Бесана ноћ у Израелу: Погођена база мировне мисије УН у Либану, ирански председник запретио Макрону

Према последњим информацијама, најављивана копнена операција Израела у Појасу Газе је одложена за неколико дана, пише "Њујорк тајмс"

Више од 600.000 Плаестинаца је расељено на југ Израела. Број погинулих у гранатирању је порастао на преко 2.600 Палестинаца.

Гранате су пале и на југ Либана где такође има погинулих. Погођена је и база мировних снага УН, а у том нападу нема страдалих.

Хезболах је преузео одговорност за напад на израелски тенк у пограничној области.

Израел се припрема за копнену офанзиву а званичници тврде како ће моћи да води борбе на два или више фронтова.

Израелски министар одбране запретио је да ће доћи до свих припадника Хамаса и све док их не елиминишу, неће прекинути са мисијом.

Премијер Бењамин Нетанијаху је запретио да ће расформирати Хамас.

Свет је згрожен призорима гранатирања избегличких колона, чак је и папа Фрања у недељној беседи позвао на хумано поступање према цивилима.

Уједињене нације указују на катастрофу у Појасу Газе који је без воде, струје и горива. Толико је погинулих на овој територији да мртва тела складиште у камионе за сладоледе, јер струје нема да би се чували на хладном, а нема места ни у болницама ни на гробљима.

На Блиском истоку покренуте су дипломатске везе како би се сукоб смирио.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је у Каиру, где се срео са египатским државним врхом. Ова земља прикупља хуманитарну помоћ за Палестинце.

Пре тога је Блинкен боравио у Јордану, Бахреину, Катару и Уједињеним Арапским Емиратима како би саслушао мишљења на Блиском истоку.

Амерички председник Џозеф Бајден именовао је изасланика у решавању хуманитарних питања у Гази, а то је бивши амерички дипломата са великим искуством на Блиском истоку Дејвид Сатерфилд.

Највећа забринутост влада у вези са могућим преливањем сукоба на околне земље, а пре свега се страхује да би у сукоб могао да се укључи Иран.

Ирански председник Ебрахим Раиси је разговарао са француским председником Емануелом Макроном и рекао му да ће се ситуација закомпликовати ако се убијање људи и блокада Газе не заустави.

Све информације из минута у минут могли сте да пратите у нашем блогу уживо.

15. окт 2023 • 21:14

Под рушевинама у Гази више од 1.000 људи

Више од 1.000 људи нестало је под рушевинама зграда уништених израелским ваздушним ударима у Гази, саопштиле су палестинске власти.

У саопштењу палестински тим цивилне одбране рекао је да су многи други извучени живи, 24 сата након што су зграде погођене.

Гранате лете из Појаса Газе ка централном и источном делу Израела

Из Појаса Газе испаљен је велики број ракета ка централном и јужном Израелу.

Сирене се оглашавају у пограничним заједницама у Гази, као и у Ашкелону, Ашдоду, Реховоту и Рамлеу на југу Израела.

Чују се гласне експлозије док "Гвоздена купола" пресреће ракете.

Спасилачке службе још немају извештаје о директним ударима и жртвама.

Иран: Ако се рат прошири, штету ће претрпети Америка

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан рекао је да ће Сједињене Државе претрпети "значајну штету" ако се рат у Гази прелије у већи сукоб, известила је Ал Џазира.

"Пренели смо нашу поруку ционистичком режиму преко његових савезника да, ако не престану са својим злочинима у Гази, Иран не може једноставно остати посматрач", рекао је Абдолахијан, преноси Ројтерс.

"Ако се обим рата прошири, значајна штета ће такође бити нанета Америци", додао је Амирабдолахиан.

Израел тврди да је спреман да се бори на два или више фронтова

Израел је спреман да води рат на два или више фронтова, саопштио је данас портпарол Израелских оружаних снага (ИДФ) Даниел Хагари.

Према његовим речима, либански покрет Хезболах који подржава Иран,
ескалирао је тензије на граници са Либаном "да би ометао Израелску офанзиву у Гази".

УН: У Појасу Газе људска катастрофа без преседана

Смртоносни удари Израела на Газу довели су до "људске катастрофе без преседана", објавила је агенција Уједињених нација за подршку палестинским избеглицама УНРВА.

Генерални секретар ове агенције Филип Лазарини рекао је новинарима да "ниједна кап воде, ниједно зрно пшеници, ни литар горива није дозвољено у Појасу Газе последњих осам дана".

"Газа се гуши и чини ми се да је рат управо изгубио своју хуманост", рекао је он.

Више од 600.000 Палестинаца расељено

Израелска војска саопштила је да је више од 600.000 Палестинаца расељено са севера Појаса Газе на југ.

Ирански председник рекао Макрону да ће се рат проширити ако Израел не оконча опсаду Газе

Ирански председник упозорио је у телефонском разговору француског председника да ће се рат проширити ако израелска опсада Газе не престане.

"Ситуација ће се закомпликовати ако убијање људи и блокада Газе не буду заустављени", рекао је Раиси Макрону, преноси званична иранска агенција ИРНА, не наводећи више детаља.

