"Бела смрт" хара Газом: Израел користи бели фосфор у обрачуну са Хамасом?

Међународна невладина организација "Хјуман ратцс воч" оптужила је Израел да је користио муницију са белим фосфором током ракетирања Појаса Газе, која је забрањена Женевском конвенцијом. Тел Авив демантује све наводе, док Палестинци објављују снимке употребе забрањене муниције

Број погинулих током израелско-палестинског сукоба је за мање од недељу дана премашио три хиљаде. Израел, без обзира на све потешкоће, је одлучан у намери да иде до краја и спрема копнену операцију у Гази док потпуно не уништи Хамас. Међутим, Тел Авив се нашао у епицентру скандала, пошто бомбардује појас Газе муницијом са белим фосфором, тврди невладина организација "Хјуман рајтс воч". 

"На основу проверених видео снимака и исказа очевидаца, ХРВ је утврдио да су израелске снаге користиле бели фосфор током војних операција у Либану и Гази 10. и 11. октобра 2023. године", наводи се у саопштењу организације. 

Претходно је палестинско Министарство спољних послова саопштило да је израелска војска употребила бели фосфор.

"Израелски окупациони режим користи међународно забрањене бомбе са белим фосфором против Палестинаца у Ал-Карами у северном појасу Газе", наводи се у саопштењу.

Амбасадор Израела у Русији Александар Бен Цви негирао је употребу фосфорне муниције: "То није тачно. Данас, знате, све је на друштвеним мрежама, свако има мобилни телефон, ово је глупос"“, рекао је дипломата за ТАСС. 

Без обзира на изјаве израелских званичника, ХРВ остаје доследан и тврди да Тел Авив ипак користи забрањену муницију. То потврђује и званични представник генералног секретара Уједињених Нација Стефан Дижарик.

Војни аналитичар, генерал-пуковник Леонид Ивашов тврди да се забрањена муниција, укључујући и бели фосфор, стално користи у сукобима, иако је изузетно опасна по цивиле, преносе "Аргументи и Факти".

"Муниција са белим фосфором је коришћена много пута широм света. Ово је оружје за уништавање, које нема никакве посебне везе са војним успесима било које војске, али представља смртну опасност у односу за цивилно становништво. У већини случајева, бели фосфор је коришћен као чин застрашивања. Израел је раније користио муницију пуњену белим фосфором током рата са Либаном 1982. године, као и током Другог либанског рата 2006. године. Појас Газе је више пута био изложен артиљеријским и ракетним нападима муницијом са белим фосфором од 2009. до 2012. године. Дакле, не може се искључити да би Израелци то могли да ураде и сада", говори Левашов.

Како убија "бела смрт"?

Фосфорна муниција је запаљива муниција и забрањена је додатним протоколима Женевске конвенције о заштити жртава рата из 1949. и Конвенције УН о одређеним конвенционалним оружјима из 1980. године.

Према извештају ХРВ, бели фосфор се користи као димна завеса или оружје. Такви пројектили могу нанети штету цивилима због тешких опекотина које изазива супстанца, као и да изазову "друге многобројне трајне ефекте".

Бели фосфор је добио надимак "бела смрт" због својих  термичких својстава. Након испаљивања муниција са белим фосфором спаљује све живо на великој површини. Део самозапаљивих материја које сагоревају када реагују са кисеоником достижу температуру од 900 до 1200 степени.

Бели фосфор може да се дода у авионске ракете, артиљеријску и минобацачку муницију, па чак и у обичне ручне гранате. Током примене муниција са фосфором најчешће експлодира на одређеној висини како би покрила што већу површину. Бојеве главе се такође могу допунити мешавинама разних запаљивих супстанци попут угља, тротила или смоле због већег запаљивог ефекта и веће штете.