Свет

Директор ФБИ-а упозорава: Хамас би могао да послужи као инспирација за домаће терористе

Кристофер Реј није споменуо никакве конкретне завере усмерене на Американце, само је позвао локалну полицију да остане на опрезу
Директор ФБИ-а упозорава: Хамас би могао да послужи као инспирација за домаће терористеGetty © Drew Angerer / Staff

Американци се суочавају са повећаном претњом усамљених терориста који желе да на америчком тлу понове Хамасов напад на Израел, рекао је директор ФБИ Кристофер Реј на годишњој конференцији Међународног удружења шефова полиција у Сан Дијегу.

Тврдећи да "нема сумње да видимо пораст пријављених претњи", Реј је упозорио своје колеге из полиције: "Морамо бити на опрезу, нарочито морамо да водимо рачуна о усамљеницима који би могли да црпе инспирацију из недавних догађаја да почине насиље", рекао је алудирајући на Хамасов напад на Израел.

"Историја је предуго била сведок антисемитског и других облика насилног екстремизма", наставио је директор ФБИ.

Шеф ФБИ није навео никакве конкретне примере домаћих претњи, које су се појавиле од изненадног напада Хамаса на Израел. Уместо тога, он је уопштено поменуо "стране терористичке организације, или оне које су њима инспирисане, или домаће насилне екстремисте мотивисане сопственим расним анимозитетом" као нејасну претњу појединцима због њихове (вероватно јеврејске) вере.

Иначе, Рејов ФБИ ухваћен је раније ове године како циља хришћанске групе у опсежној истрази која је традиционалисте католике представљала као потенцијалне домаће терористе са "антисемитском, антиимигрантском, анти-ЛГБТ и идеологијом беле расе".

image