке различитим деловима региона, захтевају уздржаност и спречавање ширења рата. Али смешно је како САД, иако препоручују уздржаност, могу да одреше руке Нетанијахуовом режиму да убија палестинске жене и децу у Гази. САД не могу да једном руком шаљу оружје и бомбе које убијају Палестинце, а другом позивају на уздржаност", рекао је Амир-Абдолахјан на заједничкој конференцији за новинаре са својим либанским колегом Абдалахом Бу Хабибом, преноси иранска државна новинска агенција.

Високи ирански дипломата је такође подвукао потребу да се "стави тачка на ратне злочине против палестинског народа", додајући да је "све могуће", ако се они не зауставе.

Хамас лансирао ракете на штаб северне команде израелске војске

Војно крило Хамаса саопштило је у петак да је лансирало ракете ка седишту северне команде Израелских одбрамбених снага (ИДФ) у Сафеду.

"Бригаде Ал-Касам напале су штаб северне команде ционистичке војске у окупираном Сафеду ракетом 'ајаш-250'", наводи се у саопштењу војног крила.

У међувремену, ИДФ су известиле да је пресретнута ракета лансирана из појаса Газе ка северном Израелу.

Министарство здравља Газе: 1.799 Палестинаца убијено, 6.388 рањено

Министарство здравља Газе саопштило је да је 1.799 Палестинаца убијено, а 6.388 рањено у израелским ваздушним нападима од суботе, пренео је "Џерузалем пост".

Блинкен: Хамас се не залаже за добробит народа у Палестини

Амерички државни секретар Антони Блинкен састао се раније данас са јорданским краљем Абдулахом како би разговарали о текућем рату у Гази, саопштио је Стејт департмент.

Они су разговарали о нападу Хамаса, напорима да се осигура ослобађање свих талаца у Гази и да се спречи ширење рата, преноси "Тајмс оф Израел".

Блинкен је "подвукао да се Хамас не залаже за право палестинског народа на достојанство и самоопредељење и разговарао о начинима за решавање хуманитарних потреба цивила у Гази док Израел спроводи легитимне безбедносне операције да би се одбранио од тероризма", објавио је Стејт департмент.

Ирански министар: Постоји могућност отварања нових фронтова против Израела

Постоји могућност да се отворе нови фронтови ако Израел настави са ратним злочинима и опсадом Газе, упозорио је данас ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахиан током посете Бејруту.

Он је истакао да су га западни званичници питали да ли је могуће да дође до отварања нових фронтова против израелског режима, али није прецизирао са којим западним званичницима је разговарао, преноси Си-Ен-Ен.

"Наравно, са наставком израелских ратних злочина и опсаде Газе и Палестине, вероватно је да други чланови покрета отпора донесу свакакве одлуке и вероватне су све могућности", рекао је Амир Абдолахиан.

Израз "покрет отпора" односи се на милитантне групе које се противе држави Израел, укључујући Хамас, Хезболах, и друге групе у Сирији, Ираку и Јемену.

Амир-Абдолахиан такође се у Бејруту у Либану састао са генералним секретаром Хезболаха, Хасаном Насралахом, и са њим размотрио недавне догађаје и њихов развој.

Он се састао и са премијером прелазне владе Либана Наџибом Микатијем и председником парламента Либана.

Бела кућа: Евакуација Појаса Газе "тежак задатак", али САД разумеју потребу Израела

Позив израелске војске да се више од милион људи евакуише са севера Газе је "тежак задатак", саопштила је у петак Бела кућа, додајући да Сједињене Државе разумеју да Израел покушава да цивилима упути "правично упозорење".

"Разумемо шта покушавају да ураде. Они покушавају да склоне цивиле из опасне зоне", рекао је портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби за Си-Ен-Ен.

"То тежак задатак. Реч је о милион људи, у веома урбаном, густо насељеном окружењу. То је већ борбена зона. Мислим да нико овде не потцењује изазове спровођења те евакуације", рекао је он.

Борељ са Вангом: Нереално да се милион Палестинаца евакуише за 24 сата

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао је данас током посете Пекингу да је нереалан позив Израела да се више од милион Палестинаца у Гази пресели са севера на југ енклаве за 24 сата, док је кинески шеф дипломатије Ванг Ји нагласио да је прави начин за решавање израелско-палестинског сукоба настављање мировних преговора што је пре могуће.

