Свет

Москва нуди решење палестинско-израелске кризе; САД припремиле 2.000 војника за пребацивање у Израел

Председник Русије Владимир Путин разговарао се данас са колегама из Ирана, Сирије, Египта и Израела предочивши им руске иницијативе за решавање палестинско-израелске кризе
Москва нуди решење палестинско-израелске кризе; САД припремиле 2.000 војника за пребацивање у Израел© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Сукоб Израелских одбрамбених снага и Хамаса, који је почео прошле суботе, букти данима и не смирује се. Услови за живот људи у Гази су све гори, а воде, хране, струје и лекова је, како јављају медији и агенције УН, све мање.

Министарство здравља Газе објавило је да је број мртвих који су примљени у болнице достигао је 2.778 људи, а да је 9.938 је повређено у израелским ваздушним нападима. Број израелских жртава тренутно је 1.300.

Информацију да је договорен прекид ватре на југу Газе и да се у исто време отвара гранични прелаз Рафа ка Египту коју је пренео Ројтерс негирали су касније и Израел и канцеларија за медије Хамаса.

Председник Русије Владимир Путин разговарао се данас са колегама из Ирана, Сирије, Египта и Израела предочивши им руске иницијативе за решавање палестинско-израелске кризе.

Према изјавама Палестинаца, ваздушни напади израелске војске изведени током прошле ноћи били су најжешћи од почетка сукоба, преноси Ројтерс.

Бомбардовање је било најинтензивније у граду Гази, где су бомбе погодиле области у близини две болнице.

Медији преносе и да се Израел спрема за нову фазу ратовања: копнену инвазију.

  • 16. окт 2023 • 22:03

    22:03

    Хамас: Држимо између 200 и 250 талаца; сматрамо их нашим гостима

    Портпарол милитантног крила Хамаса, Бригада Ал Касам Абу Убаида рекао је данас да се у Појасу Газе налази између 200 и 250 талаца из Израела, додавши да ће они бити ослобођени када се за то буду стекли услови на терену.

    "Процењујемо да је број затвореника које држимо између 200 и 250, а 22 их је до сада страдало током рата", рекао је Убаида и навео да је последњи страдао у ваздушним нападима израелских снага, преноси палестинска ТВ Ал Акса.

    Истакао је да међу "приведенима" има и људи других националности.

    "Нисмо проверавали њихов идентитет током борби и сматрамо их нашим гостима", изјавио је Убаида.

    Он је додао да је Израел намерно извшио "варварску и бруталну агресију на палестински народ, уместо да се супротстави борцима на терену".

    "Ционистички непријатељ није очекивао да ће му арапске снаге опкољене у Гази задати најтежи ударац у његовој историји", поручио је Убаида.

    Према његовим речима, Хамас није застрашен претњом израелске војске да ће покренути копнени напад на Појас Газе.

  • 21:24

    Протест испред Би-Би-Сија: Назовите Хамас терористима

    Стотине људи окупиле су се вечерас испред зграде Би-Би-Сија у Лондону, тражећи од британског јавног сервиса да борце Хамаса назове "терористима".

    "Доста је било. Назовите Хамасовце терористима", поручили су окупљени на протесту у организацији Националне јеврејске скупштине.

    Демонстранти су носили израелске заставе и узвикивали "Срам вас било", преноси Би-Би-Си.

    Раније ове недеље, портпарол Би-Би-Сија је поручио да је дугогодишњи став британског јавног сервиса да новинари не користе термин "терористи", осим уколико не цитирају неког другог.

    Уређивачке смернице Би-Би-Сија наводе да реч "терориста" може бити "препрека, а не помоћ за разумевање ситуације".

    Национална јеврејска скупштина која је организовала протест, фокусира се на промоцију јеврејског начина живота, подршку Израелу и борбу против антисемитизма, наводи британски јавни сервис.

  • 21:07

    УНИЦЕФ: Деца и породице у Гази практично остали без воде

    Деца и породице у Гази су практично остали без воде, саопштено је данас из Дечијег фонда Уједињених нација (УНИЦЕФ).

    "Сада су приморани да користе прљаву воду из бунара, што повећава ризик од тога да добију болести које се преносе водом", наводи се у објави УНИЦЕФ-а на друштвеној мрежи Икс.

    Додаје се да је потребна хитна "хуманитарна пауза" како би се осигурао несметан и безбедан приступ помоћи деци и породицама у Појасу Газе.

  • 20:49

    УНИЦЕФ: Деца и породице у Гази су практично остали без воде

    Деца и породице у Гази су практично остали без воде, саопштено је данас из Дечијег фонда Уједињених нација (УНИЦЕФ).

