Најмање 500 људи убијено у нападу на болницу у Појасу Газе; Израел негира одговорност

Опречне су информације о томе да ли ће посета председника САД Џозефа Бајдена угрозити или одложити најављивану израелску копнену офанзиву

Најмање 500 људи је погинуло у ваздушном удару израелске авијације на болницу у центру Газе, саопштило је тамошње министарство здравља.

Израелска војска је демантовала да стоји иза напада и тврди да је експлозија у болници последица неуспешног лансирања ракете организације Палестински исламски џихад.

Око 600.000 становника Газе напустило је подручје тог града, изјавио је данас портпарол Израелских одбрамбених снага потпуковник Џонатан Конрикус и потврдио да је у граду остало још око 100.000 људи.

Израелска војска је прошлог петка препоручила грађанима у Појасу Газе да се евакуишу пре почетка "појачаних војних операција".

Прелаз Рафа из Египта у Газу, где се од јуче окупља хиљаде и хиљаде Палестинаца, у нади да ће прећи у суседну државу, погођен је у ваздушном нападу.

Немачки канцелар Олаф Шолц стигао је данас у Израел.

Израелска војска је ажурирала број људи за које верује да су таоци у Гази – са 155 на 199 несталих, чији су чланови породица јуче поново упутили молбу за помоћ.

Портпарол милитантног крила Хамаса, Бригада Ал Касам Абу Убаида рекао је да се у Појасу Газе налази између 200 и 250 талаца из Израела, додавши да ће они бити ослобођени када се за то буду стекли услови на терену.

Напад милитантне палестинске групе Хамас на Израел довео је до интензивних борби које су резултирале "најсмртоноснијом недељом за новинаре у било ком недавном сукобу", саопштено је данас из Унеска, након што је потврђено да је девет новинара убијено на дужности почев од 7. октобра.

Број погинулих у Појасу Газе од последица израелских удара достигао је 3.000, a 12.500 је повређено, саопштило је палестинско министарство здравља.

У Израелу је, према последњим подацима, у нападима Хамаса погинуло најмање 1.400, а повређено је више од 4.100 људи.

Израелске одбрамбене снаге пренеле су данас вест да је до сада, према њиховим последњим подацима, погинуло 302 израелска војника.

17. окт 2023 • 22:34

Палестински исламски џихад негира да стоји иза напада на болницу

Исламски палестински џихад, милитантна организација из Појаса Газе, негира да стоји иза напада на болницу у том делу Палестине, у ком је погинуло више од 500 људи, преноси Ројтерс.

Израелске одбрамбене снаге су оптужиле ту организацију за напад, док Палестинци и неке државе за удар оптужују Израел.

Нетанијаху: Болницу у Гази напали варварски терористи

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је да иза напада на болницу у Гази стоје "палестински терористи".

"Цео свет зна - варварски терористи у Гази су ти који су напали болницу у Гази, а не израелска војска", рекао је он, преноси "Тајмс оф Израел".

"Они који су окрутно убили нашу децу, убили су и своју децу", додао је он.

Хамас и многе државе широм света су оптужиле Израел за ваздушни напад на болницу у Гази, у ком је живот изгубило више од 500 људи, док израелска војска напад приписује Палестинско исламском џихаду.

Нападнута израелска амбасада у Јордану, арапским земљама се шире протести због напада на болницу

Сукоби Палестинаца и безбедносних снага на протестима широм Западне обале

Палестинске безбедносне снаге у центру Рамале испалиле су вечерас сузавац и шок бомбе, како би растерале демонстранте који су бацали камење и скандирали против председника Махмуда Абаса, након експлозије у болници у Гази за коју су палестинске власти оптужиле израелске снаге.

Сукоби полиције и демонстраната избили су и у неколико других градова на Западној обали, преноси Ројтерс.

Русија и УАЕ траже хитну седницу СБ УН због напада на болницу у Гази

Заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански, саопштио је данас да су Русија и Уједињени Арапски Емирати затражили хитну седницу Савета безбедности поводом експлозије у болници у Гази у којој је, према тврдњама Палестинаца, страдало најмање 500 људи.

"Русија и Уједињени Арапски Емирати затражили су хитан састанак Савета безбедности УН сутра, 18. октобра, због ракетног удара на болницу у Гази.

"Да видимо како ће наше западне колеге реаговати на ово", написао је Пољански на друштвеној мрежи Икс.

Израелска војска: За експлозију у болници одговорна организација Исламски палестински џихад

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да је на основу "обавештајних информација, неуспела ракета Палестинског исламског џихада изазвала смртоносну експлозију у болници у Гази".