Борељ је рекао, на конференцији за новинаре након разговора са Вангом, да цивили свакако морају да буду упозорени на почетак војне операције, али да је крајње нереално да милион људи може да се премести за 24 сата, пренео је Ројтерс.

Ванг је рекао да би право решење било стварање две државе и да би Уједињене нације требало да одиграју одговарајућу улогу у решавању
палестинског питања.

Израелска војска је позвала да се целокупно становништво севера Газе у року од 24 сата евакуише на југ те области.

Палестински председник Махмуд Абас изјавио је данас у разговору са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном у Аману, да "одбацује присилно расељавање" Палестинаца у Гази, јавила је палестинска новинска агенција ВАФА.

Министар одбране Израела: Стиже други амерички авион са муницијом

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је да у ту земљу данас стиже други амерички авион који носи муницију за Израелске одбрамене снаге (ИДФ).

Галант је на заједничкој прес конференцији са америчким колегом Лојдом Остином у Тел Авиву рекао да су "САД показале шта значи бити савезник, пријатељ и брат".

"Сарадња у сфери одбране, као и америчка подршка у Пентагону, Белој кући, Конгресу, обезбеђују нам слободу извођења операција и примене наших капацитета", рекао је Галант, преноси "Тајмс оф Израел".

Израел саопштио да је од напада Хамаса ухапшено 220 осумњичених Палестинаца

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су откако су борбе почеле прошлог викенда на југу Израела војници ухапсили 220 тражених Палестинаца широм Западне обале, укључујући 130 повезаних са Хамасом.

Дачић: Настављамо са евакуацијом из Израела

Први потпредседник владе задужен за спољну политику и безбедност и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да Влада Србије наставља са евакуацијом грађана Србије из Израела и да је тренутно у току евакуација авионом Ер Србије у сарадњи са Владом Северне Македоније.

"Тренутно је у току евакуација коју обављамо заједно са Владом Северне Македоније, авионом Ер Србије у којој ће више од 140 људи бити евакуисано из неколико земаља у региону. У авиону се налази 43-оје наших држављана", рекао је Дачић за Танјуг.

Дачић је подсетио да је до сада из Израела евакуисано више од 700 држављана Србије.

"Било је четири редовна лета и један евакуациони који је организовала Влада Србије, а данас овај који организујемо заједно са Владом Северне Македоније.

Уколико буде постојала потреба за даљом помоћи наших дипломатских представника - ми стојимо на располагању. Влада Србије заједно са председником Александром Вучићем учиниће све да помогне нашим грађанима у Израелу", нагласио је Дачић.

Остин: САД могу истовремено да ходају и жваћу жваку - подржаћемо и Израел и Украјину

"Хамас је напао у време глобалних изазова, али САД су најмоћнија држава на свету", рекао је министар одбране Америке Лојд Остин.

"САД могу да ходају и жваћу жваку у исто време", рекао је он наводећи да ће његова држава подржати и Израел и Украјину, преноси Си-Ен-Ен.

Абас рекао Блинкену да "одбацује присилно расељавање" Палестинаца у Гази

Председник Палестине Махмуд Абас изјавио је данас у разговору са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном да "одбацује присилно расељавање" Палестинаца у Гази, јавила је палестинска новинска агенција ВАФА.

Абас је рекао да би присилно расељавање Палестинаца у Гази представљало "другу Накбу", мислећи на масовно расељавање Палестинаца 1948. године током рата који је пратио стварање Израела.

Накба или "катастрофа" односи се на расељавање око 760.000 Палестинаца који су побегли или су протерани из својих домова током рата 1948. који се поклопио са стварањем Израела.

Абас је истакао да одмах морају бити отворени хуманитарни коридори у блокираној обалској енклави да би се спречила хуманитарна катастрофа, пренео је Ројтерс.

Израелска војска негирала да су убијени таоци Хамаса

Израелска војска негирала је наводе да су у њиховим нападима убијени таоци које је заробио Хамас.

Главни израелски војни портпарол Даниел Хагари порекао да је војска бомбардујући појас Газе убила таоце које су заробили екстремисти Хамаса на југу Израела и одвели на ту палестинску територију.