Макрон је рекао Раисију да Иран, с обзиром на своје односе са Хезболахом и Хамасом, има одговорност у вези са могућим ширењем сукоба, посебно на Либан.

"Иран мора да учинити све што је могуцће како би се избегло регионално распламсавање сукоба", рекао је Макрон.

Европски савет: Израел има право да се брани

Лидери Европског савета усвојили су данас заједничку изјаву која одређује позицију Европске уније према развоју ситуације на Блиском истоку, позивајући милитанте Хамаса да одмах пусте таоце, без икаквих услова.

"Европска унија најснажније осуђује Хамас и њихове бруталне терористичке нападе широм Израела, уз дубоко жаљење због губитака живота. Нема оправдања за терор. Наглашавамо да је израелско право да се брани у складу са хуманитарним и међународним правом, услед тако насилних и индискриминаторних напада. Понављамо важност осигуравања заштите свих цивила у сваком тренутку, у складу са међународним законом", поручили су из Европског савета на свом сајту.

Бајден именовао изасланика у решавању хуманитарних питања у Гази

Бивши амерички дипломата са великим искуством на Блиском истоку Дејвид Сатерфилд (68) допутоваће сутра на Блиски исток како би предводио америчке напоре у координацији доставе хуманитарне помоћи Гази преко граничног прелаза из Египта, Рафе.

Сатерфилду је додељено звање америчког специјалног изасланика за блискоисточна хуманитарна питања, пренео је израелски лист Харец.

Погођено седиште мировне мисије УН у Либану

Ракета је погодила седиште мировне мисије УН у граду Ан-Накура на југу Либана током ватрених обрачуна између Хезболах и Израела, нико није повређен, наводи се у саопштењу мисије УНИФИЛ (мировне снаге УН у Либану).

"Интензивне ватрене борбе су се догодиле у неколико области дуж Плаве линије између либанске територије и Израела. Гранате су падале са обе стране Плаве линије, а наш штаб у Накуру је погођен ракетом, истражујемо одакле је дошла. Мировњаци УНИФИЛ-а нису били у том тренутку у склоништу и, на срећу, нико није повређен", наводи се у саопштењу мисије.

Катар врши притисак на Хамас да ослободи жене, децу и старије таоце

Катар ради на томе да наговори Хамас да ослободи жене, децу и старије таоце које држи у Гази након што их је заробила током прошлонедељног напада на јужни Израел, рекао је неименовани дипломатски званичник.

Упркос израелском одбијању, преговори уз посредовање Катара су у току, каже дипломатски званичник.

Борељ: Отворити прелазе за хуманитарну помоћ

Хуманитарна ситуација у Гази се убрзано погоршава, упозорава шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

Он је позвао на отварање граничних прелаза за пружање хуманитарне помоћи цивилима. "Потребна је акција да се спречи губитак још невиних живота", навео је Борељ.

Палестинци морају да стављају тела погинулих у камионе за сладоледе, јер нема струје

Здравствени радници Газе складиште тела убијених у хладњаче за сладоледе јер је преношење тела у болнице превише ризично, а на гробљима нема места.

Палестински фоторепортер Монтаз Азиза објавио је снимак како крв цури из затворених врата камиона.

"Пошто нема струје, а тела мртвих има много, људи користе камионе за сладоледе да уштеде простор и ставе тела на хладно", написао је Азиза.

"Израелска копнена операција довешће до геноцида"

Копнена операција израелске војске у појасу Газе могла би да доведе до геноцида, саопштили су Лига арапских држава (ЛАС) и Афричка унија у заједничком саопштењу.

"Израелска копнена операција ће несумњиво повући велики број цивилних жртава, укључујући жене и децу, што би могло да доведе до геноцида без преседана", наводи се у саопштењу усвојеном након састанка.

Позивају Уједињене нације и међународну заједницу да заузму чврст став пре него што буде прекасно да се заустави "катастрофа која се одвија пред нашим очима".

Газа: Убијено 2.450 Палестинаца

Министарство здравља Газе саопштило је да је 2.450 Палестинаца убијено у израелским нападима на Газу, а да је 9.200 рањено, преноси Ројтерс.

Израел се суочио са осудом хуманитарних организација због присилне евакуације болесних у Гази који су хоспитализовани, а Светска здравствена организација је рекла да би евакуације "могле бити равне смртној казни".

Амерички сенатори побегли у склониште у Тел Авиву

Амерички сенатори који су дошли као делегација у Израел сакрили су се у склониште у Тел Авиву током ракетног напада Хамаса.

Искористили су ситуацију да позову Вашингтон да још наоружа Израел.

"Ово вам показује кроз шта Израелци морају да прођу", написао је њеујоршки сенатор Чак Шумер на друштвеној мрежи Икс.

Израел прво шаље дронове, па копнену војску

Начелник израелског ваздухопловства (ИАФ) Томер Бар изјавио је данас да борбени авиони и беспилотне летелице "агресивно" нападају Појас Газе, како би отклонили што је могуће више претњи пре него што копнене снаге почну очекивану офанзиву.