У саопштењу ИДФ наводи да је "на основу анализе оперативних система ИДФ извршена непријатељска ракетна баража према Израелу, која је прошла у близини болнице, када је погођена".

"Према обавештајним информацијама из неколико извора које имамо, организација Палестински исламски џихад је одговорна за неуспелу [ракетну] ватру која је погодила болницу", додаје се у саопштењу.

Турска, Иран, Катар, Египат и Јордан осудили напад на болницу у Гази

Велики број међународних званичника је осудио напад на болницу у Појасу Газе у ком је, према наводима локалних власти, убијено више од 500 људи.

Министарство спољних послова Турске је осудило "варварски напад", док су у Ирану осудили напад на "ненаоружан и незаштићен народ", додавши да је реч о "дивљачком ратном злочину".

У саопштењу Министарства спољних послова Катара се наводи: "Ширење израелских напада на појас Газе на болнице, школе и друге центре становништва је опасна ескалација."

Египат и Јордан издали су саопштења у којима се наводи да осуђују напад "најоштрији могући начин".

Напад су осудили и представници многих међународних и хуманитарних организација.

Палестински председник отказао састанак са Бајденом након напада на болницу

Палестински председник отказао је најављени састанак са својим америчким колегом Џозефом Бајденом након ваздушног удара на болницу у Гази у ком је, према наводима локалних власти, страдало више од 500 људи.

Састанак је требало да се одржи у Јордану током посете америчког председника Блиском истоку, која би требало да почне сутра.

Палестински званичници су рекли да се Абас враћа у Рамалу, у Западној обали, у којој се налази седиште његове владе, преноси "Гардијан".

Хамас: Цивили могу да буду ослобођени одмах ако престану напади на Газу

Палестинска милитантна група Хамас спремна је да одмах ослободи све цивиле који су таоци у Гази, уколико Израел буде обуставио ваздушне нападе на ту област, рекао је данас неименовани високи званичник Хамаса за америчку телевизију Ен-Би-Си.

Према његовим речима, таоци би могли да буду ослобођени у року од једног сата, ако Израел буде испунио услове.

У замену за ослобађање израелских војника који су заробљеници, званичник Хамаса је рекао да Израел мора да ослободи све Палестинце који се налазе у израелским затворима.

Он је казао да су САД и Израел већ свесни услова за ослобађање цивила, јер их је, како наводи, Хамас саопштио у разговорима са лидерима неколико арапских земаља.

Трудо: Напад на болницу застрашујућ и неприхватљив

Канадски премијер Џастин Трудо рекао је да је напад на болницу у Појасу Газе, у ком је према наводима локалних власти погинуло више од 500 људи, "застрашујућ и потпуно неприхватљив".

Он је позвао на поштовање међународног права.

"Вести које долазе из Газе су застрашујуће и потпуно неприхватљиве. Међународно право и међународно хуманитарно право морају да се поштују у свим ситуацијама", рекао је он.

Хамас: Израелски напад на болницу у Гази је ратни злочин

Палестинска милитантна група Хамас поручила је данас да је израелски напад на болницу у Гази у којој је, према тврдњама Палестинаца, страдало најмање 500 људи, "ратни злочин".

"У болници су биле смештене стотине болесних и рањених, као и људи присилно расељени из својих домова", наводи се у саопштењу, преноси ББЦ.

Наведено је да су стотине људи још под рушевинама.

Из израелске војске за сада нису потврдили да су извели напад на болницу.

Три дана жалости у Палестини због напада на болницу

Председник Палестине Махмуд Абас прогласио је три дана жалости након што је у нападу на болницу у Појасу Газе погинуло најмање 500 људи, преносе локални медији.

Најмање 500 погинулих у ваздушном нападу на болницу у Појасу Газе

Најмање 500 људи је погинуло у ваздушном удару израелске авијације на болницу у центру Газе, саопштило је тамошње Министарство здравља.

Они су додали да се "стотине људи" и даље налазе испод рушевина.

Болница је нападнута без претходног упозорења, преноси "Ал Џазира".

Како преноси тај медиј, у болници се у тренутку напада налазио велики број рањеника, али и цивила.

Сам објекат се налазила у близини већег броја стамбених зграда.

Како наводи "Асошијејтед прес", уколико буде потврђен, реч је о убедљиво најкрвавијем израелском ваздушном удару у свим сукобима у Појасу Газе од 2008. године до данас.

Камиони са помоћи за Појас Газе стигли на египатску страну прелаза Рафа

Камиони који превозе помоћ намењену Појасу Газе стигли су данас на египатски страну граничног прелаза Рафа између Египта и Газе, једини гранични прелаз који не контролише Израел.

