Свет

Најмање 500 људи убијено у нападу на болницу у Појасу Газе; Израел негира одговорност

Опречне су информације о томе да ли ће посета председника САД Џозефа Бајдена угрозити или одложити најављивану израелску копнену офанзиву
Најмање 500 људи убијено у нападу на болницу у Појасу Газе; Израел негира одговорност© Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Најмање 500 људи је погинуло у ваздушном удару израелске авијације на болницу у центру Газе, саопштило је тамошње министарство здравља.

Израелска војска је демантовала да стоји иза напада и тврди да је експлозија у болници последица неуспешног лансирања ракете организације Палестински исламски џихад.

Око 600.000 становника Газе напустило је подручје тог града, изјавио је данас портпарол Израелских одбрамбених снага потпуковник Џонатан Конрикус и потврдио да је у граду остало још око 100.000 људи.

Израелска војска је прошлог петка препоручила грађанима у Појасу Газе да се евакуишу пре почетка "појачаних војних операција".

Прелаз Рафа из Египта у Газу, где се од јуче окупља хиљаде и хиљаде Палестинаца, у нади да ће прећи у суседну државу, погођен је у ваздушном нападу.

Немачки канцелар Олаф Шолц стигао је данас у Израел.

Израелска војска је ажурирала број људи за које верује да су таоци у Гази – са 155 на 199 несталих, чији су чланови породица јуче поново упутили молбу за помоћ.

Портпарол милитантног крила Хамаса, Бригада Ал Касам Абу Убаида рекао је да се у Појасу Газе налази између 200 и 250 талаца из Израела, додавши да ће они бити ослобођени када се за то буду стекли услови на терену.

Напад милитантне палестинске групе Хамас на Израел довео је до интензивних борби које су резултирале "најсмртоноснијом недељом за новинаре у било ком недавном сукобу", саопштено је данас из Унеска, након што је потврђено да је девет новинара убијено на дужности почев од 7. октобра.

Број погинулих у Појасу Газе од последица израелских удара достигао је 3.000, a 12.500 је повређено, саопштило је палестинско министарство здравља.

У Израелу је, према последњим подацима, у нападима Хамаса погинуло најмање 1.400, а повређено је више од 4.100 људи.

Израелске одбрамбене снаге пренеле су данас вест да је до сада, према њиховим последњим подацима, погинуло 302 израелска војника.

  • 17. окт 2023 • 22:34

    22:34

    Палестински исламски џихад негира да стоји иза напада на болницу

    Исламски палестински џихад, милитантна организација из Појаса Газе, негира да стоји иза напада на болницу у том делу Палестине, у ком је погинуло више од 500 људи, преноси Ројтерс.

    Израелске одбрамбене снаге су оптужиле ту организацију за напад, док Палестинци и неке државе за удар оптужују Израел.

  • 22:30

    Нетанијаху: Болницу у Гази напали варварски терористи

    Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је да иза напада на болницу у Гази стоје "палестински терористи".

    "Цео свет зна - варварски терористи у Гази су ти који су напали болницу у Гази, а не израелска војска", рекао је он, преноси "Тајмс оф Израел".

    "Они који су окрутно убили нашу децу, убили су и своју децу", додао је он.

    Хамас и многе државе широм света су оптужиле Израел за ваздушни напад на болницу у Гази, у ком је живот изгубило више од 500 људи, док израелска војска напад приписује Палестинско исламском џихаду.

  • 22:19

    Нападнута израелска амбасада у Јордану, арапским земљама се шире протести због напада на болницу

  • 22:12

    Сукоби Палестинаца и безбедносних снага на протестима широм Западне обале

    Палестинске безбедносне снаге у центру Рамале испалиле су вечерас сузавац и шок бомбе, како би растерале демонстранте који су бацали камење и скандирали против председника Махмуда Абаса, након експлозије у болници у Гази за коју су палестинске власти оптужиле израелске снаге.

    Сукоби полиције и демонстраната избили су и у неколико других градова на Западној обали, преноси Ројтерс.