"Припремамо арену за што ефикаснију операцију. Уклањање што већег броја претњи са земље и из ваздуха", рекао је Бар у разговору са новинарима, пренео је "Тајмс оф Израел".

Египат прикупља помоћ за Газу

Египат је појачао дипломатске напоре да омогући испоруку помоћи Гази и деескалацији сукоба, саопштило је данас египатско председништво, док амерички државни секретар Ентони Блинкен борави у Каиру у оквиру регионалне турнеје.

У Египту се гомила помоћ из неколико земаља на Синајском полуострву, због неуспеха да се постигне договор који би омогућио безбедну доставу помоћи Гази и евакуацију странаца у Египат преко прелаза Рафа, пренео је Ројтерс.

Масовни скуп подршке Палестинцима у Мароку

Хиљаде људи окупиле су се у Рабату у знак подршке Палестинцима. Колона је шетала главном улицом поред парламента према палестинској амбасади.

Бела кућа потврдила: Омогућено снабдевање водом на југу појаса Газе

Бела кућа је потврдила да је на југу Појаса Газе обновљено снабдевање водом.

Из Беле куће је објављено је да Бела кућа "сад 'пре сат' добила податке о обнављању водоснабдевања".

Претходно је "Скај њуз – Арабија", објавио ту информацију.

Хезболах: Борбе на граници су само "окршаји"

Данашње повећање интензитета размене ватре између Израела и либанске терористичке групе не указује на то да је Хезболах одлучио да у потпуности уђе у рат Хамаса и Израела, изјавила је портпаролка Хезболаха Рана Сахили.

Борбе на граници су "само окршаји" и представљају "упозорење", рекла је она, пренео је "Тајмс оф Израел".

Израелска војска прогласила је раније данас зону у близини од четири километара од границе са Либаном затвореном за јавност и додала да циљано омета ГПС сервис у тој области, али и на јужном фронту са Газом, у склопу својих операција.

САД : Можда ће се Иран укључити у сукобе

Америчка администрација не искључује да би Иран у некој фази могао директно да интервенише у сукобу између Палестине и Израела, рекао је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан телевизији Ци-Би-Ес.

"Не можемо искључити да ће Иран одлучити да се на неки начин директно укључи у рат између Израела и палестинског покретаХамаса", рекао је Саливен.

Претходно су представници Беле куће више пута истицали да немају чврсте доказе о умешаности Ирана у нападе Хамаса на Израел, који су означили почетак нове рунде заоштравања палестинско-израелског сукоба.

Галан се заклиње да ће пронаћи и убити све до последњег припадника Хамаса

Израелски министар одбране Јоав Галан обећао је да ће рат против палестинских терористичких група у Појасу Газе бити "смртоносан" и да ће трајно променити ситуацију на југу Израела.

"Овде се води рат синова светлости против синова таме", рекао је Галан на конференцији за новинаре из војне базе близу границе са Појасом Газе, позивајући се на чувени древни војни приручник откривен међу свицима са Мртвог мора, пренео је "Тајмс оф Израел".

Галан је казао да ће израелска војска "елиминисати организацију Хамас" јер је то култура која не прихвата израелско постојање овде, то су људски дивљаци, звери, који су убијали израелске војнике, децу и грађане.

"Доћи ћемо до свих тунела, стићи ћемо до свих оперативаца Хамаса и све док их не елиминишемо, нећемо завршити мисију", истакао је Галан.

Према његовим речима, то ће бити снажан, смртоносни и прецизан рат, који ће заувек променити ситуацију.

Када је реч о 150-200 талаца које Хамас држи у Појасу Газе, Галан наводи да Израел улаже све напоре да их лоцира чак и ако је ситуација веома сложена.

Блинкен сутра поново у Израелу

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поново ће сутра посетити Израел и састати се са израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом и другим израелским званичницима, саопштио је данас портпарол Стејт департмента Метју Милер.

Блинкен тренутно борави у Каиру у оквиру посете Блиском истоку, након напада палестинске милитантне групе Хамас на Израел 7. октобра, преноси Си-Ен-Ен.

Блинкен је посетио Израел у четвртак, а потом је боравио у Јордану, Катару, Бахреину, Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима.

У Београду одржана "Шетња за мир у Израелу"

Грађани који су се данас окупили на платоу испред Филозофског факултета у Београду, носили су израелске заставе и транспарент "Шетња за Израел".

Они су Улицом кнеза Михаила ишли до споменика Победнику на Калемегдану, где су на платоу поред споменика упалили  свеће за жртве напада у Израелу и прочитали молитву за мир, након чега су минутом ћутања одали пошту убијенима.

Хезболах пети пут данас гађао израелске базе

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је још један војни пункт на граници са Либаном био нападнут противтенковском вођеном ракетом.

То је најмање пети пројектил који је данас лансиран из Либана на север Израела, у нападима које је преузела терористичка група Хезболах.

