Либан најавио жалбу УН-у: Убијен новинар у нападу Израела

Новинар Ројтерса Исама Абдале страдао је док је извештавао из јужног Либана о сукобу Израела и Хамаса

Либанско Министарство спољних послова саопштило је данас да ће поднети жалбу Савету безбедности Уједињених нација због "намерног убиства" новинара Ројтерса Исама Абдале у израелском ракетирању јужног Либана.

Абдала је данас сахрањен, а генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је да његова смрт указује на огроман ризик од тога да би сукоб Израела и палестинске милитантне групе Хамас могао да се прелије и на Либан, преноси Ројтерс.

Новинар британске агенције је радио у близини села Алма ел Шаб, близу либанско-израелске границе, где се се интензивирали сукоби израелске војске и милитнанте групе Хезболах.

Реч је о првом цивилу који је страдао у Либану, од избијања рата између Израела и палестинске милитантне групе Хамас, наводи Би-Би-Си.

Непосредно пре него што је убијен, Абдала је на Инстаграму објавио слику на којој се види како носи кацигу и заштитни прслук са натписом "ПРЕС".

У израелском ракетирању повређено је још шест новинара, укључујући новинаре Ројтерса, Ал Џазире и агенције Франс прес.

Један од њих је навео да су новинарске екипе снимале ракете из правца Израела када је једна ударила новинара Ројтерса који је седео на каменом зиду у близини.

Неколико секунди касније, други пројектил је погодио аутомобил који је користила група новинара.

Портпарол израелске војске Ричард Хект рекао је да војска "дубоко жали због инцидента", као и да га "активно истражује".