    "Сада су приморани да користе прљаву воду из бунара, што повећава ризик од тога да добију болести које се преносе водом", наводи се у објави УНИЦЕФ-а на друштвеној мрежи X (Твитер).

    Додаје се да је потребна хитна "хуманитарна пауза" како би се осигурао несметан и безбедан приступ помоћи деци и породицама у Појасу Газе.

  • 20:43

    Блинкен и Нетанијаху провели пет минута у склоништу у Тел Авиву

    Амерички државни секретар Ентони Блинкен, премијер Израела Бењамин Нетанијаху и чланови израелског ратног кабинета провели су пет минута у склоништу након што су се широм Тел Авива огласиле сирене за ваздушну опасност, саопштио је портпарол Стејт департмента Метју Милер.

    Званичници су након тога отишли у командни центар где су наставили разговоре, преноси Си-Ен-Ен.

    Блинкен је данас поновио обећање да ће САД подржати Израел у рату против палестинског Хамаса, пошто је посетио ту земљу други пут за мање од недељу дана.

  • 20:39

    Комисија УН сматра да су израелски удари на Газу ратни злочин

    Комисија УН задужена за испитивање деловања израелских и палестинских војника закључила је у извештају објављеном у понедељак да израелски напади на појас Газе и 16-годишња блокада те територије представљају ратне злочине.

    Независна међународна истражна комисија за окупирану палестинску територију испитала је доказе у вези са израелско-палестинским сукобима забележеним између маја 2021. и августа 2023. године, пре најновијег пораста насиља, саопштиле су РИА Новости.

    "Узимајући у обзир војне циљеве и ефекте ваздушних удара, Комисија закључује да, будући да штета и жртве изазване дејствима израелских снага безбедности нису били пропорционални војној предности, наведене акције представљају ратни злочин", наводи се у саопштењу.

  • 20:01

    ЕУ ће успоставити "хуманитарни ваздушни мост" за помоћ Гази

    Европска унија је саопштила данас да ће успоставити "хуманитарни ваздушни мост" који се односи на неколико летова за Египат којима ће бити испоручена хуманитарна помоћ у Појас Газе.

    "Прва два лета биће обављена ове недеље и превозиће хуманитарну помоћ УНИЦЕФ-а, укључујући лекове и хигијенске пакете", наводи се у саопштењу Генералног директората за европску цивилну заштиту и операције хуманитарне помоћи објављеном на сајту Европске комисије.

    Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је да је Палестинцима у Гази потребна хуманитарна помоћ и да они "не смеју да плаћају цену Хамасовог варварства".

    Она је додала да ће Европска унија утростручити хуманитарну помоћ Палестинцима на више од 75 милиона евра.

  • 19:35

    САД припремиле 2.000 војника за потенцијално слање у Израел

    Америчка војска припремила је око 2.000 војника за потенцијално распоређивање у Израелу, рекли су званичници америчке одбране, преноси "Волстрит џорнал".

    Војници би били задужени за мисије попут саветовања и медицинске подршке, рекли су званичници и није планирано да учествују у борбама. 

    Није јасно под којим околностима би САД могле да распореде своје трупе или где, али одлука Пентагона је наговестила спремност САД да подрже израелске трупе уколико изведу копнену офанзиву на Газу.

    Амерички војници који би били послати у Израел су тренутно стационирани и на Блиском истоку, али и ван њега, укључујући и у Европи, рекли су извори. 

  • 19:31

    Путин са Абасом: Подршка праву Палестинаца на независност

    Председник Русије Владимир Путин разговарао је данас о најновијим дешавањима у Појасу Газе са председником Палестине Махмудом Абасом.

    Абас је истакао да цени подршку Русије палестинском народу и залагање за свеобухватни и праведни мир на Блиском истоку, заснован на међународним резолуцијама.

    Председник Русије је такође потврдио став Русије у подршци праву палестинског народа на слободу и независност у својој држави са источним Јерусалимом као престоницом, преноси палестинска агенција ВАФА.

  • 19:27

    Путин са Нетанијахуом: Искрено саучешће породицама и пријатељима преминулих Израелаца

    Председник разговарао је са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом о кризној ситуацији која је настала као резултат нагле ескалације палестинско-израелског сукоба, пренела је прес служба Кремља.

    "Руски председник је изразио искрено саучешће породицама и пријатељима преминулих Израелаца, истичући његово оштру осуду акција чије су жртве цивилно становништво, укључујући жене и децу", наводи се у саопштењу.

image