Израелска војска затворила за јавност зону у близини границе са Либаном

Израелска војска прогласила је данас зону у близини од четири километара од границе са Либаном затвореном за јавност и додала да циљано омета ГПС сервис у тој области, али и на јужном фронту са Газом, у склопу својих операција.

ГПС ометања могу да утичу на функционисање апликација, навео је на друштвеној мрежи Икс портпарол израелске војске Данијел Хагари.

Израелска војска јутрос је наредила цивилима да се не приближавају на удаљеност мању од четири километра граници између Израела и Либана, која је на снази од 2000. године.

"Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) наглашавају да је улазак у то подручје строго забрањен и тражи од јавности опрез и да се не улази у то подручје", наводи се у саопштењу војске, како преноси Тајмс оф Израел.

Становништву у зони до два километра од границе с Либаном наређено је да остану близу склоништа до даљег.

То наређење уследило је после напада либанске терористичке групе Хезболах и палестинских милитантних фракција на израелску територију.

Иран: Нико не може да гарантује контролу над ситуацијом ако Израел нападне Газу

Нико не може да гарантује контролу над ситуацијом, ако Израел нападне Појас Газе, упозорио је данас ирански министар спољних послова Хосеин Амир-Абдолахиан, уочи очекиване копнене офанзиве Израела на Појас Газе.

"Ако се напади ционистичког режима (Израела) на беспомоћне грађане и народ Газе наставе, нико не може да гарантује контролу над ситуацијом и то да се сукоби неће проширити", рекао је шеф иранске дипломатије током састанка са катарским емиром Тамином бин Хамадом Ал-Танијем, а саопштило иранско Министарство спољних послова, преноси "Тајмс оф Израел".

Изреал се припрема за велику копнену офанзиву на Појас Газе, након што је истекао рок који је израелска војска дала становницима северног дела Газе да се евакуишу на југ.

За то време, хуманитарна криза се појачава, док Палестинци покушавају да се евакуишу из северног дела појаса Газе пре почетка очекиване израелске војне офанзиве, наводи Глас Америке.

За више од два милиона људи у Гази непосредно прети несташице воде и основних залиха, након што је Израел пресекао прилив ресурса у тај регион.

Израел је почео евакуацију из старачких домова у Ашкелону

Израел је почео да евакуише старије људе из старачких домова у јужном граду Ашкелону, где се од ескалације палестинско-израелског сукоба редовно чују упозорења о ваздушним нападима, известио је  израелски "24 Њуз",

"Израел је започео евакуацију старијих особа из старачких домова у јужном  Ашкелону, граду који скоро 150 хиљада становника", наводи се у извештају.
Општина Ашкелон је дан раније известила да је од почетка ескалације на град испаљено више од хиљаду ракета, од којих су 173 пале на град.

Нетанијаху поручио да се Израел спрема да "разбије" Хамас

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху је на првом састанку ванредне ратне владе, коју је отворио минутом ћутања, поручио да ће Израел "разбити" Хамас.

"Хамас је мислио да ћемо се сломити; разбићемо Хамас", рекао је Нетанијаху.

Он је истакао да војници који су на првој линији фронта разумеју величину задатка као и да цео народ стоји иза њих.

"Они су у сваком тренутку спремни да делују, да истребе крвава чудовишта која су се подигла против нас", каже Нетанијаху.

ИДФ каже да је још једна војна база на граници са Либаном под ватром

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да је још један војни пункт на граници са Либаном под ватром а за сада нема извештаја о повређенима у нападу.

Хезболах је данас лансирао најмање четири противтенковске вођене ракете на север Израела, убивши цивила у једном од напада.

ИДФ каже да је на напад одговорио ударима на локације Хезболаха у Либану.

Становницима либанских пограничних заједница Манара, Јифтах, Маргалиот и Рамот Нафтали наређено је да остану у склоништима до даљњег због новог ракетног напада.

Сирене се огласиле и у Тел Авиву

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се данас у Тел Авиву и предграђима, преноси "Тајмс оф Израел".

Протеклих неколико сати забележени су ракетни напади из Појаса Газе на градове на југу Израела, а ракете дугог домета последњи пут су лансиране касно синоћ.

За сада нема информацијама о повређенима или материјалној штети, преноси израелски лист.

Конвој камиона са хуманитарном помоћи за становнике чека да уђе у Газу

Конвој камиона са хуманитарном помоћи чека да испоручи становницима Газе помоћ коју су прикупљали муслимани и западне добротворне организације, али израелски и египатски председник су затворили контролни пункт Рафа на граници са Газом.

Исламски џихад гађа Израел

Исламски Џихад је објавио да гађа регион Нахал Оз у Израелу.

Палестинско министарство здравља позвало на хитно давање крви за становнике  Газе

Палестинско министарство здравља позвало је становнике Појаса Газе да оду у било коју болницу или удружење банака крви на тој територији како би "одмах" дали крв.

Велика Британија позвала Израел да покаже уздржаност

Велика Британија позива Израел да покаже уздржаност током операције у Појасу Газе, рекао је британски министар спољних послова Џејмс Клеверли у интервјуу за Скај њуз .

