Маск: ЕУ нема доказа о ширењу дезинформација на друштвеној мрежи Икс

У одговору на писмо европског комесара, Маск је затражио да Бретон наведе конкретне прекршаје како би јавност могла да их види

Европска унија још није пружила ниједан доказ о томе да друштвена мрежа Икс шири дезинформације о палестинско-израелском сукобу, навео је власник те друштвене мреже Илон Маск.

Европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон у уторак је упозорио америчког предузетника Илона Маска да друштвена мрежа Икс наводно шири "илегалне садржаје и дезинформације" о израелско-палестинском сукобу. У писму Бретон захтева да Маск у року од 24 сата одговори и контактира "одговарајуће органе за спровођење закона".

У одговору Маск је затражио да Бретон наведе прекршаје које је "наговестио" како би "јавност могла да их види", преносе "РИА Новости". "ЕУ још увек није пружила ниједан пример дезинформација", написао је предузетник на свом Икс налогу.

Седмог октобра Израел је био изложен ракетном нападу без преседана из Појаса Газе у оквиру операције "Потоп Ал-Акса", коју је извело војно крило палестинског покрета Хамас. Након масивних ракетних напада, борци организације продрли су у граничне области у јужном Израелу. Израелске одбрамбене снаге потом су покренуле операцију "Гвоздени мачеви" против Хамаса у Појасу Газе.

Неколико дана након напада, израелска војска је преузела контролу над свим насељима у близини границе са Газом и почела да изводи ваздушне нападе на циљеве, укључујући цивилне. Израел је најавио потпуну блокаду Појаса Газе, у којој је обустављено снабдевање водом, храном, струјом, лековима и горивом.

Број цивилних жртава на сукобљеним странама скоро је 2.000, а неколико хиљада Израелаца и Палестинаца рањено је у сукобу. Пријављено је и да је погинуло или нестало неколико држављана других земаља.

Руско Министарство спољних послова позвало је обе стране да обуставе непријатељства. Према руском председнику Владимиру Путину, решење блискоисточне кризе могуће је само на основу формуле "две државе", коју је одобрио Савет безбедности УН, а која предвиђа стварање независне палестинске државе.

Палестинско-израелски сукоб већ деценијама представља извор напетости и сукоба у том региону. Одлука УН из 1947. године, у којој је СССР имао активну улогу, наложила је стварање две државе – Израела и Палестине, али је створена само једна, израелска.

Израел, иако је прихватио споразум о две државе, није ослободио палестинске територије.