Камиони са помоћи сада чекају да се отвори прелаз са стране Газе и да се осигура безбедан пролаз.

Позивајући се на египатске безбедносне изворе, Ројтерс преноси да прелаз Рафа, пре почетка сукоба "витална артерија", а сада кључна рута за пролаз залиха у палестинску енклаву под опсадом Израела, није званично затворен, али је практично нефункционалан због израелских ваздушних удара са стране Газе.

Раније данас амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да је са израелским партнерима договорио да се "развије план који ће омогућити да хуманитарна помоћ донаторских нација и мултилатералних организација стигне до цивила у Гази".

Ројтерс наводи да је постигнут договор да ће помоћ бити испоручена на одређене безбедне локације у Гази под надзором, у замену за ограничену евакуацију носилаца страних пасоша.

Унеско: Најсмртоноснија недеља за новинаре у неком недавном сукобу

Напад милитантне палестинске групе Хамас на Израел довео је до интензивних борби које су резултирале "најсмртоноснијом недељом за новинаре у било ком недавном сукобу", саопштено је данас из Унеска, након што је потврђено да је девет новинара убијено на дужности почев од 7. октобра.

Из Унеска је саопштено да би број погинулих новинара могао порасти у наредним данима.

Како преноси Си-Ен-Ен, до убистава новинара дошло је током напада Хамаса и израелског војног одговора у Појасу Газе, али не и на израелско-либанској граници.

"Ово је драматичан данак. Ниједном у неком недавном сукобу наша професија није морала да плати тако високу цену за тако кратко време", рекла је генерална директорка Унеска Одри Азулеј.

Она је позвала регионалне и међународне актере да одмах предузму акције како би се осигурали да се међународно право поштује.

"Новинари никада, ни под којим околностима, не би требало да буду мета. И одговорност је свих актера да обезбеде да наставе да обављају своју професију безбедно и независно", рекла је Азулеј.

"Вашингтон пост": САД ће послати више од 4.000 припадника морнарице ка Израелу

Сједињене Америчке Државе ће послати више од 4.000 припадника морнарице ка обали Израела, објавио је данас "Вашингтон пост", позивајући се на два неименована извора.

Они ће се придружити америчкој флоти која ће укључивати два носача авиона и њихове пратеће бродове, преноси амерички лист.

Амерички министар одбране Лојд Остин је раније наложио да се око 2.000 америчких војника припреми за распоређивање на Блиском истоку у оквиру подршке Израелу, саопштено је из Пентагона.

Трупе, међу којима не би било пешадије, имале би задатак да дају савете и да пружају медицинску помоћ, а војници долазе из свих америчких јединица и није планирано да учествују у борбама.

Најмање шесторо људи погинуло у ваздушном удару на школу у Гази

Најмање шесторо људи је погинуло у ваздушном удару на школу Агенције УН за палестинске избеглице (УНРВА) у избегличком кампу Ал-Магази у Појасу Газе.

Десетине људи је повређено, укључујући и особље УНРВА, а начињена је и значајна материјална штета, објављено је у саопштењу.

Ово је нечувено и опет показује занемаривање живота цивила. Ниједно место у Гази више није безбедно, чак ни објекти УНРВА", написало је то тело на друштвеној мрежи Икс.

Они су објавили да се у тој школи скривало око 4.000 људи, као и да они "немају где да оду".

Израел: До сада погинуло 302 израелска војника

Израелске одбрамбене снаге пренеле су данас вест да је до сада, према њиховим последњим подацима, погинуло 302 израелска војника.

Командант израелске војске: Уништићемо Хезболах ако направе грешку

Шеф израелских одбрамбених снага (ИДФ) запретио је Хезболаху након што је та организација последњих дана извела нападе на граници са Либаном, рекавши да ће се, ако они буду "направили грешку", суочити са "уништењем".

"Ово је рат за наш дом, наше цивиле, наш суверенитет, наше одвраћање и нашу егзистенцију", рекао је начелник штаба ИДФ генерал-потпуковник Херци Халеви официрима Северне команде

"Ако Хезболах направи грешку и нападне… уништење, уништење, уништење", рекао је Халеви.

Израел: Тренутно гађамо позиције Хезболаха у Либану

Израелске одбрамбене снаге јављају да су тренутно у току напади на проирански Хезболах у Либану. 

Немачки канцелар стигао у Израел: Злочини Хамаса најгори злочини над Јеврејима од Холокауста

Немачки канцелар Олаф Шолц стигао је данас у Израел.