"У интересу Израела је да избегне цивилне и палестинске жртве јер Хамас очигледно жели да ово претвори у већи арапско-израелски рат, или у рат између муслиманског света и остатка света, а нико од нас , укључујући Израел, не жели да се то догоди, и зато ми то снажно саветујемо са позиције пријатељства", рекао је Клеверли.

Клеверли је такође рекао да је за Британију "изузетно тешко" да постигне споразум са Египтом о отварању контролног пункта на граници између Египта и Газе за евакуацију грађана и одбио да наведе тачан временски оквир у којем би овај контролни пункт могао да се отвори како би људи могли да напусте Појас Газе.

Блинкен са саудијским престолонаследником: У фокусу САД је престанак терористичких напада Хамаса

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да је у Ријаду имао "веома продуктиван" састанак са саудијским престолонаследником Мохамедом бин Салманом .

"Државни секретар Блинкен је нагласио да је у сталном фокусу САД обустава терористичких напада Хамаса, ослобађање свих талаца и спречавање ширења конфликта", саопштио је портпарол Стејт Департмента Метју Милер, преноси Ројтерс.

Навео је да су двојица званичника потврдила заједничку опредељеност у циљу заштите цивила и унапређења стабилности на Блиском Истоку, а и шире.

Након састанка са Блинкеном, Бин Салман је нагласио да Ријад ради на "смиривању ситуације" и поновио осуду напада на цивиле, пренела је званична саудијска агенција СПА.

Ови напори Ријада укључују позиве регионалним лидерима, као и иранском председнику Ебрахиму Раисију.

Саудијски званичник је нагласио и потребу да Палестинци "остваре своја легитимна права и постигну праведан и трајан мир", наводи СПА.

Папа тражи отварање хуманитарних коридора за становнике Појаса Газе

Папа Франциско позвао је на отварање хуманитарних коридора како би се помогло становништву које је под опсадом у Појасу Газе.

Папа је апеловао и да се ослободе таоци које држи палестинска милитантна група Хамас, преноси Ројтерс.

Он је, обраћајући се окупљенима на Тргу Светог Петра у Ватикану, затражио да се избегне да деца, болесни, старије особе, жене и цивили постану жртве сукоба.

"Хуманитарно право се мора поштовати, пре свега у Гази", поручио је папа Франциско.

ИДФ: Хамас држи 126 израелских талаца

Израелска војска је саопштила да Хамас у Гази држи 126 израелских талаца. 

Израелски медији: Почео рат са Хезболахом

Израелски канал "Чанел 14" јавио је да је почео рат са Хезболахом.

Либански медији су претходно објавили да је Хезболах заузео израелску војну базу у близини границе две земље. 

Директро ФБИ: Сукоб у Израелу претња по америчку безбедност

Директор ФБИ Кристофер Реј каже да је ескалација сукоба у Израелу директна претња по безбедност Америке.

Реј је на конференцији Међународног удружења шефова полиција у Сан Дијегу позвао америчке партнерске земље да буду на опрезу и нагласио да је неприхватљиво прогањање припадника одређене заједнице на верској основи, додајући да ће ФБИ наставити да се бори против таквих претњи.

Израелска влада неће поштедети Зеленског

"Израелска влада неће поштедети украјинског председника Владимира Зеленског, 'узеће' му западно оружје. Они ће учинити све да добију додатно оружје за своје задатке", изјавио је бивши амерички обавештајац Тони Шафер.

Он додаје да ће САД морати да изаберу или да подрже Украјину или Израел.

Хамас се обратио лидеру Египта: Наставите да нас подржавате, помозите да евакуишемо рањенике

Палестински Хамас обратио се данас председнику Египта, позивајући га да настави да подржава палестински народ у борби против агресије Израела, како Израелци не би остварили план исељавања и сузбијања Палестинаца.

Хамас, такође, позива Египат да помогне евакуацију рањених Палестинаца, који би требало да наставе лечење у египатским болницама. 

Покрет се обратио и Уједињеним нацијама и Црвеном крсту.

"Молимо УН и Међународни комитет Црвеног крста да преузму на себе правну, моралну и хуманитарну одговорност и да за исељенике, који се налазе у школама блискоисточне Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама, обезбеде, пре свега, воду, намирнице и средства за прву помоћ".

Израел: Убијен званичник Хамаса, организатор масакра у кибуцу

Израелска војска је објавила да је у ваздушном нападу на југу Газе убијен високи званичник Хамаса Билал ал Кедра, за кога верују да стоји иза масовних убистава у кибуцу Нирим и Нир Оз прошлог викенда.

ИДФ је такође саопштила да су у ваздушном нападу убијени и "други Хамасови и радикални палестински борци Исламског џихада".

Израел сенаторима приказао фотографије како Хамас спречава евакуацију становника

Израел је америчким сенаторима представио фотографије на којима се види да Хамас спречава евакуацију становника.

