Свет

Антитерористичка полиција у Британији привела новинара: Сумњив због Асанжа и пропалестинских скупова

Према британском Закону о борби против тероризма и границама из 2019, који су оштро критиковале Уједињене нације, особа може да буде проглашена као сарадник "непријатељских" сила, чак и ако то није и не намерава да буде
Антитерористичка полиција у Британији привела новинара: Сумњив због Асанжа и пропалестинских скуповаGetty © Christopher Furlong / Staff

Антитерористичка полиција на аеродрому у Глазгову привела је новинара, узбуњивача, борца за људска права и бившег британског дипломату Крега Мареја по повратку са Исланда. Након што су га интензивно испитали о његовим политичким уверењима, полицајци су му запленили телефон и лаптоп.

Мареј, иначе шкотски националиста, вратио се у Глазгов после неколико дана проведених у Рејкјавику, где је присуствовао пропалестинском догађају, а такође се састао са представницима кампање за ослобађање оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа.

Након што су му путне исправе обрађене на пасошкој контроли, службеник га је обавестио да ће бити задржан на саслушању. Затим су га одвели у малу просторију где су га дочекала три британска агента.

Мареј је за "Грејзон" рекао да га је британска полиција упозорила да ће починити кривично дело и да ће бити кривично гоњен ако одбије да одговара на питања, одговори неистинито, намерно ускрати информације или одбије да да шифре за своје електронске уређаје. Након што су му на анализу одузети телефон и лаптоп, почело је испитивање.

"Прво су ме испитивали о приватном састанку са Асанжовом кампањом", рекао је Мареј. "Помислили сте да ће питати ко је тамо, али нису. Претпостављам да су некако већ знали", додао је.

Уместо тога, "сва питања су била финансијске природе", каже Мареј. Према речима бившег британског амбасадора, полицајци су желели да знају "да ли добија новац за доприносе Асанжовој кампањи".

Одговор је био не, али су моји извори прихода и одакле долази мој новац били су од посебног интереса за полицајце, додао је.

Популарни лични блог некадашњег дипломате такође је био интересантан полицајцима, који су наводно тражили од Мареја да им каже да ли још неко има приступ њему или може да објави садржај на платформи, и да ли је неко други осим њега аутор било ког од његових постова.

Једнако збуњујућа, приметио је, била су и питања о пропалестинском догађају коме је присуствовао.

Полицајци су желели да знају зашто је Мареј уопште присуствовао - "чудно питање за некога ко присуствује протесту", рекао је он "Грејзону". Ипак, јасно је ставио до знања да је отишао јер је био пријатељ са једним од говорника, бившим исландским министром унутрашњих послова.

Полиција је наводно такође захтевала детаље о садржају говора различитих говорника на догађају - информације за које Мареј каже да није могао да понуди јер не говори исландски. На питање да ли планира да присуствује неким сличним пропалестинским догађајима у Британији, рекао им је "вероватно".

"Најчудније питање је било, 'како процењујем да ли ћу отићи на неки догађај или не?'", рекао је Мареј и одговорио: "То радим на основу тога ко организује догађај".

У овом конкретном случају, наставио је Мареј, то је био Палестински одбор солидарности, тако да сам био уверен да сам у сигурним рукама. Ипак, бившем амбасадору се то учинило као бизарна линија испитивања.

"Мој адвокат никада раније није чуо да се такво питање поставља током испитивања", рекао је Мареј, додајући да "нагађају да полиција има моју фотографију где сам у близини некога кога сматрају 'терористом'".

"Немам појма ко би то могао бити", признао је али и приметио:"Ако присуствујете митингу на коме је 200.000 људи, не можете знати ко су сви!"

Мареј се од тада консултовао са адвокатима, који су га обавестили да ће према члану 7 Закона о тероризму из 2000. године имати законско право да се консултује са адвокатом ако испитивање траје дуже од сат. Када је истекао сат испитивања, полицајци су га пустили, али му нису вратили телефон или лаптоп. "Навикао сам на идеју да британски и амерички шпијуни имају моје компјутере", рекао је Мареј.

Ово није први пут да се британски закон о тероризму користи против активиста, наводи "Грејзон".

Овог априла, британска антитерористичка полиција привела је француског издавача и активисту Ернеста Морета, који је предводио велике протесте у Паризу против неолибералних реформи председника Емануела Макрона.

Морет је био притворен под истим овлашћењима као и Мареј, а затим ухапшен када је одбио да преда шифре својих електронским уређајима. На крају је држан у британском притвору скоро 24 сата.

Према Закону о борби против тероризма и границама из 2019, који су оштро критиковале Уједињене нације, особа може да буде проглашена као сарадник "непријатељских" сила, чак и ако за то не зна, није и не намерава да буде.

Свако ко је узнемирио британску државну безбедност и планира да отпутује у Велику Британију можда ће желети да пази шта држе на својим уређајима.

Како је рекао један од испитивача Ернеста Морета, Британија је "једина земља у којој власти могу заувек да преузимају и чувају информације са приватних уређаја", закључује "Грејзон".

image