Свет

Извори РТ: Гранични прелаз Рафа на кратко отворен, па затворен

Израел не жели да разговара о размени мртвих или киднапованима, нити да води преговоре док се не обуставе ракетни напади, рекао је за РТ извор у Египту
Извори РТ: Гранични прелаз Рафа на кратко отворен, па затворен© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Гранични прелаз Рафа који спаја територију Газе са Египтом у овом тренутку није отворен, каже извор из Египта за РТ.

Додаје се да је покушано са отварањем граничног прелаза само за стране држављане како би напустили Газу, али је маса становника Газе почела да трчи ка прелазу у покушају да га пређе због чега је он одмах затворен. 

Како се наводи, Израел не дозвољава да било каква хуманитарна помоћ уђе у Појас Газе где пети дан заредом нема струје, а врло је тешка ситуација и са горивом, пијаћом водом и храном.

Израел не жели да разговара о размени мртвих или киднапованима нити да води преговоре док се не обуставе ракетни напади, речено је за РТ.  

Светски медији известили су јутрос да би гранични прелаз Рафа могао бити привремено отворен данас и то на један дан како би хуманитарна помоћ била достављена у Газу, а страни држављани могли да изађу из ње. Агенција Ројтерс објавила је у једном тренутку да су Сједињене Америчке Државе, Израел и Египат договорили привремени прекид ватре који би трајао неколико сати паралелно са отварањем граничног прелаза.

Информацију је убрзо демантовао кабинет израелског премијера Бењамина Нетанијахуа, а портал "Тајмс оф Израел" објавио је изјаве двојице израелских министара који се оштро противе достављању помоћи уз опаску да за "убице и њихове помагаче" не сме да буде милости. 

Канцеларија Уједињених нација за људска права (УНХРО) саопштила је данас да постоји "хитна потреба" за прекидом ватре између Израела и Хамаса, да би се омогућило да се хуманитарна помоћ испоручи у Појас Газе. Они су упозорили да се Палестинци у Појасу Газе суочавају са хуманитарном кризом, недостатком воде, струје, хране, горива и лекова.

image