Израелски министар одбране показао је америчким сенаторима фотографије на којима се види како Хамас спречава евакуацију цивила, објаљено је из израелског министарсртва одбране.

Израелска војска од 7. октобра ухапсила 190 припадника Хамаса

Израелска војска је објавила да је од 7. октобра ухапсила 190 активиста Хамаса на Западној обали.

Како је саопштила прес-служба војске, приведено је и 330 лица због сумње да су умешани у терористичке активности, преноси ТАСС.

"Од почетка непријатељстава на Западној обали приведено је 330 особа за потрагом због сумње да су умешане у терористичке активности, од којих је 190 повезано су са терористичком организацијом Хамас", наводи се у саопштењу израелске војске. 

Хезболах тврди да је заузео израелски војну базу

Либански медији јављају да је Хезболах заузео израелску војну базу у близини границе две земље а тај покрет је објавио снимке на којима наводно подижу заставу изнад базе у области Ал-Рахеб.

Израелске власти још нису дале званичне коментаре.

Немачка намерава да протера присталице Хамаса

Немачка намерава да употреби сва правна средства да протера присталице палестинског покрета Хамас из земље, рекла је немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фесер за немачки "Билд ам Зонтаг".

"Искористићемо сва правна средства да протерамо присталице Хамаса", рекла  је Фесер и додала да Немачка чини све како би обезбедила безбедност Јеврејима у тој земљи.

ИДФ: Деловаћемо по целом Блиском истоку

Главни портпарол ИДФ-а Данијел Хагари каже да ће војска деловати било где на Блиском истоку, како би обезбедила безбедност државе због рата у Појасу Газе и честих сукоба на граници са Либаном.

"Увек гледамо око себе, на цели Блиски исток. ИДФ ће деловати било где на Блиском истоку како би испунила безбедносне циљеве Израела. Одлично смо припремљени у свим областима", поручује Хагари, преноси "Тајмс оф Израел".

ИДФ демантује тврдње да је Израел напао конвој за евакуацију у Гази: Хамас шири манипулативне лажи

Израелска војска оштро одбацује тврдње палестинске милитантне групе Хамас, о којима су извештавали медији, да је Израел напао конвоје Палестинаца који су се евакуисали из северног дела Појаса Газе.

"Ово је лажан извештај а онај који цинично користи сопствене грађане и узима их као живи штит је Хамас", рекао је главни портпарол ИДФ-а, Даниел Хагари на конференцији за новинаре.

Хагари је истакао да Хамас шири "манипулативне лажне информације".

Израел забрањује "Ал Џазиру"?

Израелски министар за везе потврдио је данас да су власти предале израелским безбедносним службама предлог о забрани катарске телевизије "Ал Џазире".

Одлука о забрани ће бити размотрена током дана, а мера се предузима, како кажу Израелци, из безбедносних разлога.

Хамас ће ослободити заробњене ако Изарел прекине са бомбардовањем Газе

Катар и Сједињене Државе покушавају да финализују споразум о ослобађању цивила заробљених од стране Хамаса, али палестински покрет то условљава прекидом бомбардовања Газе, преноси "Фајненшел тајмс", позивајући се на неименовани извор.

Евакуација Американаца из Израела морским путем почиње сутра

Амбасада САД у Израелу сутра почиње евакуацију Американаца морским путем, јавља Ynet.

Како преносе руски медији, амерички држављани ће бити евакуисани на Кипар и то из луке Хаифа. 

Не ради аеродром у Алепу

Рад аеродрома у Алепу у Сирији у потпуности је обустављен након израелских удара, саопштило је сиријско Министарство одбране.

Север Израела проглашен за "затворену војну зону" због борби са Хезболахом

Израелска војска затвара путеве, који воде на север земље, ка граници са Либаном, и ову зону проглашава "затвореном војном зоном" због учесталијих борби с проиранским снагама из те земље. 

У међувремену, локални медији додају да су у току напади на Либан, одакле је раније регистрован напад на израелске позиције.

Израел дозвољава отварање хуманитарног коридора на југу Газе у периоду од три сата

Израел ће данас дозволити отварање хуманитарног коридора у периоду од 10 до 13 часова, како би се становници Газе са севера упутили на југ енклаве, јавља ИДФ. 

Овај пут, израелска војска обећава да их неће гађати и позива Палестинце да искористе хуманитарни коридор, јер, како кажу, "лидери Хамаса су већ обезбедили своју сигурности и безбедност својих породица".

УН објавиле да у болницама у Појасу Газе понестају горива за генераторе

Болнице у Појасу Газе, које су због блокаде Израела остале без струје, моћи ће да  раде само још два дана, саопштила је Канцеларија УН за координацију хуманитарних послова (ОЦХА).

"Све болнице у Гази имају још 48 сати горива за рад резервних генератора", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче  да у Појасу Газе већ четврти дан нема струје, чиме се угрожава здравствени систем, али и водоснабдевање, и упозорава да ће ако генератори у медицинским установама престану да раде, бити угрожени животи хиљаде пацијената .