Шолц је поручио да "у тешким временима Немачка има само једно место - уз Израел", објаснивши да Берлин данас има посебну одговорност због своје историјске прошлости.

"Веома је важно данас ово рећи у Израелу: Историја Немачке и одговорност коју је имала за Холокауст захтевају од нас да помогнемо у одржавању безбедности Израела. Хамасовци су нови нацисти, Хамас је ИСИС,  а у неким случајевима су гори од нациста".

Ипак, немачки канцелар је позвао Израел да обезбеди хуманитарну помоћ за становнике Газе што је могуће пре.

Хамас наставља ударе на Тел Авив

Покрет Хамас најавио нове нападе на Тел Авив, преноси Тасс.

На евакуацију у Гази чека 23 држављана БиХ

Укупно 23 држављана Босне и Херцеговине налазе се на подручју Газе и сви они чекају евакуацију у стању очаја, саопштено је из Министарства спољних послова Савета министара БиХ.

"Разговарао сам са доктором који ради непосредно близу прелаза. Има две ћерке и каже да се боји за њих, за њихово ментално здравље… Огромна је концентрација људи и сви чекају да се одобри отварање прелаза”, изјавио је Сабит Субашић, амбасадор БиХ у Египту.

Израелске одбрамбене снаге: Стање у Појасу Газе биће глобално питање

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Данијел Хагари рекао је да ће стање Појаса Газе бити "глобално питање" за међународну дискусију после планираног напада Израела на ту палестинску енклаву.

"Имали смо све врсте крајњих решења, тзв. 'енд гејм'. Наша влада разговара о томе како би то могло да изгледа. То је такође глобално питање, како ће изгледати ситуација у том региону", рекао је Хагари, а преноси Ројтерс.

Рекетирана два избегличка кампа у Гази: Најмање 18 мртвих, погођена и школа

Најмање 18 људи је погинуло, а на десетине повређено у ваздушним нападима израелске војске на два густо насељена избегличка кампа у централној Гази, саопштило је палестинско Министарство унутрашњих послова.

У нападу на један од тих избегличких кампова, Буриеј, убијено је 12 људи, међу њима и високи командант палестинске милитантне групе Хамас Ајман Нофал Абу Ахмед, преноси Си-Ен-Ен.

У кампу Ал-Магази, убијено је најмање шест особа, након што су ракете погодиле школу унутар кампа, у којој су била смештена расељена лица.

Израелски шеф војне обавештајне службе: Одговоран сам за пропуст

Шеф израелске војне обавештајне службе Ахарон Халива сматра да он сноси одговорност за пропуст обавештајаца, који је довео до масовних убистава које је извршила организација Хамаса 7. октобра.

"Током свих претходних 11 дана када сам ишао у седиште војне обавештајне службе, наглашавао сам да је почетак рата био обавештајни пропуст", рекао је генерал-мајор Ахарон Халива, пренео је "Тајмс оф Израел".

Он је додао да је Директорат војне обавештајне службе био неуспешан у упозоравању на терористички напад Хамаса.

"Оманули смо у нашој најважнијој мисији, и ја, као шеф Директората војне обавештајне службе, сносим пуну одговорност за неуспех", рекао је Халива.

ИДФ: Убијен још један командант Хамаса

Управо смо елиминисали Ајмана Нофала, старијег оперативца Хамаса, објавила је израелска војска.

Нофал је, како додају, био командант Хамасове централне бригаде у Гази и бивши шеф војне обавештајне службе.

"Нофал је режирао многе нападе на израелске цивиле и осим што је био једна од најдоминантнијих личности у терористичкој организацији Хамас, учествовао је у планирању отмице Гилада Шалита", написали су из ИДФ на друштвеној мрежи Икс и додали да неће стати док их не елиминишу.

Убица француског професора, Мухамед, био веран Исламској држави

Мушкарац, који је 13. октобра у француском граду Арасу ножем усмртио професора и ранио још троје у школи, заклео се на верност Исламској држави, открио је француски тужилац за борбу против тероризма Жан-Франсоа Рикар.

Додао је да је затражио отварање судске истраге за злочине повезане са тероризмом против три лица, укључујући главног осумњиченог, познатог као Мухамед М, пренео је Ројтерс.

Рикар је навео је да ће се Мухамед М. (20), његов 16-годишњи брат и млади рођак појавити пред судијом за борбу против тероризма и затражио да се прва двојица притворе.

"Мухамед М. је у аудио запису изјавио да мрзи Француску и рекао да се заклиње на верност Исламској држави", рекао је Рикар.