"Имамо нашу сопствену информацију и не верујемо у лажи Хамаса. Ми смо проверили информацију која стиже до нас", рекао је Хагари у интервјуу за арапску телевизију "Ал Џазира" негирајући да Израел таргетира цивилну инфраструктуру, рекавши да Хамас користи болнице и зграде Уједињених нација као командне центре копајући тунеле испод њих.

Хезболах: Када дође време за акцију, спровешћемо је

Заменик шефа Хезболаха рекао је да је група коју подржава Иран "спремна" и да ће "допринети" сукобима против Израела према сопственом плану, упркос томе што стране силе траже од њих да остану по страни.

Шеик Наим Касем је рекао да су велике силе, арапске земље и Уједињене нације "директно и индиректно" поручиле Хезболаху да се "не меша" у сукоб Израела и Хамаса.

Хамас гађа аеродром у Тел Авиву

Бригаде "Ал Касам", војно крило Хамаса, саопштиле су да гађају Међународни аеродром "Бен Гурион" у Тел Авиву, преноси ТАСС позивајући се на локалне медије.

ИДФ становницима Газе из авиона бацао летке на којима је наређено да се евакуишу на југ

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) бацале су летке из авиона у Газу позивајући становнике да напусте своје домове и евакуишу се на југ, пише Си-Ен-Ен.

"Ради ваше безбедности, не би требало да се враћате кући до даљњег", наводи се у летку.

"Сва јавна склоништа позната у Гази морају бити напуштена", додаје се у летку.

Становници Газе напуштају своје домове

Становници Газе након наредбе Израела напуштају своје домове, преноси Би-Би-Си.

Међу њима има и деце.

Како се подсећа, половина популације Газе је млађа од 18 година.

Сукоби Јорданаца и војске на граници са Израелом

Јорданске снаге безбедности бацањем сузавца покушавају да спрече демонстранте да пробију границу са Израелом, показују снимци на друштвеним мрежама. 

Широм арапског света протести у знак подршке Палестинцима

Грађани Ирана су данас изашли на улице широм земље како би пружили подршку палестинској милитантној групи Хамас у борби против Израела.
Велики број људи се окупио у Техерану на скупу ком су присуствовали команданти иранске војске, као и припадници Исламског покрета у Нигерији, преноси иранска агенција Мехр.

Окупљени су узвикивали "Доле ционистички режим, доле САД" и "Смрт Израелу".
Командант Великог Техеранског корпуса Сардар Хасанзаде рекоа је да је цео свет сведок "велике победе палестинског народа и непоправљивог неуспеха ционистичког режима".

"Ова операција је велика ствар за палестински народ и омладину који су пронашли свој пут", рекао је Хасанзаде, преноси иранска агенција ИРНА.

Шеф иранске диипломатије: САД да контролишу Израел ако желе да избегну рат у региону

САД "морају да контролишу Израел" ако желе да избегну рат у региону, изјавио је шеф иранске дипломатије Хосеин Амир-Абдолахијан у посети Бејруту.

"Америка жели да дозволи Израелу да уништи Газу и то је велика грешка. Ако Американци желе да спрече да дође до рата у региону, морају да контролишу Израел", рекао је ирански министар новинарима.

Фон дер Лајен са Мецолом допутовала у Израел

Стигла сам у Израел са председницом председницом Европског парламента Робертом Мецолом како бисмо изразиле солидарност са израелским народом након ужасног терористичког напада Хамаса, објавила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на Иксу.

Ал-Акса у Јерусалиму необично празна

У Јерусалиму је подне и тензије расту због првог петка од изненадног напада Хамаса на Израел и последичних израелских удара на Газу.

Овај дан у недељи је иначе тежак период у Јерусалиму и тада често избијају протести и сукоби, будући да је молитва петком значајан ритуал за муслимане који се моле у ​​јерусалимској џамији Ал-Акса.

Како пише Си-Ен-Ен, чини се да израелска полиција ограничава приступ комплексу џамије. 

Приступ са Западне обале је ограничен и полиција одлучује ко ће бити пуштен унутра.

Комплекс је знатно празнији него што се очекује петком.

Многе улице у Јерусалиму данас су остале пусте, а присуство полиције и војске видљиво је широм града.

Шеф италијанске дипломатије допутовао у Израел

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани потврдио је на "Иксу" да је допутовао у Израеел.

