Свет

Кинеско упозорење Израелу: Превазишли сте оквире самоодбране

Израел је током викенда бомбардовао колону цивила док су напуштали Појас Газе, што је наишло на осуду дела међународне заједнице, у којем је и Кина
Кинеско упозорење Израелу: Превазишли сте оквире самоодбране© Alexi J. Rosenfeld

Израелски ваздушни удари на појас Газе превазишли су оквире самоодбране, рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји.

Заштита "основних потреба људи у Гази" је приоритет и "Кина се противи и осуђује све акте који угрожавају цивиле", рекао је кинески министар спољних послова Ванг Ји, током разговора са министром спољних послова Саудијске Арабије Фејсалом бин Фарханом ал Саудом, преносе кинески медији.

"Противимо се актима који угрожавају цивиле и представљају кршење међународног права", рекао је раније портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин. "Посвећени смо промовисању мировних преговора и постизању прекида ватре и наставићемо да радимо на деескалацији и обнављању мировних преговора."

Хамас користи око 480 километара, или 300 миља, тунела испод Газе, према америчком истраживачком центру Институт за проучавање рата.

У борбама је до сада погинуло више од 2.500 Палестинаца, а рањено је више од 10.000, подаци су палестинског Министарства здравља. Такође, током сукоба, погинуло је више од 1.400 Израелаца.

Медији преносе и да се Израел спрема за нову фазу ратовања: копнену инвазију.

image