Свет

Немачка шаље 5.000 војника у Литванију

Постављање трупа на источном крилу НАТО-а је једини начин да се утиче на Русију, сматра министар спољних послова Литваније
Немачка шаље 5.000 војника у Литванијуwww.globallookpress.com © Christoph Soeder

Литванија ће инвестирати у инфраструктуру како би до 2026. године била спремна да угости немачку војну бригаду, рекао је министар спољних послова Литваније Габријелијус Ландсбергис, после састанка са немачком колегиницом Аналеном Бербок у Берлину.

"Имаћемо складишта, касарне - све што је потребно", рекао је Ландсбергис и оценио да је "то веома значајан корак за Литванију, веома значајна инвестиција".

"Никаква пропаганда, или претње неће раздвојити наш савез, наше пријатељство", рекла је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок поздрављајући ту вест.

"Ваша безбедност је наша безбедност. Безбедност источне Европе је безбедност Немачке", истакла је Бербок, али није дала никакве детаље када би се тачно долазак немачких трупа у Литванију могао очекивати. Она је само потврдила да Берлин "стоји 100 одсто иза своје одлуке", напомињући да је више од 1.000 немачких војника већ стационирано у Литванији.

За сада се мишљења Берлина и Вилњуса разликују, када су у питању техничке појединости распоређивања око 5.000 немачких војника на источном крилу НАТО-а, подсећа "Дојче веле". 

Вилњус жели да све немачке трупе буду стациониране на литванском тлу, док Берлин тежи да већи део буде стациониран у Немачкој, али спреман за моментално распоређивање у Литванији или где год буде било потребно, наводи немачки медиј.

Министар иностраних послова Ландсбергис оценио је да је "постављање више трупа на источном крилу НАТО-а једини начин да се утиче на доношење одлука Русије".

image