  • 22:11

    Русија и УАЕ траже хитну седницу СБ УН због напада на болницу у Гази

    Заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански, саопштио је данас да су Русија и Уједињени Арапски Емирати затражили хитну седницу Савета безбедности поводом експлозије у болници у Гази у којој је, према тврдњама Палестинаца, страдало најмање 500 људи.

    "Русија и Уједињени Арапски Емирати затражили су хитан састанак Савета безбедности УН сутра, 18. октобра, због ракетног удара на болницу у Гази.

    "Да видимо како ће наше западне колеге реаговати на ово", написао је Пољански на друштвеној мрежи Икс.

  • 21:44

    Израелска војска: За експлозију у болници одговорна организација Исламски палестински џихад

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је на основу "обавештајних информација, неуспела ракета Палестинског исламског џихада изазвала смртоносну експлозију у болници у Гази".

    У саопштењу ИДФ наводи да је "на основу анализе оперативних система ИДФ извршена непријатељска ракетна баража према Израелу, која је прошла у близини болнице, када је погођена".

    "Према обавештајним информацијама из неколико извора које имамо, организација Палестински исламски џихад је одговорна за неуспелу [ракетну] ватру која је погодила болницу", додаје се у саопштењу.

  • 21:35

    Турска, Иран, Катар, Египат и Јордан осудили напад на болницу у Гази

    Велики број међународних званичника је осудио напад на болницу у Појасу Газе у ком је, према наводима локалних власти, убијено више од 500 људи.

    Министарство спољних послова Турске је осудило "варварски напад", док су у Ирану осудили напад на "ненаоружан и незаштићен народ", додавши да је реч о "дивљачком ратном злочину".

    У саопштењу Министарства спољних послова Катара се наводи: "Ширење израелских напада на појас Газе на болнице, школе и друге центре становништва је опасна ескалација."

    Египат и Јордан издали су саопштења у којима се наводи да осуђују напад "најоштрији могући начин".

    Напад су осудили и представници многих међународних и хуманитарних организација.

  • 21:19

    Палестински председник отказао састанак са Бајденом након напада на болницу

    Палестински председник отказао је најављени састанак са својим америчким колегом Џозефом Бајденом након ваздушног удара на болницу у Гази у ком је, према наводима локалних власти, страдало више од 500 људи.

    Састанак је требало да се одржи у Јордану током посете америчког председника Блиском истоку, која би требало да почне сутра.

    Палестински званичници су рекли да се Абас враћа у Рамалу, у Западној обали, у којој се налази седиште његове владе, преноси "Гардијан".

  • 21:17

    Хамас: Цивили могу да буду ослобођени одмах ако престану напади на Газу

    Палестинска милитантна група Хамас спремна је да одмах ослободи све цивиле који су таоци у Гази, уколико Израел буде обуставио ваздушне нападе на ту област, рекао је данас неименовани високи званичник Хамаса за америчку телевизију Ен-Би-Си.

    Према његовим речима, таоци би могли да буду ослобођени у року од једног сата, ако Израел буде испунио услове.

    У замену за ослобађање израелских војника који су заробљеници, званичник Хамаса је рекао да Израел мора да ослободи све Палестинце који се налазе у израелским затворима.

    Он је казао да су САД и Израел већ свесни услова за ослобађање цивила, јер их је, како наводи, Хамас саопштио у разговорима са лидерима неколико арапских земаља.

  • 20:55

    Трудо: Напад на болницу застрашујућ и неприхватљив

    Канадски премијер Џастин Трудо рекао је да је напад на болницу у Појасу Газе, у ком је према наводима локалних власти погинуло више од 500 људи, "застрашујућ и потпуно неприхватљив".

    Он је позвао на поштовање међународног права.

    "Вести које долазе из Газе су застрашујуће и потпуно неприхватљиве. Међународно право и међународно хуманитарно право морају да се поштују у свим ситуацијама", рекао је он.

image