ИДФ тврди да Хамас не дозвољава цивилима да напусте Појас Газе

Хамас не дозвољава цивилима да напусте Појас Газе док стотине хиљада људи покушава да побегне и да спасе своје животе, "Дејли Мејл"

Два камиона блокирају пут у јужном региону док се иза њих формира огроман конвој возила, приказано на фотографијама из ваздуха које су објавиле Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

ИДФ је саопштила да је Хамас упозорио цивиле да се не евакуишу и да им блокирају пут ка јужном региону док се израелска војска спрема да изврши ваздушни, копнени и морски напад на Појас Газе.

Око 1,2 милиона Палестинаца жури да напусти Појас Газе возилима или пешке након што је израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио да ће ову област претворити у "рушевине".

Шеф Пентагона потврдио слање још једне ударене групе у источни Медитеран

Шеф Пентагона Лојд Остин потврдио је слање још једне ударне групе са носачем авиона у источно Средоземно мору, наводи се у објављеном саопштењу Пентагона.

Прва ударна група са носачем авиона УСС Џералд Р. Форд стигла је раније ове недеље до обала Израела, а сада је и ударна група предвођена носачем авиона УСС Двајт Д. Ајзенхауер кренула из базе Норфолк у америчкој савезној држави Вирџинији ка источном Медитерану, преноси Си-Ен-Ен.

Ударну групу коју предводи носач авиона УСС Ајзенхауер чине крстарица са навођеним ракетама и два разарача са навођеним ракетама, наводи морнарица.

Напомиње се да је сврха трансфера да се одврате непријатељске акције против Израела.

Бајденова администрација је јасно ставила до знања да амерички ратни бродови немају наредбу да учествују у војним операцијама Израела, већ да одврате друге од уласка у сукоб, укључујући либански Хезболах, наводи Си-Ен-Ен.

Напад у Западној Галилеји

Пет особа је повређено, од чега једна критично, у експлозији противтенковске ракете у Западној Галилеји, која је испаљена са територије Либана, саопштила је израелска војска.

Сирене за узбуну у Галилеји

Након мирне ноћи широм Израела, у раним јутарњим сатима огласиле су се сирене за узбуну због могућег ракетног напада на град Галилеју, преносе израелски медији.

Израелске одбрамбене снаге су саопштиле да су се сирене за узбуну на ракетни напад огласиле у заједници Сде Елиезер, на ширем подручју Галилеје, пошто је израелски систем ПВО систем Гвоздена купола лансирао пројектил након детекције "сумњиве мете", наводи "Тајмс оф Израел".

Сирене су активиране након више сати без узбуне, али у јеку широко распрострање бојазни да би либанска, шиитска, проиранска организација Хезболах могла да се укључи у сукоб Израела и Хамаса дан након што су из Либана испаљене минобацачке гранате, а из Сирије ракете.

Чак 70 одсто становништва Газе и северне Газе нема приступ медицинским услугама због евакуације центара УНРВА (Агенција Уједињених нација за помоћ и рад са палестинским избеглицама на Блиском истоку", казао је портпарол Министарства здравља Појаса Газе.

СЗО: Евакуација пацијената из болница у Гази за њих би била смртна казна

Светска здравствена организација (СЗО) оштро је критиковала позиве израелских снага за евакуацију више од 2.000 пацијената из болница на северу Појаса Газе, упозоривши да би то за ове људе било "равно смртној казни".

"СЗО снажно осуђује поновљене израелске наредбе за евакуацију 22 болнице у којима се лечи више од 2.000 пацијената на северу Газе", саопштила је СЗО у суботу увече.

СЗО упозорава да би покушај евакуације тих пацијената ка болницама у јужном делу Појаса Газе могао бити "раван смртној казни" јер су здравствени објекти у том делу Појаса Газе "већ на максимуму својих капацитета и не могу да апсорбују значајан пораст броја пацијената".

Израелци евакуишу град Сдерот, 7.000 људи не жели да оде

Евакуација израелског града Сдерота требало би да почне у наредним сатима, пред почетак копнене операције израелске војске у Појасу Газе, наводе израелски медији.

Евакуација из Сдерота није обавезна, али су власти препоручиле становницима да се иселе.

У том израелском граду у близини Појаса Газе живи око 27.000 становника.

"Ал Џазира" јавља да између 25 и 30 одсто становника, што је око 7.000 људи одбија да оде из града.

Напад на избеглички камп

Израелско ваздухопловство извело је низ напада у току претходне ноћи, а у току једног од њих погођена је кућа у избегличком кампу Хан Јунис, јавио је ТВ канал "Ал Хадат".

У нападу је страдало 15 људи, укључујући и децу.

Бајден разговарао са Нетанијахуом и Абасом

Амерички председник Џозеф Бајден је у телефонским разговорима са израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом и палестинским председником Махмудом Абасом још једном изразио непоколебљиву подршку САД Израелу, као и потребу за хуманитарном помоћи палестинским цивилима, саопштено је из Беле куће

"Председник Бајден је разговарао са премијером Нетанијахуом о америчкој координацији са Уједињеним нацијама, Египтом, Јорданом, Израелом и другима у региону како би се обезбедило да недужни цивили имају приступ води, храни и здравственој нези", наведено је у саопштењу.

