Профит или здравље: ЕУ одустаје од забране коришћења токсичних хемикалија

Забрана штетних хемикалија избачена из процурелих предлога закона

ЕУ је одустала од забране токсичних хемикалија, које се користе у свакодневним потрошачким производима, показују документи који су процурили, извештава британски "Гардијан".

Други одбачени законски предлози укључују забрану извоза хемикалија из Европе, забрану узгоја животиња у кавезима, као и оквир за одрживи систем исхране, који је Европска комисија раније описала као кључан у својој стратегији.

Сви ови предлози су изостали из програма Европске комисије за 2024. годину у који је "Гардијан" имао увид и који би требало да буде објављен данас.

Пакет о енергији ветра и даље је актуелан, као и процес за успостављање климатских циљева до 2040. и пакет за прилагођавање климатским променама.

Татјана Сантос, шефица за политике о хемикалијама у Европском бироу за животну средину (ЕЕБ), рекла је да је "Европска комисија издала европске грађане, затварајући очи пред хемијским загађењем и фаворизовањем краткорочних интереса токсичних индустрија у односу на интересе грађана. Сада је јасно да је овој комисији важнији профит хемијске индустрије него здравље Европљана."

"Зелени" или токсични договор?

Такође, Сантосова је изјавила:"Европски `зелени договор` остаће упамћен као европски токсични договор."

Како тврди Европска агенција за животну средину, Европа има скоро 23 одсто нових случајева рака у свету, иако чини само шест одсто светске популације, и то због "хроничне изложености неким фармацеутским производима, загађивачима и другим канцерогенима на радном месту и животној средини."

ЕУ је 2020. објавила своју стратегију за хемикалије, која је позвала на "забрану најштетнијих хемикалија у потрошачким производима".

Такође, ЕУ се обавезала на "постeпeно укидање употребе перфлуороалкилних и полифлуороалкилних супстанци (ПФАС) у ЕУ, осим ако је њихова употреба неопходна."

Ове хемикалије се акумулирају у природи и у људском  телу, оштећујући ендокрини, имуни и репродуктивни систем. Те супстанце се разграђују хиљадама година, а здравствени трошкови које оне узрокују процењују се на 52 до 84 милијарде евра годишње.

Забрана је требало да уклони хиљаде најопаснијих производа са тржишта.

Раније цурење планова ЕУ за хемикалије показало је да су амбиције блока суочене са интензивним притиском индустрије, коју су подржали политички лидери ЕУ, укључујући француског председника Емануела Макрона.

Посланик из редова Зелених Бас Ајкхаут је изјавио: "Јасно да ова Комисија нема жељу да ревидира уредбе, па нека то буде питање за изборе у јуну 2024. Мислим да многи грађани желе закон о хемикалијама и да ће то бити део наредних кампања."