Свет

Саветник председника САД: Један тенк чувао Газу, на осматрачницама само по једна жена

Све жене које су стражариле у 23 високо технолошке осматрачнице убили су први инфилтратори Хамаса, пише бивши Реганов саветник за безбедност Едвард Лутвак
Саветник председника САД: Један тенк чувао Газу, на осматрачницама само по једна жена© Tanjug/AP Photo/Hassan Eslaiah

Разлози за неуспех Израела да сузбије првобитни напад Хамаса су обавештајни, али и војни пропусти, подразумевали су неадекватно обезбеђење границе са Газом, пише у ауторском тексту који је објавио "Анхерд" бивши саветник за безбедност Роналда Регана, Едвард Лутвак.

У тренутку напада, кључни сегмент границе, који је претходно држао вод од три тенка, чувао је свега један тенк са четири члана посаде, док је у 23 високо технолошке осматрачнице био свега по један војник — И то све жене одабране за тај задатак због "изразите предусретљивости", пише искусни амерички стратег.

Све су убили први инфилтратори Хамаса, додаје. 

Што се обавештајних пропуста тиче, Лутвак наводи да пре напада Хамас већ неко време није испаљивао ракете на Израел и да је био заузет сузбијањем друге милитантне групе, Палестинског исламског џихада. 

"Хамас је вешто искористио ово ривалство како би обмануо Израелце да помисле да више не лансира ракете. Јер, као изразито сунитска организација, наводно жели да се придружи мирењу са Израелом које је већ било свршен чин од Марока до Бахреина", пише бивши Реганов безбедносни саветник.

Како додаје, Хамас је такође "скоро сигурно" пружио Израелу високо прецизне обавештајне податке који су омогућили Израелским одбрамбеним снагама да спрече сваки напад који је покренуо Палестински исламски џихад, што је додатно обмануло израелске обавештајце.

Позивајући се на исказе "ветерана израелског апарата за националну безбедност са унутрашњим сазнањима о недавним догађајима", чувени новинар Симор Херш претходно је писао да је разлог за неуспех Израела то што је премијер Израела Бењамин "изабрао да подржи Хамас" као алтернативу палестинским властима у Источној Обали.

Поврх тога, тврди Херш, на дан напада је границу обезбеђивало свега 800 војника, пошто је израелска војска, уз одобрење Нетанијахуа, отпремила два од три одреда чија је мисија обезбеђивање границе са Газом, да обезбеђују прославу фестивала Сукот на Западној обали.

image