Блинкен са председником Палестине у Јордану

Државни секретар САД Ентони Блинкен срео се са палестинским председником Махмудом Абасом у Јордану, пренео је Би-Би-Си.

Путин: Русија спремна да буде посредник у решавању палестинско-израелске кризе

Председник Русије Владимир Путин је нагласио да је заоштравање у Израелу трагедија великих размера за Палестинце и Израелце, истакавши да је Русија спремна да буде посредник у решавању палестинско-израелске кризе.

"Ескалација у Израелу је трагедија великих размера и за Израелце и Палестинце, а то је директан резултат неуспешне политике Сједињених Држава на Блиском истоку", оценио је Путин и истакао да се Израел нашао под тешким нападом, али да је решење могуће само стварањем независне Палестине са престоницом у источном Јерусалиму. 

Опширније прочитајте у засебној вести.

Шеф иранске дипломатије: Безбедност Либана је наша безбедност

Ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолахјан рекао је да је "Безбедност Либана иранска безбедност" на састанку са либанским колегом Абдалахом Бу Хабибом у Бејруту, преноси Си-Ен-Ен.

Рекао је да је "палестинска операција одговор на континуирани екстремизам и злочине ционистичког режима и екстремистичке владе против палестинске нације и континуиране нападе на џамију Ал-Акса".

СЗО тражи од Израела да поништи налог за евакуацију: Наредба "смртна казна" за угрожене пацијенте

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да тражење од угрожених пацијената да се евакуишу из болница у Гази за њих "смртна казна", позивајући Израел да поништи наређење евакуације, преноси "Гардијан".

Израел позива своје грађане да буду у приправности због најављених протеста

Израелски Савет за националну безбедност и Министарство спољних послова Израела позвали су Израелце у иностранству да буду у приправности и да избегавају протесте и демонстрације где год да се одржавају, након што је вођство палестинске милитантне групе Хамас позвало да се данас обележи "Дан гнева" широм света.

"Сви Израелци који бораве ван земље треба да буду свесни могућих демонстрација у њиховој близини", наводи се у саопштењу, преноси "Харец".

Амстердам: Затворене јеврејске школе због најављених скупова подршке Палестини

Три јеврејске школе у ​​Амстердаму биће затворене данас, након најава о протестима подршке Палестинцима.

Одлука да се школе затворе донета је због позива милитантног покрета Хамас муслиманима да данас демонстрирају у знак подршке Палестинцима, преносе холандски медији.

Хамас испалио 150 ракета на Ашкелон

Хамас је у кратком саопштењу потврдио да је лансирао 150 ракета на Ашкелон у близини границе са Газом.

Чини се да прве слике показују десетине пресретања на небу изнад града.

Претходно је "Тајмс оф Исраел" саопштио да су се у Ашкелону и оближњим облстима огласиле сирене за узбуну. 

Палестински амбасадор у Анкари: Подршка САД ће подстаћи Израел да буде још агресивнији

Подршка САД охрабриће Израел да постане још агресивнији, изјавио је палестински амбасадор у Турској Фаед Мустафа и позвао међународну заједницу да искористи тренутну кризу као прилику за решавање сукоба.

"Ситуација за наш народ је сада другачија него што је била раније. Први пут од 1973. видимо да Сједињене Државе отворено и директно пружају војну, финансијску и логистичку подршку Израелу. Таква подршка ће охрабрити израелске банде да изврше још више напада", казао је дипломата у интервјуу за лист "Милијет".

Како је истако, потребно је тражити не само привремени прекид ватре, већ и фундаменталнија решења. 

"Ако се ограничимо само на прекид ватре, постоји ризик од понављања сличних криза у будућности", оценио је Мустафа.

Велика Британија позвала становнике Газе да се евакуишу на југ

Британско министарство иностраних послова је у петак ажурирало своје смернице за путовања, рекавши својим грађанима у Гази да следе савете израелских власти да се преселе на југ.

"Саветујемо да следите савет израелских власти. Препознајемо да је ово ситуација која се брзо развија и представља значајне ризике", саопштили су, преноси Си-Ен-Ен.

Шеф иранске дипломатије се састао са вођом Хезболаха у Либану

Mинистар спољних послова Ирана Хосеин Амирабдолахијан састао се са шефом Хезболаха у Либану, јавили су локални либански медији.

