Француска планира да Украјини шаље 3.000 граната месечно, Руси троше 60.000 дневно

Париз ће од 2024. утростручити месечне испоруке артиљеријске муниције Украјини. Тренутно, Кијев од Француске добија месечно 1.000 граната калибра 155 мм

На почетку године, Украјини смо слали 1.000 граната месечно, али на почетку идуће године требало би да повећамо испоруке на 3.000 комада, рекао је за "Фигаро" Себастијен Лекорно, француски министар одбране.

Иако делује да је поносна објава Француза добра вест за Украјину, у реалности није баш тако. Кијев у својој пропалој контраофанзиви дневно троши 6.000 пројектила и Запад не стиже да произведе довољан број и обезбеди сопствене залихе. Поређења ради, Русија је у једном тренутку дневно трошила 60.000 граната.

Годишње, Кијеву је потребно око 1,5 милиона артиљеријских граната, што је количина коју тешко да ће Запад моћи да испоручи.

Од почетка Специјалне војне операције до јула ове године, највећи савезник Кијева - САД су Украјини испоручиле више од два милиона артиљеријских граната, саопштио је Пентагон. Европска унија је ове године обезбедила најмање четврт милиона, поред билатералних донација између појединих држава чланица и Украјине. Уједињено Краљевство је такође донирало муницију.

Али у фебруару 2023. године, производња артиљеријске муниције широм Европе имала је максималан капацитет од 300.000 граната годишње, проценили су естонски одбрамбени званичници. Најбољи сценарио повећања производње на 2,1 милиона граната годишње је још годинама далеко од реализације.

Колико ће утростручење испоруке граната калибра 155 мм Украјини коштати француске пореске обвезнике и руководство остаје нејасно.

Ранији уговор са немачким "Рајнметалом" износио је око 500 милиона евра за 100.000 граната калибра 155 мм.