Свет

Мађари не попуштају: Нема уласка Украјине у ЕУ док се не реши положај Мађара у земљи

То што је Мађарска против уласка Украјине у ЕУ нема никакве везе са сукобом, већ с тим што се од 2015. године положај Мађара у Украјини само погоршава путем одузимања права, каже министар Петер Сијарто
Мађари не попуштају: Нема уласка Украјине у ЕУ док се не реши положај Мађара у земљиwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто поновио је да ће Мађарска блокирати разговоре на тему уласка Украјине у Европску унију све док та земља не поправи положај Мађара, који живе у Закарпатју.

Дипломата је истакао да је усвајање новог закона о образовању у Украјини довело до тога да се у школама, у којима постоји опција да се часови одржавају на мађарском језику, настава на том језику одвија само делимично.

"Ово је неприхватљиво, супротно свим међународним нормама. То је супротно и европским нормама. Стога, када се буде доносила одлука о почетку преговора о приступању Украјине, Мађарска неће моћи да да сагласност док Мађарима не буду враћена њихова права", појаснио је Сијарто.

Према његовим речима, број часова на мађарском опада, тако да он данас износи "између 20 и 40 одсто".

"Нажалост, ова ситуација је веома тужна. Све се само погоршава од 2015. године, тако да, понављам, ово нема везе са ратом. Од 2015. године стално се сукобљавамо са Украјинцима око овога. Последњих осам година ми се стално расправљамо, молећи их да Мађарима врате права која су раније имали. Не тражимо ништа више. Тражимо само да се Мађарима врате права која су већ имали пре осам година", нагласио је министар.

image