Бајден је истакао да подржава све напоре да цивили буду заштићени.

Амерички лидер је у суботу, први пут од избијања конфликта, разговарао са палестинским председником Махмудом Абасом.

Како је саопштила Бела кућа, у разговору је осудио Хамасов брутални напад на Израел и размотрио напоре САД да са партнерима у региону осигурају да хуманитарне залихе стигну до цивила у Гази.

Блинкен наставља турнеју по Блиском истоку

Амерички државни секретар Ентони Блинкен наставља турнеју по Блиском истоку, пошто се срео са саудијским престолонаследником Мухамедом бин Салманом.

Претходно је Блинкен разговарао са палестинским председником Махмудом Абасом, израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом, јорданским краљем Абдулахом и председником УАЕ Мохамедом бин Заједом ал Нахјаном.

Једна од главних тема разговора била је сукоб Израела и Палестинаца

Израел открио када ће започети копнену операцију у Гази

Израел ће започети "значајне војне операције" у Гази тек када се увери да су цивили отишли, изјавио је портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ).

"Овде је важно да се фокусирамо на то да ћемо започети значајне војне операције тек када видимо да су цивили напустили то подручје. Заиста је важно да људи у Гази знају да смо били веома, веома великодушни с временом. Дали смо им довољно времена, више од 25 сати и сада је време да становници Газе оду", рекао је портпарол војске Израела потпуковник Џонатан Конрикус.

Више од половине од укупно два милиона становника Газе живи у северном делу, из којег је Израел тражио евакуацију.

Према Конрикусовим речима, око појаса Газе су распоређене стотине хиљада припадника израелских резервних јединица које се спремају за различите мисије.

Он је рекао да је приоритет Израела спасавање талаца из Газе и додао да Хамас има "разрађену мрежу тунела" у којима се највероватније налазе и таоци, на разним локацијама.

"Изузетно је тешко за било коју модерну војску да се бори у тако густом урбаном подручју. Знамо да Хамас има разрађену мрежу тунела и за дефанзивне и за офанзивне сврхе, што ће сигурно повећати сложеност борби, али спремни смо за то", рекао је портпарол израелске војске за америчке медије.

Кинески изасланик иде на Блиски исток

Кинески изасланик Џаи Јун посетиће Блиски исток следеће недеље како би апеловао на прекид ватре у сукобу између Израела и Хамаса и започео мировне преговоре, пишу медији.

Расте број жртава

У Појасу Газе погинуло је 2.329 људи, а 9.024 је повређено, саопштило је Министарство здравља у Појасу Газе.

Међу жртвама и рањенима највише је жена и деце, додају из Министарства.

Према подацима истог министарства, само у протекла 24 сата око 300 људи је убијено, углавном жена и деце, а 800 је рањено у Појасу Газе.

Ванредни састанак лидера ЕУ

Председник Европског савета Шарл Мишел саопштио је да ће у уторак, 17. октобра, бити одржан ванредни видео-састанак лидера Европске уније током којег ће се разговарати о рату Израела и Хамаса.

Сирија упозорила САД и Запад

Министарство спољних послова Сирије позвало је Сједињене Америчке Државе и Запад да спрече израелску окупацију и насилно исељавање 2,3 милиона људи из Појаса Газе.

"Израелске намере су коначно постале јасне, пошто је Израел усвојио политику етничког чишћења Палестинаца, протерујући их из своје земље и замењујући их израелским насељеницима", наводи се у саопштењу сиријског министарства, преноси агенција САНА.

Истиче се да међународно хуманитарно право не оправдава ову праксу против деце и жена Палестине у Појасу Газе, уништавање њихових домова и прекид снабдевања храном, лековима, струјом и хуманитарном помоћи, са циљем да се, како је наведено, "протера палестински народ и понови трагедија из 1948. године, када се ниједан Палестинац није вратио на своју земљу".

Израел погодио аеродром у Сирији

Израелски ратни авиони погодили су међународни аеродром Алеп у Сирији, преноси "Јерусалем Пост".

Израелска војска саопштила да је убијен још један командант Хамаса

Израелска војска саопштила је данас да је убила команданта Хамаса који је предводио нападе на кибуце Нирим и Нир Оз протеклог викенда.

Како је саопштено, убијен је Билал ал-Кедра, командант Хамасовог батаљона Кан Јунис, пренео је Тајмс оф Израел.

Он је убијен у ваздушном удару који је изведен захваљујући обавештајном раду агенције Шин Бет и Војног обавештајног директората.

"Током ваздушних удара изведених ноћас у Појасу Газе убијено је још неколико терориста из редова Хамаса и Исламског Џихада", саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ).

ИДФ наводе да је током ноћи погођено више од 100 циљева, укључујући Хамасове командне центре, војне објекте, пунктове за извиђање и лансирање ракета, као и командне центре Исламског Џихада.