Живот у Гази након почетка сукоба Израела и Хамаса: Овде нема безбедног места

Редитељка Бисан Овда, која качи на Инстаграм видео-снимке живота у Гази од почетка сукоба Израела и Хамаса, каже да не жели да се евакуише на југ, што је наредба израелске војске, јер се плаши да се никада неће вратити

Двадесетпетогодишња Бисан Овда, филмска редитељка из Газе, добила је, попут хиљада других, прошлог понедељка СМС поруку од израелске војске у којој се грађани централне области Газе Римал позивају да напусте своје домове.

Овда целе прошле недеље снима и качи постове на Инстаграм о њеном животу током сукоба. Снимила је и како, након што је добила поруку од израелске војске, излази из свог стана и улази у такси.

"Речено нам је да се склонимо на безбедније место, али овде нема безбедног места", рекла је Овда у видеу, а преноси Би-Би-Си.

Она се с породицом склонила у болницу Шифа у Гази која је већ препуна рањених, али и хиљада становника Газе који су ту нашли заклон. Касније исте вечери, Израел је бомбардовао Римал, наводећи да су погодили 200 циљева Хамаса, оставивши целу област у рушевинама, наводи се у тексту. 

Дан након што је израелски министар одбране Јоав Галант наредио комплетну блокаду Газе зауставивши доток струје, воде и горива у област, Бисан је окачила видео у којем отвара бочицу воде и каже: "Ово је прва чиста вода коју сам попила у последња три дана".

У једном видеу показала је своју рутину пред спавање, иако, као и остали становници Газе, проводи многе ноћи без сна. Ципеле оставља поред врата, спремна за бег у случају потребе, док у малом ранцу има неколико најнеопходнијих ствари: одећу, четкицу за зубе и пасту, лаптоп и мобилни телефон.

Проблем је и струја. Породица ове редитељке је међу срећницима који имају генератор и, како је испричала, укључују га два сата дневно. Али, попут других у Гази, нестаје им горива за њега.

Прошлог петка, објавила је видео у којем је испричала да је израелска војска наредила да се више од милион Палестинаца који живе на северу Газе евакуишу на југ. Снимила је и стотине белих памфлета из Израела који позивају на евакуацију како падају из авиона. 

Стотине хиљада становника Газе кренуло је ка југу, саопштиле су УН, али Бисан каже да остаје у болници Шифа са десет чланова породице.

"Ако кренемо на југ, никада нећемо моћи да се вратимо", каже она. 

Од прошлог викенда, када су почели сукоби, новинарима није дозвољено да уђу у Газу. Комуникација са људима који тамо живе је врло отежана, наводи Би-Би-Си, додајући да су Бисан Овду успели да контактирају само на кратко неколико пута, али се јаснија слика о њеном животу може стећи из снимака које качи.

На Инстаграму она има 180.000 пратилаца, а објаве завршава питањем: "Ово је моја дневна рутина, која је ваша?" и реченицом: "Молите се за нас".