Бивши премијер Украјине: Украјинци масовно беже од мобилизације, чак и инвалиди

Украјинци почињу нешто да схватају, а доказ за то је да су кијевске власти за годину дана изгубиле поверење половине становника, сматра Николај Азаров

Војно способни мушкарци који имају такозване "беле карте", тачније који су проглашени неспособним за служење војске, масовно напуштају Украјину, изјавио је бивши премијер Украјине Николај Азаров.

"Када је кијевски режим у септембру најавио нови талас мобилизације, војно способни Украјинци са 'белим картама', проглашени неспособним за служење и скинути са војне евиденције, масовно су пожурили да напусте 'Мајку Украјину'. За месец дана, око 20.000 је отишло у иностранство", написао је Азаров на Телеграму.

Како је додао, украјински председник Владимир Зеленски је схватио да "ресурси" одлазе и да неће имати кога да регрутује.

"Тајно су забранили Државној граничној служби да пушта војно способне мушкарце који нису подложни на мобилизацију у иностранству", објаснио је Азаров, напоменувши да је та забрана у супротности са законодавством земље, које омогућава особама са инвалидитетом да пређу границу током увођења ванредног или ванредног стања у Украјини.

Бивши премијер је додао да су граничари престали да дају дозволу за излазак, чак и са свим потребним документима. 

Према његовим речима, грађани се уместо тога упућују на други лекарски преглед у територијалне регрутне центре, где им се признаје да су делимично способни и одводе их на фронт. 

Кијевске власти за годину дана изгубиле поверење половине становника

Азаров је навео да су кијевске власти за годину дана изгубиле поверење половине становника Украјине.

"Украјинци почињу нешто да схватају. Ако је у августу 2022. године, према резултатима истраживања социолошке групе 'Рејтинг', 69 одсто грађана Украјине било уверено да држава успешно испуњава своје обавезе према украјинским ветеранима, сада је ситуација потпуно другачија", истакао је Азаров и додао да се већ у јануару 2023. поверење Украјинаца смањило на 53 одсто.

Како је нагласио, поверење Украјинаца у власт у септембру 2023. пало је на 33 одсто. Према његовим речима, што дуже Владимир Зеленски одбија да реши сукоб, то ће се више "ветерана" појавити у Украјини. 

"А средства из буџета, који се готово у потпуности састоји од западних кредита, за ове потребе ће јако недостајати", закључио је бивши премијер.