После напада у Арасу, министар унутрашњих послова Џералд Дарманен истакао је да је Француска у највишем степену узбуне.

Додао је да је тај напад повезан с догађајима на Блиском истоку.

Галант: Хамасовци имају две могућности – да се предају или умру

Министар одбране Јоав Галант каже да припадници Хамаса имају две опције у текућем рату у Појасу Газе – да се предају или да умру.

"Наши авиони ће стићи свуда, сваки пројектил има адресу. Доћи ћемо до сваког припадника Хамаса“, рекао је Галант пилотима и механичарима ловаца Ф-35 израелских ваздухопловних снага у бази Неватим.

"Припадници Хамаса имају две опције – да умру на својим позицијама или се безусловно предају. Збрисаћемо Хамас и лишити га свих способности", додао је Галант, преноси "Тајмс оф Израел".

Конзул Николић: Знамо за случај киднаповања Охела, чинимо све што можемо

Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић изјавио је данас да је амбасада Србије у тој земљи упозната са са случајем киднаповања 22-годишњег младића српског порекла Алона Охела.

"У контакту смо са породицом. Радимо све што можемо када је реч о израелским цивилним и војним властима, али, имајући у виду колико је деликатан случај, не можемо да превише коментаришемо, али се надамо да ћемо ускоро имати више информација", рекао је Николић за Танјуг.

Израелски волонтери још траже тела на месту фестивала

Постоји неслагање између броја људи који су пријављени као нестали и броја откривених тела, пише Би-Би-Си.

Волонтери се полако возе пољима око места где је одржан Нова фестивал, проверавајући да ли је неко повређен побегао или се сакрио од нападача, а онда преминуо и није пронађен.

"Имамо више од 1.400 несталих, а нашли смо тек 1.000 тела. Хамас каже да има 200 талаца, тако да нам и даље недостаје око 150 људи. Људи су се крили међу дрвећем и у рупама, тако да ћемо то проверавати", наводе.

Организација волонтера 360 Национална спасилачка јединица такође осигурава да тела и делови тела буду прикупљени у складу са јеврејским религиозним законима који инсистирају да се сви остаци, укључујући и крв жртве, сахране заједно.

"То је света мисија за нас, да очувамо достојанство тела", рекли су.

Број погинулих у Гази наставља да расте

Владина канцеларија за медије коју води Хамас саопштила је да је број погинулих током ноћи у израелским ваздушним нападима у Гази порастао на 80, преноси Ројтерс.

Бајден сутра у Израелу остаје неколико сати, па лети за Јордан

Председник Америке Џозеф Бајден боравиће сутра у Израелу неколико часова, а потом ће се запутити у главни град Јордана Аман, пренео је данас израелски Канал 12.

Чланови Бајденовог тима већ су у Тел Авиву од прошле ноћи, наводи Тајмс оф Израел.

Амерички тим је стигао касно синоћ у оклопним возилима Стејт департмента и америчке амбасаде на југ Израела.

Бајден ће након Израела отићи на самит у Јордан, чији ће домаћин бити краљ Абдулах, а учествоваће председник Палестинске самоуправе Махмуд Абас и председник Египта Абдел Фатах ел-Сиси.

Како додаје Канал 12, циљ конференције у Јордану је да се пронађу начини да се обнови достава хуманитарна помоћ Палестинцима, у тренутку док трају сукоби израелске војске и палестинског милитантног Хамаса.

Поново ваздушни напади у близини граничног прелаза Рафа између Египта и Газе

Израелска војска данас је извела неколико ваздушних напада на око километар удаљенсоти од Рафе, граничног прелаза између Египта и Газе.

На том граничном прелазу налазе се десетине камиона који чекају да пређу у Газу, преноси Си-Ен-Ен.

"Два ваздушна удара извршена су у размаку од 15 минута на око километар удаљености од прелаза Рафа", рекао је новинар Си-Ен-Ен-а.

Израел: Припремамо се за наредну фазу рата

Портпарол израелске војске каже да се трупе припремају за сљедећу фазу рата, додајући да то можда неће бити очекивана копнена инвазија на Газу.

"Припремамо се за наредну фазу рата. Нисмо рекли шта она тачно представља. Сви говоре о копненој офанзиви. Можда је у питању нешто друго", рекао је Рихард Хехт.

Он је током конференције за штампу демантовао да постоји хуманитарна криза у Гази, пренео је Ројтерс.

"Немамо обавезу да снабдевамо Хамас струјом. Људи који су нас напали, већ више година контролишу Појас Газе. Имају струју", рекао је Хехт.