Ројтерс се позива на извештаје" Ал-Маиадина" да се Амирабдолахијан, који је стигао у Бејрут касно у четвртак, састао са Саједом Хасаном Насралахом.

Турска шаље хуманитарну помоћ у Појас Газе

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган наредио је да се прва серија хуманитарне помоћи пошаље у Појас Газе, која ће бити достављена преко Египта.

Како преноси ТВ канал "Ахабер", авиони са хуманитарном помоћи већ су на путу.

Напомиње се да ће хуманитарна помоћ бити достављена преко контролног пункта Рафа, који се налази на египатској граници са појасом Газе.

Хамас: 13 талаца погинуло током израелских удара

Хамас је саопштио да је 13 талаца погинуло током израелских удара на Газу, укључујући стране држављане.

Британски премијер потврдио: Шаљемо бродове и трупе као подршку Израелу

Британски премијер Риши Сунак потврдио је распоређивање војних снага Велике Британије у источном Медитерану ради подршке Израелу, преносе "РИА Новости".

Раније су медији пренели да ће Лондон послати два брода у тај регион.

"Снаге, које укључују авион 'п8 посејдон', средства за надзор, два морнаричка брода 'лиме баи' и 'аргус', три хеликоптера 'мерлин' и чету краљевских маринаца, биће у приправности да пруже подршку Израелу и партнерима у региону, као и да обезбеди одвраћање и сигурност", наводи се у саопштењу из кабинета британског премијера.

Како се додаје, британске поморске патролне и извиђачке летелице ће од петка почети да лете у региону како би надгледале претње регионалној стабилности, као што је трансфер оружја терористичким групама.

Шеф Пентагона стигао у Израел

Амерички министар одбране Лојд Остин стигао је у Израел, преноси Франс прес.

"Шеф Пентагона Лојд Остин дошао је у Тел Авив да покаже солидарност", наводи агенција.

Хамас позвао становнике Газе да остану у својим кућама

Хамас је позвао Палестинце да остану у својим домовима након што је Израел издао свеобухватне наредбе за евакуацију у Гази.

Управа Хамаса за питања избеглица позвала је становнике севера територије да "остану непоколебљиви у својим домовима и да се чврсто супротставе овом одвратном психолошком рату", преноси АП.

"Хјуман рајтс воч" потврдио: Израел користио фосфорне бомбе

Израелска војска је користила муницију од белог фосфора приликом гранатирања Либана и Појаса Газе, наводи у саопштењу организације за људска права "Хјуман рајтс воч" (ХРВ).

"На основу проверених видео снимака и сведочења очевидаца, ХРВ је утврдио да су израелске трупе користиле бели фосфор током војних операција у Либану и Гази 10. и 11. октобра 2023. године", наводи се.

Како се истиче, употреба белог фосфора у густо насељеним областима Газе крши захтев међународног хуманитарног права, према којем стране у сукобу морају предузети све могуће мере предострожности како би се избегле повреде или смрт цивила.

Паника у северној Гази након израелске објаве о евакуацији

Наредба о евакуацији становништва северне Газе изазвала је панику међу становништвом, преноси "Тајмс оф Израел".

Службеница Агенције УН за палестинске избеглице Инас Хамдан описала је да је настао хаос и да нико не зна шта треба да ради. Она је додала да је особљу УН у граду Гази и на северу речено да се евакуишу на југ, у Рафу. 

Портпарол палестинског Црвеног полумесеца у Гази Небал Фарсак рекла је да је немогуће за тако кратко време безбедно евакуисати толико људи. 

"Заборавите храну, струју, гориво. Једина брига сада је да ли ћеш преживети", рекла је Фарсак.

Она се упитала шта ће бити са њиховим пацијентима и додала да су многи медицински радници одлучили да остану у болницама, одбијају да се евакуишу и напусте пацијенте.  

Дописник Ал џазире Сафват ал-Калут каже да многи покушавају да смисле где да се склоне ако крену на југ. 

"Више од милион Палестинаца је у паници, збуњени су и немају никакав план и не знају шта да раде. Деца ме питају: где ћемо да идемо, ја им одговарам: не знам", каже Ал-калут.

