Свет

"Европа је уздрмана": Пуцњава у Бриселу, има мртвих, нападач члан Исламске државе? (ВИДЕО)

Истрага је у току и нико није ухапшен, саопштено је из Тужилаштва, док се становницима Брисела саветује да остану код куће
"Европа је уздрмана": Пуцњава у Бриселу, има мртвих, нападач члан Исламске државе?  (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Sylvain Plazy

Белгијско федерално јавно тужилаштво саопштило је вечерас да су у пуцњави у Бриселу убијене две особе, као и да је још једна особа повређена, али се налази ван животне опасности.

"Истрага је у току, још увек нико није ухапшен", рекао је портпарол тужилаштва Ерик ван дер Сипт и додао да је осумњичени 45-годишњи Абдесалем Л, преноси белгијски лист ХЛН.

Становницима Брисела ја саветовано да остану код куће.

Додао је да на први поглед не постоји веза између напада у Бриселу и ситуације на Блиском истоку где је у току рат Израела и палестинске милитантне групе Хамас.

Он је навео да се предузимају све мере како би навијачи безбедно напустили стадион Краљ Бодуен, након што је прекинуда фудбалска утакмица белгијске и шведске репрезентације у оквиру квалификација за Европско првенство 2024. године.

Безбедносне службе тврде да поседују видео-снимак на којем осумњичени тврди да је члан Исламске државе и да је људе убио како би се осветио у име муслимана.

Локалне власти, међутим, додају да аутентичност снимка тек треба да се потврди, преноси белгијски јавни сервис РТБФ.

Наводно, човек је узвикнуо и: "Алаху акбер", а поручио је и да се овим осветио за убиство палестинског дечака у Америци.

У току је састанак Националног кризног центра којем, како Танјуг јавља, присуствују премијер, министар унутрашњих послова и министар правде.

Ниво упозорење је повећан на четири, што је максимум и значи да је у питању озбиљна и непосредна претња.

"Управо сам изразио своје искрено саучешће премијеру Шведске након вечерашњег мучног напада на шведске државе у Бриселу", навео је Де Кро на друштвеној мрежи "Икс".

Додао је да је за Шведску и Белгију борба против тероризма заједничка.

"Помно пратим ситуацију, заједно са министарством правде и министарством унутрашњих послова из Националног кризног центра", написао је премијер Белгије и позвао грађане Брисела да буду на опрезу.

Утакмица квалификација за Европско првенство која је вечерас требало да се одигра између Белгије и Шведске, због убиства шведских навијача прекинута је на полувремену.

На снимку за који се наводи да приказује инцидент, види се наоружани мушкарац у флуоресцентној наранџастој јакни и белом шлему како јури човека према згради.

Нападач, који је користио аутоматску пушку, побегао је са лица места.

Најновија пуцњава десила се у време повећане забринутости због тензија које су појачане у неколико европских земаља, због текућег рата између Израела и Хамаса.

Појачане контроле на границама

Након вечерашње пуцњаве у Бриселу у којој су убијене две особе, француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен је наредио да се пооштре граничне контроле, јавља БФМ ТВ.

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је вечерас да је Европа уздрмана, а поводом пуцњаве у Бриселу у којој су убијена два шведска држављана.

Макрон је додао да се ради о "исламистичком терористичком нападу", преноси Ројтерс.

image