Јордан у среду домаћин састанка Бајдена са египатским и палестинским лидерима

Јордан ће у среду бити домаћин самита четири стране у Аману са председником САД Џоом Бајденом и египатским и палестинским лидерима како би разговарали о опасним последицама рата у Гази у региону и проналажењу политичког решења, јавили су тамошњи државни медији, преноси Ројтерс.

РТ ексклузивно: Живот и смрт у Гази

Након што је у понедељак наложена "комплетна опсада" Појаса Газе, становници ове територије остали су без воде, струје, хране и горива, а због овог потеза Израел су осудиле бројне земље света које су против колективне освете над недужним цивилима.

РТ доноси ексклузивне снимке из зоне снажних удара Израелских одбрамбених снага.

После 11 дана борби, нема назнака да ће се ситуација смирити, а борбе се преливају и на суседне земље, Сирију и Либан, док највише испаштају они најневинији - деца.

И Макрон долази у Израел?

Председник Израела Емануел Макрон посетиће Израел наредних дана, преноси "Тајмс оф Израел" позивајући се на медије на хебрејском језику.

Амбасада Француске у тој земљи није потврдила посету, али је саопштила да Макрон жели да посети Израел чим се утврди "корисна агенда и конкретне акције за побољшање ситуације".

Амбасада Израела: Србија постала 42. земља на кошмарној листи

Амбасада Израела у Србији потврдила је да је Алон Охел, 22-годишњи израелско-српски држављанин, отет у Израелу током напада Хамаса.

"Алона Охела је киднаповао Хамас за време музичког фестивала у јужном Израелу", објавила је амбасада на друштвеној мрежи Икс уз фотографију отетог младића.

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан додао је да је, нажалост, Србија постала "42. земља на кошмарној листи".

УН: Израелска наредба за евакуацију Газе може бити незаконито "присилно премештање цивила"

Канцеларија Уједињених нација за људска права саопштила је у уторак да би израелска опсада Газе и њихов налог за евакуацију тамошњег становништва могли да представљају међународни злочин присилног премештања цивила.

Хамнеи: Ако се израелски злочини наставе, нико не може зауставити "снаге отпора"

Врховни верски вођа Ирана ајатолах Али Хамнеи поручио је данас да нико неће моћи да заустави муслимане широм света и снаге отпора ако се израелски злочини у Гази наставе, пренела је иранска државна телевизија.

Званични Техеран назива удружене оружане групе широм Блиског истока делом Осовине отпора, наводи "Тајмс оф Израел".

Ајатолах Али Хамнеи рекао је да би израелским званичницима требало да се суди за злочине почињене над Палестинцима у Гази, пренела је иранска државна телевизија.

Амбасадор РФ у Израелу: Што пре обуставити сукоб, чека се отварање прелаза Рафах

Русија је предузела све мере за евакуацију руских држављана из Појаса Газе тако да се за сада чека отварање граничног прелаза Рафах на граници са Египтом, каже данас амбасадор Русије у Израелу.

Према његовим речима, до сада је са севера на југ Газе пребачено око милион људи. Међу њима је укупно отприлике 1.000 држављана Русије и Заједнице независних држава. 

Амбасадор је, такође, поновио да је потребно што пре зауставити сукоб и отворити хуманитарне коридоре у зони конфликта. 

Око 80 Палестинаца убијено у нападима ИДФ на југ Појаса Газе

Око 80 Палестинаца, укључујући жене и децу, убијено је јутрос у израелским нападима на градове Рафа и Кан Јунис у јужном делу Појаса Газе, а израелски авиони гађали су и европску болницу и теренске болнице Уједињених Арапских Емирата у тој палестинској енклави, саопштило је палестинско Министарство спољних послова.

"Европска болница у Гази и пољска болница Емирата оштећене су у нападу израелске окупационе војске", саопштило је палестинско Министарство здравља на Фејсбуку.

Раније је израелска војска позвала становништво са севера Појаса Газе да се евакуише на југ због најављене копнене операције.

Одбрамбене снаге Израела (ИДФ) известиле су раније данас да су њихови борбени авиони извели ударе у Појасу Газе на командне центре, војну инфраструктуру и склоништа Хамаса.

У саопштењу је потврђено да су нападнути циљеви у Рафи и Кан Јунису на југу Појаса Газе.

Краљ Јордана Абдулах II: Ни Јордан ни Египат неће прихватити избеглице из Палестине

Краљ Јордана Абдулах II рекао је у разговору са немачким канцеларом Олафом Шолцом да ни његова држава ни Египат неће прихватити избеглице из Палестине.

