Свет

"Хил": Нови докази могу да униште Бајденову одбрану о поверљивим документима

Надзорни одбор Представничког дома води истрагу против актуелног америчког председника због изношења поверљивих докумената
"Хил": Нови докази могу да униште Бајденову одбрану о поверљивим документимаwww.globallookpress.com © White House

Специјални саветник Роберт Хур води истрагу против актуелног америчког председника Џозефа Бајдена у вези са поседовањем поверљивих докумената, укључујући неке који потичу још из времена док је Бајден био сенатор.

Нови докази могли би да утичу не само на кривичну истрагу, већ и за истрагу о опозиву председника.

Надзорни одбор Представничког дома објавио је нови временски оквир за откривање поверљивих докумената на различитим локацијама повезаним са Бајденом.

Бајден је инсистирао на томе да није имао никаква сазнања или учешћа у уклањању или коришћењу докумената, али су она ипак више пута премештана и подељена.

Неки документи су пронађени у канцеларији Пен центра који користи Бајден у Вашингтону. Други су пронађени у његовој гаражи и наводно у библиотеци, пише у својој колумни за "Хил" професор права на Универзитету Џорџ Вашингтон Џорџ Тарли.

Амерички председник је изјавио да се не каје због свог понашања и да ће истрага о документима бити завршена ускоро, кад се утврди да ту нема ничега.

Сада се, међутим, види да је тврдња Беле куће не само лажна већ је била и намерно тако саопштена, пише Тарли. Бајденов адвокат и Бела кућа су дуго тврдили да су обавестили национални архив чим су документа откривена, али су се многи запитали зашто нису позвали ФБИ.

Тарли пише да се чини да то није тачно, јер је утврђено да је једна од Бајденових помоћница и блиска пријатељица његовог сина Хантера Ени Томасини прегледала тајни материјал 18. марта 2021, два месеца након што је Бајден преузео дужност, а 20 месеци након што је Бајденов тим тврдио да су документа пронађена.

Надзорни одбор наводи да је Бела кућа изоставила месеце комуникације, планирања и координације између више званичника, запослених у Пен центру Бајдена и личних адвоката, како би вратила кутије које садрже поверљиве материјале.

Ако су откривени докази веродостојни, биће доведена у питање временска линија коју Бајденов тим заступа, а то би могло да има утицај и на истрагу и евентуални опозив председника.

Бајден је инсистирао да је био потпуно изненађен открићем докумената у новембру 2021. Он је поновио изјаве својих адвоката да су одмах позвали архив.

Са друге стране, Бајденови адвокати су више пута изјављивали да нису пронађени други поверљиви документи, што се више пута показало као лаж.

Постоји забринутост да су Бајденови адвокати контаминирали доказе до тренутка када је ФБИ извршио претрес.

Нејасно је шта Хур може да уради ако на основу сведока или форензичког тестирања открије да је Бајден лагао, пише Тарли.

Поставља се питање да ли је Бајден знао да је извештај који су дали његови адвокати лажан, да ли је свесно поседовао поверљива документа и лагао о њиховом открићу, употреби и уклањању. Коначно, ако би поновио своју лажну тврдњу пред Хуром, могао би да одговара због лажне изјаве.

На крају, Тарли пише да ако су ове тврдње тачне и Бајден све ово прекршио свесно, питање за Конгрес је да ли он може да остане председник САД.

image