Свет

"Билд": Као и увек бацамо земљу под воз, ко се још озбиљно нада победи Украјине

Новинар листа увиђа да је западна подршка Кијеву све неубедљивија и све слабија
"Билд": Као и увек бацамо земљу под воз, ко се још озбиљно нада победи Украјине© Tanjug/Taiwan Presidential Office via AP

Европа и САД бацају Украјину под воз, тврди новинар немачког "Билда" Џулијан Ропке који је уочио да Запад, иако су му уста пуна подршке Украјини, војну помоћ сада шаље на другу страну.

Ропке је, наиме, на друштвеној мрежи "Икс" објавио информацију америчког Бироа за војно политичка питања да је одобрен трансфер авиона Ф-16 из Данске у Аргентину. У објави овог Пентагоновог тела се наводи да трансфер потврђује "блиске одбрамбене везе" две државе и "сталну подршку напорима за модернизацију аргентинског ваздухопловства".

"Половина пензионисаних данских Ф-16 одлази у Аргентину! За све оне који још мисле да је Европа и САД циљ да Украјина победи Русију. Као и увек, бацамо земљу под воз", закључио је Ропке.

У међувремену САД Украјинце и даље држе на леру, обећавајући им да ће им дуго тражени ловци стићи најкасније у пролеће 2024. године - иако је Данска још летос најавила да пристаје да Ф-16 испоручи "када се за то испуне услови".

Услови који су тада наведени били су "успешно одабрани, тестирани и обучени украјински војници, као и потребне дозволе, инфраструктура и логистика", али је врло могуће да чињеница да уместо у Украјину, Ф-16 сада одлазе у Кијев - указује не само да фактори нису испуњени - него и да је западна подршка Кијеву све неубедљивија и све слабија.

Стални представник Русије у Уједињеним нацијама Василиј Небензја рекао је данас да Оружане снаге Украјине имају озбиљне проблеме са попуњавањем својих редова, тако да се 60-70-годишњи Украјинци предају руској страни.

Према његовим речима, није случајно што је Врховна рада почела да расправља о предлогу закона о укидању старосних ограничења за старије војнике, преноси РИА Новости.

"Украјинске 'слуге народа', како себе називају, желе да уклоне горњу старосну границу за регрутацију - служе до смрти. У исто време, у Кијеву су све гласнији захтеви да се регрутује још младих људи" , додао је Небензја.

Међутим, како је навео, "Кијеву понестаје 25-годишњака, баш као и 45-годишњака".

"Очигледно је ред на пензионере да постану 'топовско месо'. Није случајно што се 60-70-годишњи 'борци' без икакве обуке све више предају руским трупама", закључио је Небензја.

image