То би, како је истакао, "црвена линија", преноси "Скај њуз Арабија".

ИДФ: Бајденова посета неће одложити копнену операцију

Портпарол израелске војске Јонатан Конрикус изјавио је да не очекује да сутрашња посета председника САД Џозефа Бајдена одложи или искомпликује војну операцију у појасу Газе.

Палестинци упозоравају да Израел бомбардује југ Газе, где покушавају да се склоне

Палестинци у појасу Газе упозорили су јутрос на жестоко бомбардовање градова Кан Јуниса и Рафе на југу те палестинске територије, где је наређено стотинама хиљада цивила да се евакуишу и склоне.

Израелске бомбе су погодиле западни и југоистични део Кан Јуниса и подручје западно од Рафе, пренео је АП.

Израелска војска се спрема за следећу фазу кампање против Хамаса

Израелска војска се спрема за следећу фазу кампање против милитаната Хамаса у Појасу Газе, али планови можда неће бити у складу са широко распрострањеним очекивањима о неминовној копненој офанзиви, саопштио је данас портпарол војске Ричард Хехт.

"Ми се припремамо за следеће фазе рата. Нисмо рекли шта ће бити. Сви причају о копненој офанзиви. Можда је нешто другачије", рекао је Хехт новинарима, преноси Ројтерс.

Претходно је други портпарол израелских одбрамбених снага потпуковник Џонатан Конрикус изјавио да израелска војска не очекује да ће сутрашња посета америчког председника Џозефа Бајдена Израелу одложити или закомпликовати најављену копнену операцију у Гази.

"Шпигл": Копнена офанзива највероватније након Бајденовог одласка из Израела

Израелска најављивана копнена офанзива највероватније ће почети тек након што председник Америке Џозеф Бајден заврши посету и напусти Израел.

Како сазнаје "Шпигл", почетак мисије је немогућ док је Бајден у држави. 

ИДФ: На граници са Либаном ликвидиране четири особе

Израелска војска (ИДФ) саопштила је данас да је ликвидирала четири особе које су покушале да пређу ограду на граници са Либаном и подметну експлозивну направу, не наводећи где се тачно догодио инцидент.

Тешко наоружани припадници Хезболаха свакодневно размењује ватру са израелским снагама у најозбиљнијој ескалацији на израелско-либанској граници од великог рата пре 17 година, преноси Ројтерс.

Израелска војска је такође саопштила да је примила извештај о отварању ватре према граду Метули, не наводећи додатне детаље.

Телевизија ал-Манар коју контролише Хезболах пренела је вест о "жестоком израелском гранатирању" либанске територије преко границе код Метуле.

Шолц позвао на спречавање ескалација на Блиском истоку

Немачки канцелар Олаф Шолц позвао је данас на спречавање ескалација на Блиском истоку и упозорио либанску милитантну организацију Хезболах и Иран да се не мешају у сукоб између Израела и палестинског Хамаса.

"Изричито упозоравам Хезболах и Иран да се не мешају у конфликт", рекао је Шолц на конференцији за новинаре, након састанка са јорданским краљем Абдулахом у Берлину, пренео је Ројтерс.

Краљ Абдулах је указао на то да не треба терати палестинске избеглице у Египат или Јордан, додајући да хуманитарна ситуација мора да се реши унутар Појаса Газе и Западне Обале.

"То је црвена линија, јер мислим да је то план неких од дежурних криваца да покушају и створе де факто ствари на терену. Без избеглица у Јордану и Египту", рекао је Абдулах на конференцији за новинаре.

Српски држављанин киднапован у Израелу

У нападу Хамаса на север Израела киднапован је и 22-огодишњи младић српског порекла Алон Охел, изјавила је за "Косово онлајн" његова мајка Идит Охел, чија породица је пореклом из Новог Сада.

Она је рекла да је њен син отет током учешћа на музичком фестивалу на југу Израела.

"Он је музичар и отишао је на музички фестивал мира, на којем је било око 2.500 људи. Око шест ујутру уследио је масивни ракетни напад на подручје на којем се одржавао фестивал. Са пријатељима се колима одвезао до једног склоништа, у којем су се сакрили од ракета", испричала је оно што је чула од пријатеља свог сина.

У склоништу је, додаје, био са 27 особа сличног узраста, који су покушали да се склоне од ракетног напада.

Према њеним речима, у једном тренутку припадници Хамаса су дошли до склоништа и покушали да све да их убију. Убацили су седам граната у склониште.

