Свет

Пентагон јача војну позицију на Блиском истоку: Снаге за брзо реаговање маринаца крећу ка Израелу

Распоређивањем трупа у Израелу, Вашингтон покушава да одврати Иран и спречи преливање сукоба у Гази на регион
Пентагон јача војну позицију на Блиском истоку: Снаге за брзо реаговање маринаца крећу ка ИзраелуGetty © Alexi J. Rosenfeld / Stringer

Снаге за брзо реаговање америчких маринаца кренуле су ка водама Израела, док Пентагон припрема трупе за потенцијално распоређивање у земљи, ескалирајући америчку демонстрацију силе у региону у покушају да спречи да се сукоб у Гази прошири.

Два званичника министарства одбране упозната са планирањем рекла су за "Си-Ен-Ен" да Пентагон шаље снаге за брзо реаговање, које се састоје од 2.000 маринаца и морнара који ће се придружити све већем броју америчких ратних бродова и снага које се приближавају Израелу. Показивањем мишића САД настоје да пошаљу поруку одвраћања Ирану и либанској милитантној групи Хезболах.

У недељу увече, амерички министар одбране Лојд Остин наредио је да се око 2.000 војника припреми за потенцијално распоређивање у Израелу, како би помогли у задацима попут медицинске и логистичке подршке, рекли су виши званичници одбране.

Ови потези имају за циљ да предупреде шири регионални рат, навели су они. Али такође ризикују да продубе умешаност САД у сукоб у којем Бајденова администрација покушава да избегне директну војну акцију, наводи "Си-Ен-Ен".

Званичници су нагласили да САД не планирају да се боре у рату између Израела и Хамаса, за који су израелски званичници упозорили да би могао бити дуготрајан и тежак.

Али планирање и премештање снага нуди увид у врсту помоћи коју би САД могле да пруже, укључујући управљање логистиком далеко од линија фронта и пружање медицинске подршке. То ће бити драгоцено ако Израел покрене копнену инвазију на Газу, која би могла бити компликована и крвава, наводе стручњаци.

Одлуке су такође донете пошто америчка војска стално јача своје присуство на Блиском истоку, укључујући распоређивање другог носача авиона у источном Средоземном мору да се придружи тамошњој групи ударних носача "УСС Форд" и слање борбених авиона Ратног ваздухопловства у регион.

Трупе се спремају

Пентагон је намерно био опрезан у погледу тога како говори о било каквом потенцијалном распоређивању америчких трупа у Израелу, рекли су званичници, јер Бајденова администрација не жели да остави утисак да би америчке трупе могле да буду уплетене у рат.

Али, у току су припреме за низ непредвиђених ситуација ако се ствари даље развијају. 26. маринска експедициона јединица (МЕУ), специјализована за задатке као што су амфибијске операције, реаговање у кризним ситуацијама, хуманитарна помоћ и одређене специјалне операције, била је стационирана последњих недеља у близини Кувајта у оквиру заказаних вежби, да би због "новонасталих догађаја" раније напустила област и кренула ка Израелу.

Јединица се налази на "УСС Батану", амфибијском јуришном броду који се тренутно налази у Оманском заливу, рекли су званичници. "УСС Картер Хал", десантни брод који делује са "УСС Батаном", такође плови према Израелу.

"УСС Батан" и 26. МЕУ делују на Блиском истоку од августа као део напора да се примора Иран да одустане од операција на кључним пловним путевима око региона, укључујући Омански залив и Ормуски мореуз.

image