Кирби: Амерички војници неће бити ангажовани у Израелу

Портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби изјавио је да амерички војници неће бити послати у Израел. САД ће наставити да помажу Израелске одбрамбене снаге у њиховој борби против Хамаса, додао је Кирби.

"Израелци су јасно ставили до знања да не желе стране трупе у својој земљи, да желе да спроведу војне операције сами и имају свако право да то желе", рекао је Кирби новинарима у Белој кући.

Он је поновио да нема планова да се америчке трупе укључе у борбе на терену. Портпарол је додао да амерички експерти помажу и саветују Западни Јерусалим око питања ослобађања талаца које је отео Хамас, као и да постоји огромна размена информација и обавештајних података са Израелом.  

Израелска војска: Током ноћи погођено 750 циљева у Гази

Израелске ваздухопловне снаге објавиле су на друштвеној мрежи Икс да је у току ноћи погођено 750 циљева у Гази.

Како се додаје, међу њима су подземни тунели које користе припадници Хамаса, војни објекти и пунктови, резиденције виших терористичких оперативаца које се користе као војни командни центри, складишта оружја, комуникацијске собе, саопштила је војска.

ИДФ грађанима Газе: Напустите град, не прилазите огради с Израелом

Портпарол Израелских одбрамбених снага Џонатан Конрикус прочитао је саопштење у којем војска позива становнике севера Газе да напусте то подручје и даје им инструкције у вези с тим.

"Терористичка организација Хамас је започела рат против Израела и Газа је област где се воде војне операције. Ова евакуација је због ваше безбедности. Моћи ћете да се вратите у Газу тек након што буде објављено да је то дозвољено", наводи се у објави војске.

Становници се упозоравају да не прилазе области где је безбедносна ограда са Израелом и обавештавају се да се "терористи Хамаса крију у Гази, у тунелима, испод кућа и у зградама где живе невини цивили које користе као живи штит". 

Истиче се да ће у наредним данима, ИДФ наставити са операцијама у Гази са значајном снагом и потрудиће се да избегне цивилне жртве.

Хамас: Најмање 45 људи убијено у израелском нападу на избеглички камп у Гази

Најмање 45 особа је страдало, а десетине су рањене, у ваздушним нападима израелске војске на избеглички камп Џабалија на северу Газе, саопштило је министарство унутрашњих послова Хамаса.

Портпарол министарства Ејад Бозум рекао је да је у нападу погођена породична кућа у центру Џабалије у којој је било више десетина људи од којих су се многи ту сакрили од бомбардовања других делова Појаса Газе, преноси "Тајмс оф Израел".

Бозум је додао да ће број погинулих највероватније расти јер се и даље извлаче тела из рушевина.

УН траже 294 милиона долара за најхитније потребе Палестинаца

Уједињене нације траже 294 милиона долара за задовољење најхитнијих потреба Палестинаца.

Средства ће бити искоришћена за помоћ око 1,2 милиона људи, саопштила је агенција, а преноси Би-Би-Си.

Више од 84.000 људи у Гази је у четвртак остало без крова над главом, саопштила је агенција, додајући да тамо сада има више од 423.000 људи који немају где да се склоне.

"Већина становника Појаса Газе више нема приступ пијаћој води", наводи агенција.

Од 50.000 трудница у региону, око 5.500 треба да се породи у наредном месецу. Они се "боре да приступе основним здравственим услугама док су здравствени радници, болнице и клинике на удару."

СЗО: Истиче време да се спречи хуманитарна катастрофа у Појасу Газе

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да је здравствени систем у Појасу Газе на преломној тачки због сталних ваздушних удара Израелских одбрамбених снага (ИДФ).

"Истиче време да се спречи хуманитарна катастрофа ако гориво и залихе хуманитарне помоћи не могу бити хитно испоручене у Појас Газе због потпуне блокаде", наводи се се у саопштењу СЗО, преноси "Тајмс оф Израел".

Додаје се да болнице имају струју само неколико сати дневно, те да су принуђене да се ослањању на генераторе за одржавање најважнијх функција.

"Чак ће и ове функције морати да се обуставе за неколико дана када залихе горива буду истекле", упозоравају из СЗО.

У саопштењу наводе и да је у нападима на Појас Газе страдало 11 здравствених радника, а 16 их је повређено, док је оштећено 19 здравствених установа и 20 амбулантних возила.