"Мој син и један од његових пријатеља покушали су да ухвате гранате голим рукама и избаце их из склоништа да би спасили људе. Једна је експлодирала у склоништу и повредила много људи. После детонације упали су терористи и извукли мог сина. Био је жив и киднапован је са још три особе. Ставили су их на камион и одвезли. Његов најбољи пријатељ све је то видео. Био је повређен и са девојком сеправио да је мртав, пошто су терористи пуцали на остале у склоништу. Након што је довежен у болницу он нам је рекао да је Алон киднапован и одведен у Појас Газе", објаснила је она.

Ту информацију потврдила је и израелска војска.

"Моја тринаестогодишња ћерка звала је непрестано његов број мобилног у нади да ће се јавити. Око 11.30 се јавила жена која је рекла - они нас убијају, дођите да нас спасете... Узела сам телефон и питала како се зове, након чега се прекинула веза. Били смо преплашени, јер не знамо где нам је син", прича забринуто.

Идит каже да је, пошто је Алон српски држављанин, затражила помоћ конзулата Србије у Израелу.

"Породица са стране моје мајке је из Новог Сада. Мој деда је тамо рођен и као младић од 15 година, по почетку Другог светског рата, успео је да побегне. Цела његова породица је убијена, остао је само део који се налази у Београду", објаснила је Алонова мајка.

Јапан најавио 10 милиона долара хитне помоћи за цивиле у Појасу Газе

Јапан ће обезбедити 10 милиона долара хитне помоћи за цивиле у Појасу Газе, изјавила је данас министарка спољних послова Јапана Јоко Камикава, пренео је Ројтерс.



Блинкен и Нетанијаху договорили испоруку хуманитарне помоћи Гази

Након деветочасовног разговора са израелским премијером Бењамином Натанијахуом, амерички државни секретар Ентони Блинкен потврдио је да је постигнут договор да се изради план за испоруке хуманитарне помоц́и цивилима у Гази на начин који неће користити Хамасу.

"Ако Хамас на било који начин блокира хуманитарну помоћ за цивиле, укључујући и заплену саме помоћи, ми ћемо бити први да то осудимо и радићемо на томе да спречимо да се понови", рекао је Блинкен, преноси Ројтерс.

Египатски хуманитарни конвој стигао до граничног прелаза са Газом

Камиони са хуманитарном помоћи за Појас Газе стигли су до јединог граничног прелаза који не контролише Израел, преноси Ројтерс позивајући се на изворе са терена и из египатских безбедносних служби.

Шолц долази у посету Израелу

Немачки канцелар Олаф Шолц путује у Израел како би изразио солидарност са том земљом након напада терориста Хамаса, преноси "Дојче веле".

"Важно ми је да својом посетом изразим солидарност са Израелом на веома практичан начин", реко је канцелар на конференцији за новинаре у Тирани.

Израел од САД тражи 10 милијарди долара за рат са Палестином

Израел тражи од Сједињених Држава 10 милијарди долара за рат са Палестином, пренео је "Њујорк тајмс" позивајући се на троје упућених званичника. 

Како се додаје, Бела кућа договара пакете помоћи Украјини, Израелу и Тајвану, као и помоћ за јачање безбедности на граници са Мексиком. 

Из Газе евакуисано 600.000 људи, остало још 100.000

Око 600.000 становника евакуисано је из Газе након упозорења израелске војске, рекао је портпарол Израелских одбрамбених снага Џонатан Конрикус.

Конрикус је саопштио да је више од 600.000 људи евакуисано из области града Газе, али да 100.000 људи још увек није отишло.

Израел је упозорио људе да напусте подручје града Газе пре, како каже, "појачаних војних операција" у наредним данима, преноси "Руска газета".

Конрикус је рекао да ће операције почети "када буде право време".

ИДФ тврди да је у ваздушном нападу убио једног од лидера Хамаса

Одбрамбене снаге Израела саопштиле су да је у њиховом ваздушном нападу на Појас Газе убијен Осама Мазини, који се налази на челу саветодавног већа Хамаса, пренео је Ројтерс.

Наводи се да је он био један од кључних преговарача о питању талаца.

Бајден путује у Израел: Сусрет с Нетанијахуом па састанци с блискоисточним лидерима

Председник САД Џозеф Бајден отпутоваће у среду у Израел да би се састао са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом.

Бајден ће се потом током блискоисточне турнеје састати с јорданским краљем Абдулахом, председником Египта Абдел Фатах ел Сисијем и с лидером палестинске самоуправе Махмудом Абасом, изјавио је саветник за националну безбедност Беле куће Џон Кирби.

Опширније прочитајте у засебном тексту.